Home / Agricultura / Care este domeniul agricol în care fondurile europene au fost atrase în procent de 100%

Care este domeniul agricol în care fondurile europene au fost atrase în procent de 100%

Conform vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vin, Victor Ciupercă, industria viticolă a reuşit atragerea de fonduri europene în procent de 100%, fiind cel mai performant sector din acest punct de vedere. Între anii 2009-2013, în domeniul viticol s-au atras 42,1 milioane euro/an, iar între 2014-2018 au fost accesate 47,7 milioane de euro, noteaza EurActiv.
„Foarte mulţi mici antreprenori au primit 14.000 euro pe hectar din fonduri europene şi au câştigat între 2.000 şi 3.000 euro la hectar. Au ajuns la un profit între 200.000 şi 300.000 euro, la o suprafaţă de 100 de hectare. Acum, unii dintre aceştia încep să renunţe la afacere după ce au văzut care sunt dificultăţile din domeniu. În piaţă ramân cei care vor să facă viticultură”, a mai precizat Victor Ciupercă.
În anul 2013, România reuşea să producă peste 5 milioane hectolitri de vin, un maxim istoric pentru ţara noastră. Dupa 2013, producţia medie de vin s-a situat în jurul a 4 milioane de hectolitri, din cauza faptului că nu toţi investitorii au reuşit să rămână pe piaţă.
România, una din puţinele ţări care a înregistrat creşteri în sectorul viticol

Conform unor date statistice furnizate de KeysFin, ţara noastră este una din puţinele state intracomunitare în care s-au înregistrat creşteri, atât la producţie, cât şi la sumele obţinute din vânzarea vinului, în anul 2017. Creşterea investiţiilor şi a consumului sunt principalele motive invocate de specialişti.
În viziunea aceloraşi specialişti, cel mai mare factor de risc pentru viticultori, cu excepţia celui meteorologic este reprezentat de imprevizibilitatea cadrului fiscal şi a deciziilor macro-economice. Totuşi, producţia de vin din ultimii ani, în special în Europa de Vest, se află în scădere din cauza vremii nefavorabile.
Sursa: Ştiri agricole

Citeste si:  Fermieri în pierdere, din cauza închiderii Fabricii de zahăr din Luduș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Produse naturale în Piațeta Libertății

Târgul producătorilor locali de la Reghin, eveniment organizat lunar în Piațeta Libertății, oferă posibilitatea reghinenilor, …