FAO: De ce au crescut prețurile alimentelor? Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 230 Vizualizări

FAO: De ce au crescut prețurile alimentelor?

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor a crescut în luna martie, determinat de creșterea robustă a prețurilor la cereale și la produsele lactate. În luna martie, indicele a înregistrat o medie de 172,8 puncte, cu 1,1% mai mult decât în februarie și cu 0,7% peste valoarea sa de anul trecut.
Scăderea estimărilor prețului la zahăr și mai ales la uleiurile vegetale a fost mai mult decît compensată de creșterile la porumb, grâu și mai ales la produsele lactate. Indicele FAO pentru prețurile la alimente este un indice calculat în baza tranzacțiilor care urmărește prețurile pieței internaționale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.
Producția de cereale la nivel mondial a atins un nivel record în 2017, în creștere cu 33 milioane de tone față de 2016, la aproape 2.646 milioane de tone, potrivit ultimelor estimări ale Raportului FAO privind cererea și oferta de cereale, publicat astăzi.
Cu toate acestea, FAO anticipează că producția de porumb și de grâu din acest an va scădea în baza previziunilor anterioare.
Pâine și unt

Indicele FAO pentru prețurile cerealelor a continuat pe cale ascendentă, în medie cu 2,7% mai mare decât în februarie și cu 12,1% peste valoarea din martie 2017. Prețurile la grâu au crescut, în special datorită îngrijorărilor legate de vreme, inclusiv seceta prelungită din Statele Unite ale Americii și condițiile umede și reci din unele părți ale Europei.
Prețurile la porumb au devenit chiar mai ferme, determinate de combinația între cererea mondială robustă și perspectivele înrăutățite de recoltă în Argentina. Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a fost cu 3,3% mai mare în martie, pe măsură ce cererea globală puternică a împins în sus prețurile la unt, brânză și lapte praf integral.

Prețul zahărului, cu 27,5% mai mic decât anul trecut

Indicele FAO pentru prețurile zahărului a scăzut cu 3,4%, ajungând la 27,5% sub valoarea sa din martie 2017, datorită disponibilităților mari de export. Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut modest datorită scăderilor de preț la uleiurile din soia, rapiță și uleiul de floarea-soarelui, în timp ce prețurile la uleiul de palmier au crescut, susținute de așteptările ca Uniunea Europeană să reia importurile de biodiesel pe bază de ulei de palmier din Indonezia.
Indicele FAO pentru prețurile la carne a rămas în mare parte neschimbat din februarie, deoarece prețurile la carnea de bovine au scăzut, iar cele pentru carnea de ovine și porc au crescut pe fondul cererii puternice de import, în special din partea Chinei.
Perspective restrânse pentru producția de cereale

Perspectivele producției globale de cereale în 2018 sunt mai restrânse. Producția de grâu la nivel mondial este de așteptat să scadă la 750 de milioane de tone, cu aproximativ 1% față de nivelul record al anului precedent. Prognozele sugerează că producția din S.U.A. și-ar putea reveni de la declinul din 2017, în timp ce producția în China, India și Federația Rusă ar putea să scadă după un an record.
Producția de cereale furajere este, de asemenea, de așteptat să scadă după recordul din 2017, pe fondul vremii nefavorabile din Argentina, a trecerii de la cultivarea de porumb la cultivarea de soia în Brazilia și a scăderii plantațiilor din Africa de Sud sub influența prețurilor.
Cea mai recentă prognoză a FAO pentru rezervele mondiale de cereale la încheierea anotimpurilor în 2018 se ridică la aproape 748 de milioane de tone, cu aproape 4% mai mult decât în anul precedent, atingând un nivel record, determinat de creșterea stocurilor de grâu. Creșterea rezervelor ar trebui să atenueze consecințele declinului proiectat în producția globală din acest an.
Sursa: Știri agricole

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE