FOTOGALERIE: Picturi de primăvară „ca niște raiuri”, la Muzeul de Etnografie Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 600 Vizualizări

FOTOGALERIE: Picturi de primăvară „ca niște raiuri”, la Muzeul de Etnografie

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu-Mureș a vernisat marți, 3 aprilie, la ora 14:00, expoziția de artă naivă a artistei Laczkó Nagy Aranka. Pictorița este o prezență longevivă și cunoscută a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, iar expoziția de față a reunit, din rațiuni de spațiu, aproximativ jumătate din lucrările unei expoziții precedente la Galeria Unirea, unde au fost expuse 38 de tablouri și 5 covoare.

Expoziția de la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu-Mureș e intitulată „Obiceiuri de primăvară” și marchează interestul deosebit pe care Laczkó Aranka îl acordă obiceiurilor tradiționale ungurești. Lucrările artistei emană exuberanță, dinamism, o cromatică vie și intensă, și vădesc pasiunea cu care au fost realizate. Exponatele se împart în egală măsură între Sărbătorile Pascale și începutul sezonului agricol întâmpinat cu entuziasm de oameni.

„E o bucurie să privești aceste lucrări”

Pictorul și muzeograful Vasile Mureșan a vorbit în deschiderea expoziției: „Doamna Laczkó Aranka este una dintre cele mai bune pictorițe naive din Târgu-Mureș. Dar asta nu înseamnă că pictorul naiv e un om naiv. Ea și Harja Elena țin steagul sus. Am avut mulți pictori naivi în Târgu-Mureș, dar unii au îmbătrânit, alții au plecat, și am rămas cu cele două artiste harnice și longevive. Laczkó Aranka a fost la început prezentă la noi, la Asociație, cu grafică splendidă. I-am spus atunci: Doamnă, dacă ai picta în ulei teme de genul ăsta, ar fi și mai bine. Dânsa, serioasă, s-a apucat de lucru și a făcut niște lucrări excepționale, și nu numai pictura asta în ulei.”

Vasile Mureșan a apreciat în mod deosebit vivacitatea și energia degajată de lucrări, pe care el consideră molipsitoare: „Fiecare tablou este un rai, și reprezintă un moment dinaintea Paștilor, până după Paști. Cealaltă jumătate din expoziție prezintă muncile câmpului și muncile în gospodărie. Doamna a venit mereu cu lucrări tematice: cum e cu Paștele la unguri, cum se pun flori și coroane de flori la porțile fetelor nemăritate, iar flăcăii primesc de băut și de mâncare și trebuie să le joace pe fete, cum vin înainte de Paști cu nuielele de mâțișori, care sunt plante vindecătoare. Mai e prezentat mersul la biserică, tăiatul mielului, tăiatul cocoșului, frământatul colacilor, sau mersul la confirmare a tinerilor care susțin examenul prin care sunt recunoscuți ca enoriași. Avem mersul cu udatul, care semnifică atât fertilitate, cât și purificare. Totul e optimist, frumos, înflorat și atât de migălos lucrat, cu personaje atât de faine, încât e o splendoare și o bucurie să privești aceste lucrări.”

Lucrările au fost pictate pe parcursul unui an. Una dintre carpetele expuse a fost începută în 2016 și a fost terminată de curând, în urma unei munci laborioase.

În așteptarea unei expoziții retrospective

„Am vrut să fie o expoziție de primăvară, dar am hotărât să cuprind și obiceiuri de Paști: cum se pregătesc oamenii, Duminica Floriilor, cum merg la biserică, cum pun pe gard flori pentru fete. Pentru mine, Paștele e cea mai importantă sărbătoare și mă încântă faptul că înfloresc pomii, natura reînvie și toate tablourile au fost realizate cu bucurie” a povestit Laczkó Aranka. Artista plănuiește deja următoarea expoziție, care va cuprinde lucrări cu totul noi: „Acum o să pregătesc o expoziție de grafică axată tot pe tematica obiceiurilor. Voi avea și covoare, pânze și grafică. O să cuprind și Sărbătorile de iarnă. Mi-aș dori să fac o expoziție la Casa Bernády care să cuprindă toate lucrările mele, și să scot cu această ocazie și un catalog în care să se regăsească și grafica, dar și covoarele.”

Laczkó Aranka a pictat și numeroase ouă de Paști într-un stil personal, în care îmbină simbolurile creștine cu semne specific ungurești, în culori vii, dar și în alb și negru. Ouăle au fost golite de conținut în prealabil, printr-un orificiu discret, și pictate ulterior pe coajă cu motive preluate din natura care o inspiră pe autoare: păsări, fluturi și flori.

Expoziția va fi deschisă până în 20 mai.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE