Iată cum reușește un procesator din Ibănești să exporte ceaiuri de plante medicinale tocmai în America Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3959 Vizualizări

Iată cum reușește un procesator din Ibănești să exporte ceaiuri de plante medicinale tocmai în America

Efectele benefice ale plantelor medicinale sunt cunoscute de mii de ani, iar oameni din toate culturile și civilizațiile foloseau acest rod al pământului pentru tratarea de diferite boli și afecțiuni. În zilele noastre, situația nu este cu mult diferită, iar ceaiurile din anumite plante medicinale se pot dovedi extrem de eficiente împotriva multor afecțiuni, fiind de multe ori mai indicate decât medicamentele convenționale.
Cererea mare pentru aceste ceaiuri naturiste au dezvoltat adevărate afaceri, atât în țara noastră, cât și peste hotare, însă nu multe sunt companiile care comercializează produse de o calitate ireproșabilă și care refuză să facă vreun compromis.
Cu toate acestea, țara noastră se poate mândri cu câteva companii procesatoare de plante medicinale care, prin calitatea produselor comercializate și prin multă dedicare, au reușit să-și exporte ceaiurile chiar și peste ocean.
Unul dintre aceste exemple fericite este și compania Carpathian Herbs din comuna Ibănești, județul Mureș, care a reușit în doar câțiva ani să-și comercializeze produsele tocmai în America. Compania este în plină expansiune și la momentul actual, își va deschide o serie de centre de colectare în toată țara.
Ionel Todoran, administratorul companiei, a fost de acord să dezvăluie modul în care compania sa a reușit în doar doi ani de activitate să fie un etalon de calitate în ceea ce privește ceaiurile din plante naturiste și cum a înființat acest parteneriat româno-american.
,,Noi suntem o multinațională, avem o companie și în America. Ideea de bază este să producem aici ceaiurile. Colectăm plante din flora spontană și realizăm acest lucru prin înființarea de centre de colectare din toată țara. Dorim să avem propriile noastre centre de colectare cu oameni pe care îi instruim, cu șefi de echipă, care aplică normele eco sau bio în materie de colectare a plantelor medicinale’’, a declarat Ionel Todoran, administratorul Carpathian Herbs pentru Știri Agricole.
Atenția la detalii, esențială pentru obținerea calității

Todoran a explicat motivul pentru care plantele sale sunt atât de apreciate de către americani și a precizat modul în care ceaiurile Carpathian Herbs sunt procesate.
,,Procesarea plantelor (sortare, uscare, mărunțire, ambalare) se face la Ibănești. Aici avem o făbricuță nou construită. Noi uscăm plantele în uscătorul din fabrica de la Ibănești. Uscăm plantele artificial, la o anumită temperatură, astfel încât să nu eliberam din plante uleiurile esențiale și pentru a păstra prospețimea plantelor. Procedeul de uscare durează 20 de ore, în medie’’, mai explică Todoran.
După spusele antreprenorului, și perioada de la timpul culegerii și până la ambalare este extrem de importantă pentru o calitate optimă a produsului. ,,Toate plantele colectate de noi sunt ambalate final în maximum 48 de ore, pentru a păstra prospețimea. De la colectare până la produsul finit nu trebuie să treacă mai mult de 48 de ore. Asta garantează calitatea impusă de noi’’, precizează afaceristul.
Produsele Carpathian Herbs nu sunt comercializate în Romania

După cum ne-am fi așteptat, cea mai mare piață de desfacere pentru produsele Carpathian Herbs ar fi trebuit să fie tot România, însă în realitate acest lucru nu se întâmplă. Tehnicile de procesare extrem de costisitoare și costurile de producție mari îi impiedică pe cei de la Carpathian Herbs să-și comercializeze produsele direct în România, și deocamdată, toate ceaiurile produse de aceștia sunt exportate în America.
,,Ceaiurile pleacă la export numai în America, însă noi suntem deschiși la colaborări și cu partea de Europa. În țară nu putem să comercializăm ceaiurile din păcate pentru că suntem deschiși spre o nișă de piață care înseamnă ceai medicinal, organic, din flora spontană, standard Pharmacopoeia. În nișa aceasta, costurile de producție, procesare și cele de vânzare sunt destul de mari’’, declară procesatorul.
Instruirea temeinică a personalului, necesară pentru produse cât mai calitative

Când vine vorba de procesarea plantelor medicinale, nimic nu este lăsat la voia întâmplării de către cei de la Carpathian Herbs. De aceea, chiar și procesul de culegere al plantelor este extrem de bine planificat, iar personalul culegător primește în fiecare zi de colectare instrucțiuni clare cu privire la cum trebuie efectuată colectarea.
,,Calitatea, prospețimea, toate acestea pleacă de la colectare. Partea de colectare e un punct sensibil în sensul că oamenii trebuie instruiți zilnic, când se pleacă pe teren. Avem și un manual tehnic de calitate al culegătorului care spune clar cum se colectează planta, la ce perioadă din zi, la ce perioadă din an, cu ce instrumente, la ce dimensiuni, în ce ambalaje’’, mai explică Todoran.
Flora spontană versus floră de cultură: care tip de plantă este mai eficientă

Plantele medicinale nu au aceleași proprietăți doar pentru că provin din aceeași specie, iar uneori, diferiți factori exogeni pot avea o influență extrem de mare asupra unei plante, după cum explică și procesatorul mureșean.
,,Ceaiurile noastre nu sunt făcute pentru a fi consumate de plăcere, sunt ceaiuri medicinale, strict folosite pentru scopuri medicinale, pentru a trata sau pentru a menține o anumită stare de sănătate. La noi, totul se achiziționează din flora spontană, pentru că spre deosebire de cele de cultură sunt mult mai potente, au un nivel de substanțe active mult mai mare. La flora spontană contează foarte mult și altitudinea, noi de aceea ne-am orientat să culegem cât mai mult din zonele de munte’’, specifică administratorul Carpathian Herbs.
În prezent, compania Carpathian Herbs caută colaboratori pe termen lung și formarea de centre de colectare pentru plante medicinale din flora spontană. Persoanele interesate pot afla mai multe informații la numărul de telefon 0727.116.602 sau pe adresa de e-mail ionel@carpathianherbs.com.
Sursa: Știri agricole

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE