Home / Agricultura / Preț uriaș pentru pieile de miel!

Preț uriaș pentru pieile de miel!

Distribuie

Ciobanii au îngropat pieile de miel! După sacrificarea mieilor, mulți dintre crescătorii de ovine din România au îngropat pieile de miel. Acestea costă, în România, 2 lei bucata, în timp ce în Londra se vând cu 150 de lire bucata, susține PRO TV. Din păcate, în România nu mai există tăbăcării, centre de colectare, iar oierii nu au unde să vândă pieile mieilor la un preț bun.
Au trecut sărbătorile pascale, iar pe lângă stânele de oi au rămas grămezi uriaşe de piei de miel. Potrivit PRO TV, ciobanii din România ar fi nevoiţi să le îngroape, pentru că ţara noastră nu mai are centre de colectare, nici tăbăcării, iar marile fabrici de încălţăminte şi pielărie au falimentat.
Un fermier din judeţul Braşov are peste 1000 de miei şi regretă vremurile când vindea la preţ foarte bun şi pieile: “Am lăsat pieile aicea să mănânce câinii cât or mânca, apoi adun ce rămâne, sap o groapă şi le îngrop. Ce să fac?! N-am ce face cu ele! Nu le ia nimeni”, exclamă Constantin Secelean, crescător de ovine.
“Până acum şapte – opt ani, erau plătite bine, era 20 de lei o piele de miel. Acum e 2 lei bucata”, spune oierul Florin Dragomir.
“Anul trecut am cheltuit 150 de lei cu care am cumpărat sare, a promis cineva că le ia şi nu le-a mai luat, le-am aruncat. Anul acesta nici nu le-am mai dat sare, le-am aruncat direct” declară supărat fermierul Iancu Cojan.
Fabricile vestite de pielărie și marochinărie din Orăştie, Agnita, Sibiu, Cluj, Timişoara, de unde plecau la export poşete, pantofi sau cojoace, au dispărut. Cele câteva ateliere rămase prin ţară nu pot să preia uriaşa cantitate de piei produsă de fermieri.
“Preţurile pieilor de miel încep de la 2-3 lei, în funcţie de calitate, iar cele de bovină sunt la kilogram, de la 3 lei, 4 lei, 5 lei…”, declară Dimeci Bogdan, angajatul unei tăbăcării.
Cât valorează o piele de miel la Londra? Prețul este uriaș și toți crescătorii de ovine și-ar dori să vândă pieile de miel în Anglia.
“Sunt 150 de lire bucata. 150 de lire nu costă o oaie în România! Şi atunci mi s-a aprins beculeţul şi am zis că o să pregătim noi pentru viitor şi ei ne ajută cu distribuţia pe extern în zona Londrei”, spune crescătorul de ovine George Cățean.

Sursa: PRO TV


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zeci de oi, găsite fără suflare pe o pajiște din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie Mai multe oi de la o stână din Sângeorgiu de Mureș au fost găsite …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.