Home / Politic / Activitatea de telemuncă, reglementată legal

Activitatea de telemuncă, reglementată legal

Distribuie

Legea care reglementează telemunca a fost promulgată, la sfârşitul lunii martie 2018, de preşedintele României, Klaus Iohannis. Astfel, în urma unui acord cu angajatorul, orice persoană care lucrează de pe un calculator poate să îşi desfăşoare activitatea de acasă, beneficiind de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca salariaţii care muncesc în cadrul unui birou. Detalii despre noua lege am obţinut de la Csép Éva-Andrea, deputat UDMR de Mureş, secretar al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din cadrul Camerei Deputaţilor.

Reporter: Ce este, pe scurt, telemunca?

Deputat Csép Éva-Andrea: Telemunca este o nouă formă de organizare a muncii, prin care salariatul poate să îşi desfăşoare activitatea în afara locului de muncă stabilit până acum, respectiv nu trebuie să îşi desfăşoare activitatea într-un birou, ci poate lucra de la distanţă. De exemplu, dacă angajatul lucrează în domeniul informatic, poate să presteze această muncă şi de acasă.

Rep.: În ce condiţii se poate lucra de la distanţă?

C.E.A.: Ceea ce este foarte important este că trebuie să se discute între angajat şi angajator despre posibilitatea telemuncii. Dacă doar una dintre părţi acceptă, atunci nu se poate face contract de telemuncă. Ambele părţi trebuie să accepte această posibilitate. Angajatorul nu te poate obliga ca de mâine să lucrezi de acasă, este nevoie de acordul ambelor părţi.

Rep.: Care sunt obligaţiile care trebuie îndeplinite de către angajator?

C.E.A.: Angajatorul este cel care are responsabilitatea să facă respectivul contract de muncă, în care se prevede că angajatul respectiv lucrează în regim de telemuncă. De asemenea, trebuie să prevadă şi zilele în care angajatul îşi desfăşoară activitatea în afara unui loc de muncă organizat de angajator, trebuie să scrie şi despre responsabilităţile convenite în funcţie de locul de desfăşurare a activităţii. Totodată, angajatorul trebuie să asigure şi transportarea materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa. Angajatorul trebuie să suporte cheltuielile aferente activităţii în regim de telemuncă. De exemplu, dacă telesalariatul lucrează prin internet şi are nevoie de conexiuni, atunci angajatorul trebuie să suporte cheltuielile aferente acestei activităţi.

Rep.: Ce prevede noua lege pe partea de sănătate şi securitate în muncă?

C.E.A.: Partea de sănătate şi securitate în muncă trebuie să fie respectate, fiind o obligaţie comună, atât pentru angajator cât şi pentru angajat. La acest capitol am câteva nelămuriri, şi chiar dacă legea a fost promulgată sunt de părere că ar trebui lucrat mai mult, să vedem cum se va transpune în practică, deoarece telesalariatul trebuie să fie instruit astfel încât să nu fie expus la pericole de accidentare sau îmbolnăvire personală. Ce se întâmplă de exemplu dacă telesalariatul lucrează la un laptop, de pe o bancă într-un parc, unde intră o maşină scăpată de sub control? E vorba atât de propria persoană, cât şi de celelalte persoane din anturaj sau familie, care ar putea fi afectate de anumite activităţi ale telesalariatului, care are obligaţia să îşi anunţe angajatorul locul unde îşi desfăşoară activitatea de telemuncă.

Rep.: Lucrând de acasă, poţi fi controlat la domiciliu?

C.E.A.: Dacă lucrezi de acasă, respectivul loc este proprietatea ta privată şi ai dreptul la proprietate. Nu poate intra oricine la tine acasă, chiar dacă poţi fi vizitat de reprezentanţii mai multor instituţii cum ar fi de exemplu inspectorii de muncă, angajatorul sau reprezentanţi ai sindicatelor. Ce e important, vizitele respective se pot face doar cu anunţarea lor prealabilă şi numai cu consimţământul telesalariatului.

A consemnat Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Ședință extraordinară ”de îndată” la Consiliul Județean Mureș

Distribuie                                          DISPOZIŢIA NR.102   din 28 martie 2024 privind convocarea, de îndată, a Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.