Europenii au cumpărat mai multe tractoare în 2017 Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 227 Vizualizări

Europenii au cumpărat mai multe tractoare în 2017

Anul trecut, piaţa europeană a tractoarelor a crescut cu 12,8% faţă de 2016, arată Asociaţia Europeană a Producătorilor de Maşini Agricole – CEMA (European Agricultural Machinery). Vârful vânzărilor s-a înregistrat în luna decembrie, cu o creştere finală de 38,41% pentru tractoarele sub 50 CP şi de 6,45% pentru cele de peste 50 CP.
În total, în 2017 au fost înregistrate 161.235 de tractoare agricole noi în 30 de state europene (incluzând ţările UE-28, cu excepţia Bulgariei, Ciprului, Maltei şi a României, însă statistica ia în considerare şi Bosnia Herţegovina, Islanda, Moldova, Norvegia, Serbia şi Muntenegru şi Elveţia). Până în luna decembrie, numărul tractoarelor noi înregistrate a crescut doar marginal, vânzările fiind mai mari doar pentru utilajele sub 50 CP iar cererea pentru tractoarele de peste 50 CP a rămas stabilă.
Vânzări mari stimulate de noua legislaţie a UE

Noile cerinţe tehnice pentru tractoare devenite obligatorii la 1 ianuarie 2018 au impulsionat vânzările în luna decembrie a anului trecut. Modificările obligatorii privesc în special sistemele de frânare şi de iluminat. Acum este de aşteptat ca vânzările de tractoare noi din primele luni ale acestui an să fie afectate negativ de „avalanşa” livrărilor din decembrie.
Livrările de tractoare din 2017 au crescut pentru aproape toate categoriile de putere, cu execepţia celor de 100-150 CP, pentru care cifra a scăzut uşor. Cererea pentru tractoarele de peste 300 CP a rămas stabilă.
Aproape toate pieţele de tractoare din ţările membre CEMA au înregistrat rate de creştere semnificative în 2017, variind între 5,7% în Spania şi 22,9% în Danemarca. Piaţa franceză a fost singura excepţie, cu o scădere de 2,2%. Fără a ţine seama de vârful din decembrie, cifrele erau încă în mare parte pozitive. Până în al treilea trimestru, toate pieţele CEMA – cu excepţia pieţei franceze, germane şi austriece – au crescut faţă de anul precedent.
Şi piaţa generală a maşinilor agricole – inclusiv combine de recoltat, pulverizatoare, prese de balotat şi cositori – a cunoscut un trend pozitiv. Piaţa franceză, deşi a avut o scădere accentuată în primul semestru al anului 2017, a urmat o creştere puternică în semestrul al doilea, rezultând o cifră de afaceri a pieţei maşinilor agricole cu 2,1% mai mare.
Piaţa maşinilor agricole din Germania a cunoscut o majorare de aproximativ 9% în 2017, în principal datorită creşterii vânzărilor de tractoare. Pentru celelalte maşini agricole, cererea a evoluat doar marginal.
În Italia, piaţa maşinilor agricole a cunoscut în 2017 o creştere substanţială a cererii pentru multe tipuri de produse. Vânzările au fost parţial încurajate de alocarea fondurilor UE şi naţionale.
Cererea de maşini agricole în Marea Britanie a fost mai mare pentru majoritatea categoriilor, doar maşinile de erbicidat şi semănătorile au înregistrat scăderi. În consecinţă, a existat o creştere generală a pieţei maşinilor agricole din Regatul Unit.
În Belgia, piaţa a scăzut pentru majoritatea categoriilor de maşini agricole, în special la combine şi prese de balotat, în timp ce cererea pentru maşini de erbicidat, combine pentru recoltat furaje şi cositori a fost relativ stabilă.
Semnale pozitive pentru 2018. Conform barometrului CEMA, este de aşteptat o creştere redusă a pieţei maşinilor agricole în 2018 în Franţa, Germania, Belgia, Italia şi Marea Britanie.
Piața mondială de mașini agricole
Vânzările globale de maşini agricole s-au majorat cu 1% în 2017. Europa a înregistrat cea mai puternică creştere din 2011 încoace, în timp ce China rămâne cea mai mare piaţă unică şi Asia cea mai mare piaţă regională.
Producătorii de maşini agricole şi de tractoare din Germania au avut un an excepţional de bun în 2017, raportând o cifră de afaceri cu 10% mai mare, până la 7,9 miliarde de euro. Acesta a reprezentat al doilea cel mai bun rezultat anual obţinut vreodată de industrie, conform raportului VDMA (Verband Deutscher Maschinen – und Anlagenbau – Federaţia germană de inginerie, secţiunea pentru maşini agricole).
Şi piaţa din Europa de Est continuă să înregistreze o creştere semnificativă, pentru al doilea an consecutiv, în special Rusia şi Ucraina. În 2017, vânzările exportatorilor germani către Rusia au crescut cu 30%, ajungând la 500 milioane de euro; rata de creştere a fost la acelaşi nivel şi în Ucraina.
Sursa: Revista Ferma

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!