Negocieri pentru sporuri, la Spitalul de Urgenţă Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2362 Vizualizări

Negocieri pentru sporuri, la Spitalul de Urgenţă

Reprezentanţi ai sindicaliştilor de la Sanitas şi Solidaritatea au negociat miercuri, 11 aprilie, cu conducerile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş cu privire la sporurile salariale oferite angajaţilor.

Sindicaliştii ameninţă cu instanţa

Din delegaţia sindicaliştilor a făcut parte şi secretarul general al Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Mureş, Maria Dăndărău, totodată jurist al Sindicatului Sanitas Mureş, care a precizat care a fost obiectul concret al negocierilor, cât şi rezultatele acestora.

„Am negociat atât la Institutul Inimii, cum îl cunoaşte lumea, cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, pe regulamentul nou de sporuri apărut în 30 martie, care în opinia Ministerului Sănătăţii s-ar aplica de la 1 martie, contrar oricăror dispoziţii legale în vigoare. Am căzut de acord la Institut, sper că şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, ca cel puţin pe luna martie oamenii să îşi primească acelaşi cuantum al sporurilor pe care l-au avut şi în luna precedentă. În ceea ce priveşte data de 1 aprilie, opinia Sindicatului a fost că noi trebuie să negociem între limitele minime şi maxime cuprinse în Regulamentul de sporuri, întrucât în Legea cadru 153 este prevăzut clar că sporurile se acordă între limitele stabilite în Regulament. Managementul, atât la Institut cât şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a venit cu precizarea din articolul 25 din lege care prevede că procentul de 30% din fondul de salarii nu poate fi depăşit de sporurile de condiţii deosebite, orele de sâmbătă şi duminică, gărzile şi orele pentru sărbători. Toate acestea nu pot depăşi 24% la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi 30% la Institut. Noi am cerut Ministerului Sănătăţii, prin Federaţia SANITAS, să ni se transmită lista unităţilor din ţară, să vedem unde s-au alocat mai mult de 30%, atâta timp cât un spital clinic judeţean de urgenţă trebuie să se încadreze în 24%. Noi am transmis managerilor că înţelegem dificultatea, dar va trebui să aleagă ce articole din lege încalcă: ori încalcă articolul 25 care ne limitează, ori încalcă articolul 7 care îi obligă să negocieze între sporuri. Ca atare, nu ne-am dat acordul, iar dacă nu se vor acorda sporurile, cel puţin la nivel minim, ne vom adresa instanţei”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Maria Dăndărău.

Soluţia propusă de dr. Claudiu Puiac

Contactat de cotidianul Zi de Zi, managerul general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, dr. Claudiu Puiac, a prezentat punctul de vedere al conducerii instituţiei pe care o conduce.

„Negocierile s-au încheiat în felul următor: noi ne-am asumat faptul că vom acorda sporurile din luna martie, care au fost la nivelul lunii februarie. De asemenea, făcând un calcul între sporurile permanente şi sporurile permanente şi având în vedere că Legea 153 din 2017 prevede că ordonatorul principal de credite să nu depăşească, ca sporuri, valoarea de 30% din fondurile de salariu, nouă, de la nivelul Ministerului Sănătăţii, ne-a fost repartizat procentul de 24% din fondurile de salariu pe care putem să îl acordăm ca sporuri. Ca urmare, în primul rând vom ţine cont de personalul care nu a beneficiat de mărire de salariu de la 1 martie 2018 – după cum ştiţi, o parte din personal, medicii şi asistentele, au beneficiat de această mărire de salariu ducându-se direct la grila din 2022, iar restul personalului a rămas la grila din 2018. Pentru personalul care a rămas la grila din 2018, vom calcula sporurile în funcţie de actualul regulament de sporuri care a intrat în vigoare la 30 martie, astfel încât să nu aibă o scădere de salariu din punct de vedere net, sau dacă este scădere aceasta să fie minimă, iar fondul de sporuri care rămâne va fi repartizat proporţional în funcţie de regulamentului de sporuri, întregului personal”, a declarat dr. Claudiu Puiac.

Totodată, managerul general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş a infirmat zvonul potrivit căruia pe holurile spitalului s-ar fi înregistrat proteste ale unor angajaţi.

„Rezultatul negocierilor a fost urmărit şi aşteptat pe holurile spitalului de mai mulţi angajaţi, asistente medicale, moaşe şi infirmiere, interesate în mod direct de acest subiect. Activitatea medicală nu a avut de suferit, chiar dacă pe holurile spitalului au fost angajaţi care au aşteptat rezultatele negocierilor. Nu a fost nici un protest”, a spus dr. Claudiu Puiac.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE