FOTOGALERIE: Pictorița Mădălina Pașcan a invitat publicul să se apropie de divinitate Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 553 Vizualizări

FOTOGALERIE: Pictorița Mădălina Pașcan a invitat publicul să se apropie de divinitate

Uniunea Generală a Pensionarilor Mureș a sărbătorit încheierea Sărbătorilor Pascale și sezonul de primăvară printr-un eveniment organizat la sediul de pe str. Bolyai nr. 36 care a avut loc miercuri, 11 aprilie, ora 11.00. Evenimentul a debutat cu vernisajul expoziției de icoane pe sticlă și peisaje a tinerei artiste plastice Mădălina Pașcan, urmat de prezentarea câtorva ținute tradiționale românești, muzică bilingvă și o gustare consistentă (stropită cu suc, vin sau cafea, după preferință).

Pe lângă un public foarte numeros și reprezentanți ai presei, la eveniment a fost prezentă și Kovács Irma (Președinte a Uniunii Generale a Pensionarilor Mureș), actorul și omul de televiziune Rudi Moca și părintele Emil Munteanu.

Forme simple, conținut complex

„Astăzi e o zi destul de mare pentru noi: deschidem expoziția de icoane și porturi populare. Vă rog să vă uitați și să vă minunați de cât de frumoase sunt exponatele. Mulțumesc colegilor mei care au făcut această minune. Vă doresc multă sănătate și fericire. Hristos a înviat!” a urat Kovács Irma celor prezenți.

Rudi Moca: „Nu este la îndemâna oricui să facă pictură naivă pe sticlă. Aceasta este extrem de grea tocmai prin simplitatea naivității desenului, dar prin complexitatea mesajului pe care îl transmite. Mai ales când e vorba de pictură naivă pe sticlă și de iconografie de icoane bisericești, se știe că orice gest pictat pe sitclă, un deget într-o anumită poziție are o semnificație ecumenică aparte. Este o adevărată tehnică a icoanei pe sticlă. Important este ca în clipa în care priviți icoanele, mesajul să ajută la sufletul dumneavostră și prin asta să vă apropiați de Dumnezeu și de oameni prin iertare și rugăciune.”

Mădălina Pașcan este studentă a Facultății de Psihologie a Universității „Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureș și totodată cursantă a Școlii postliceale, specializarea Asistent medical de farmacie. Artista a realizat multe picturi pe sticlă și le-a expus la Biserica și Școala din Bistra Mureșului. Lucrările au fost sfințite de părintele Sergiu Andone.

Artista a expus 28 de lucrări, din care 21 sunt icoane, iar restul sunt peisaje. Icoanele au fost pictate în perioada 2011-2012, iar peisajele sunt mai recente. Unele lucrări au necesitat o muncă asiduă de 2 luni, până la un an.

Deși a făcut un curs de pictură naivă de icoane, Mădălina consideră că acest stil nu o reprezintă și se orientează spre o manieră de execuție cât mai realistă, interesul ei concentrându-se momentan pe portretistică. Activitatea ei în acest sector se bucură de succes, întrucât primește numeroase comenzi.

O scurtă istorie a icoanelor

În continuare, Emil Munteanu a realizat o prezentare sinoptică a istoriei icoanei, făcând și precizări de ordin etimologic: „Cuvântul „icoană” vine din limba greacă („eikōn”) care înseamnă „asemănare” sau din limba latină („imago”), care înseamnă tot asemănare. Icoana are aceeași vechime ca și creștinismul. Putem spune că din momentul în care Domnul Hristos a primit să se întrupeze din Fecioara Maria, avem prototipul icoanei: îl avem pe Mântuitorul Hristos, pe Maica Domnului și pe toți sfinții. Dacă ne uităm la icoană, vedem că ea poate fi pictată pe lemn, pe pânză, pe sticlă și pe metal. În cadrul cultului, icoana ne prezintă chipul lui Iisus, a sfinților, a Maicii Domnului, sau ne prezintă scene biblice. Icoanele sunt împărțite pe mai multe categorii: icoane imobile, adică cele care sunt pe pereți – pictură murală – sau le avem pe catapeteasmă. Sunt icoane mobile, cum sunt cele din casele noastre. Mai sunt și icoanele pe care le poartă credincioșii la ei, icoane sacre, care le sfințesc viața. Icoana reprezintă divinitatea, un sfânt sau momente din istoria mântuirii neamului omenesc.”

Meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă comportă numeroase exigențe și necesită multă dedicare din partea iconarului.

„Pentru a putea să reueșești să faci o lucrare de calitate, trebuie să duci o viață pe măsură. Iconarii din vechime, când pictau icoane sau biserici, își treceau trupul prin asceză, adică post și rugăciune intense, pentru ca să poată să iasă o lucrare reprezentativă. Să știți că în decursul veacurilor, icoanele au avut și foarte mulți adversari, cărora le spunem iconoclaști, adică luptători împotriva icoanelor. Lucrul acesta s-a întâmplat prin veacul al VIII-lea, de aceea, în anul 787, Împărăteasa Teodora a Bizanțului a restabilit pentru totdeauna cultul cinstirii icoanelor. Icoana are rostul de a te apropia de divinitate și de a te transpune în starea spirituală de rugăciune” a încheiat Emil Munteanu.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE