Home / Reghin / Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad, devotament pentru sănătatea pacienților

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad, devotament pentru sănătatea pacienților

Distribuie

Doctorul Cecilia Iuliana Penciu-Vlad se îngrijește de un aproape un deceniu de bolnavii de diabet din Reghin, în cadrul cabinetului propriu situat în imediata apropiere a Spitalului Municipal din Reghin. Despre parcursul profesional precum și pasiunea față de sănătatea bolnavilor, ne-a vorbit medicul specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Cecilia Iuliana Penciu-Vlad.

Reporter: Când s-a născut ideea profesiei de medic ?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad :  M-am decis pentru această profesie încă de la o vârstă destul de fragedă. Eram undeva în clasa 5-a. Asta se întâmpla în Prahova, mai exact  pe Valea Azugii. Aveam  un profesor foarte bun de matematică, dar cu toate acestea m-am decis că vreau să fac altceva care să nu implice matematica. Viața mi-a scos în cale în cele din urmă medicina. Aveam de ales între Medicină și Drept,  fapt pentru care i-am cerut părerea mamei. În cele din urmă am ajuns la concluzia că Dreptul nu-i de mine, astfel am optat pentru Medicină. Am absolvit liceul la profilul Matematică-Fizică după care am făcut pasul spre Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș în anul 1998. Am făcut șase ani la zi, după care am luat rezidențiatul, cinci ani de specialitate la București, Cluj și Târgu-Mureș, specializarea fiind Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Rep.: Cum a fost perioada de acomodare pe piața muncii   ?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: Am intrat ca și rezident și am spus că nu voi profesa în România ca și medic specialist, fapt pentru care am decis să plec în Germania, la un spital de lângă Duseldorf. Acolo nu am lucrat pe specializarea care o aveam, eram ca și medic internist. Asta se întâmpla la începutul anului 2008. După trei luni petrecute în Germania mi-am dat seama că iubesc România. Când am revenit în țară, am aterizat la Târgu-Mureș,  am zis că iubesc combinatul și oamenii din oraș.

Rep.: De unde această schimbare de optică față de România ?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: Nu mi-a plăcut răceala nemțească, oamenii nu erau oameni, le lipsea umanitatea. Din punct de vedere profesionat aveam tot ce îmi puteam dori, absolut tot, dar în mintea mea acei oameni erau asociați cu niște mici roboței care văd doar partea profesională în jur și nimic mai mult. Nu exista umanitate, nimic altceva, decât strict partea de muncă și nimic altceva.

Rep. Ce a urmat după revenirea în România, la Târgu-Mureș ?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: Una dintre colegele cu care am lucrat în rezidențiat mi-a spus de existența unui post la spitalul din Reghin, de diabetolog, specialitatea mea, fapt pentru care am ajuns la Reghin. Directorul spitalului de atunci mi-a spus că acest post a fost scos la concurs de trei ori dar nu s-a prezentat nimeni. Am dat examen în luna august și am ajuns la Reghin, o dată cu începerea școlii când am început să lucrez ca și medic specialist la Reghin.

Rep.: Cum a fost trecerea de la stat la privat ? Au crescut responsabilitățile ?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: Am lucrat la Spitalul Reghin până în 2016, în ambulatoriul integrat al spitalului, iar apoi am decis să-mi deschid cabinetul meu. El se află peste drum de Spitalul Municipal Reghin.Nu pot să spun că responsabilitățile au crescut. Fac în continuare aceeași muncă care o aveam în cadrul spitalului. În schimb,  la acest cabinet individual, pot să gestionez oamenii și timpul meu altfel, pe când la spital eram condiționată de alți oameni. Ceea ce-mi doream eu, pentru a merge lucrurile cât mai bine pentru mine și pentru cabinet nu se putea face în cadrul spitalului. De aceea am decis să manageriez mai bine acest timp.

Rep.: Care a fost satisfacția cea mai mare a profesiei de medic ?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: Ca și exemplu, când am decis să intru în privat, am rămas însărcinată cu al treilea copil. Mi-am spus atunci că nu e cazul să fac acest pas, un cabinet individual privat. Mi s-a spus: las-o așa că e un semn.Bun, dar ce fac cu pacienții ? Lasă că va fi bine mi s-a spus , și așa m-am întors la servici cu un bebe vreme de două luni, alăptat în văzul pacienților. Dar,  în momentul în care eu am venit, lumea m-a văzut pe stradă, pacienții zâmbeau și spuneau: tu ești  doctorița noastră. Este cea mai mare satisfacție când vezi omul din fața ta că nu este un simplu pacient, pur și simplu se creează o legătură, ești medicul lor și pentru asta am decis să continui.

Rep.: Ce sperați să îmbunătățiți în ce privește activitatea profesională?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: M-am axat foarte mult pe specializarea mea, pe diabet, dar pacienții noștri destul de complecși au și alte boli. Va fi o provocare pentru perioada următoare să văd și tratamentul celorlalte boli. Până acum am încercat să fac bine pe bucata mea de specializare, dar mai trebuie să lucrăm și în ce privește celelalte complicații. Mi-am dat seama că pacienții  undeva se pierd, între mine și medicul de familie, dar nu pe diabet. Nu înțeleg că este o boală cronică, tratamentul de tensiune trebuie luat tot timpul, nu doar măsori tensiunea și apoi iau sau nu medicamentul. Asta ar fi una dintre provocări, să încerc să fac mai departe și tratamentul bolilor colaterale diabetului.

Rep.: Dar în ce privește dotarea cabinetului?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: Aici putem spune că stăm destul de bine. Am reușit să ne extindem cabinetul, să aducem medici specialișți  alături de care să colaborăm destul de bine astfel ca pacientul care vine la noi să poată să fie văzut și de un neurolog, de un oftalmolog, să aibă la dispoziție și un laborator. Încercăm să fie toate în același punct, pacientul să fie bine văzut și tratat și să plece mulțumit.

Rep.: Ce vă doriți de la viitor ?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: Norocul nostru este că avem acces la o terapie foarte modernă. Suntem o țară în care pacienții nu-și dau seama de acest lucru. Participând la diverse congrese mondiale, vorbind cu mari conferențiari am aflat că accesul la terapia modernă este destul de limitată în țări precum  Mexic sau Canada, pe când noi, în România, avem acces la absolut orice. Poate un pic ar trebui făcută mai multă educație cu pacienții, să înțeleagă totuși că nu ține numai de a lua o tabletă, e nevoie de un pic de educație în ce privește regimul alimentar, stilul de viață, de a face mișcare și de a fi un pic mai conștincios cu propriul organism. Aici ar trebui lucrat un pic mai mult, să avem o sală de cursuri unde să le poți arăta ce înseamnă complicații, să mergem un pic mai departe și pe acest segment al educației.

Rep.: Nu ați regretat că v-ați întors din Germania ?

Dr. Cecilia Iuliana Penciu-Vlad: Absolut deloc. Un dezavantaj al Germaniei este că nici acum nu au specialiști pe diabet, sunt inglobați în interne, fapt pentru care  nu regret că m-am întors . Probabil, dacă mi s-ar fi oferit ceea ce am și în România, ca și specializare, nu știu ce ar fi fost. Cu toate acestea nu regret deloc decizia de a reveni în România, moment în care am început să iubesc această țară și oamenii de aici.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.