FOTO: Dans și veselie de Ziua Romilor la Sîngeorgiu de Mureș Slider
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 582 Vizualizări

FOTO: Dans și veselie de Ziua Romilor la Sîngeorgiu de Mureș

Joi, 12 aprilie, de la ora 14:00, în Casa de Cultură din Sîngeorgiu de Mureș a avut loc un eveniment deosebit dedicat persoanelor de etnie romă. Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită în data de 8 aprilie începând încă din anul 1971, când a avut loc, la Londra, primul Congres Internaţional al Romilor. Ziua de 8 aprilie este recunoscută în România prin Legea nr. 66/2006 ca fiind Sărbătoarea Etniei Romilor din România.

În această zi, ei și-au propus să sărbătorim împreună cultura romă, totodată să conștientizăm situația de marginalizare în care se află multe comunități rome, printre care și trei zone din Sîngeorgiu de Mureș.

Primarul Sófalvi Szabolcs a dorit să menționeze nevoia de unitate și prietenie de care avem nevoie cu toții indiferent de etnie: „Am venit să sărbătorim această zi împreună pentru că eu așa văd, așa cum rugăciunea este o apropiere între noi, români, maghiari și romi, așa și faptul că sărbătorim împreună ne apropie mai mult. Cu cât ne cunoaștem mai bine, cu atât ne acceptăm mai mult: cultura, limba, tradițiile, muzica, dansul.”

În urma afișelor puse de organizatori în zonele în care locuiesc preponderent persoane de etnie romă, sala s-a umplut de tineri dornici să meargă pe scenă să își arate abilitățile artistice, ceea ce au și făcut. A fost plin de copii zglobii, bucuroși, fete în fuste până la pământ care se învârteau de zor și băieți aranjați pregătiți să vadă spectacolul. Întreaga sală a fost decorată cu desene făcute de copiii de etnie romă și avea în fața scenei exemple de portul popular specific romilor.

Nu trebuie să uităm niciodată simbolurile care ne definesc

„Am organizat această zi, la Cotuș a fost prima, aflând cu această ocazie că a fost prima zi a romilor care s-a sărbătorit acolo. Aici dumneavoastră ați fost mult mai fericiți în anii precedenți pentru că ați avut parte de această zi deja de câteva ori. Cred că trebuie să cinstim împreună, toți cei care trăim împreună, această zi, care este foarte importantă pentru romi. Așa cum sunt alte zile importante pentru români și maghiari și cei de alte naționalități. Este important pentru că fiecare neam se definește prin câteva simboluri. Acestea sunt limba, pe care o vorbim și pe care o moștenim, iar cei care am pierdut-o, cred că trebuie să o regăsim. Proiectul în care organizăm acum această zi va da această posibilitate celor care acuma încă nu înțeleg de ce este important să vorbească fiecare limba lui. Sper ca anul viitor, într-adevăr să sărbătorim împreună, să fim aici împreună, romi, români și maghiari.” a spus Koreck Maria, președintele asociației Divers odată ajunsă pe scenă.

Printre surprizele din cadrul spectacolului, s-au numărat un filmuleț animat care a atras atenția copiilor și care a explicat pe scurt istoria romilor, dar și momentul vesel în care toată sala a cântat împreună cu cei de pe scenă imnul romilor în limba maghiară. De asemenea, la intrare, copiii au avut posibilitatea să își confecționeze singuri stegulețe cu semnul internațional al romilor.

Momentele artistice nu au lipsit, persoanele de etnie romă etalându-și talentele atât prin poezie (trei fetițe de la școală), cât și în mod special prin dans, tinerii și adulții impresionând prin capacitățile lor de a-și mișca picioarele în ritmuri live de lăutari. Atmosfera s-a încins atât de tare la un moment dat, încât au urcat pe scenă să danseze copiii din public, umplând scena în totalitate.

Un proiect de anvergură pentru persoanele de etnie romă

Întreaga activitate a fost făcută posibilă printr-un proiect. Acesta are o durată de 36 luni (septembrie 2017 – august 2020) și este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene cu un buget total al proiectului de 15.119.838,62 lei din care 12.851.854,33 lei provin din Fondul Uniunii Europene, 2.117.854,63 lei din bugetul național, iar 150.554,66 lei reprezintă cofinanțarea Primăriei Sîngeorgiu de Mureș.

Korek Maria nu a uitat să facă un apel către persoanele de etnie romă aflate în sală: „Vă doresc o sărbătoare frumoasă și vă așteptăm la biroul nostru deoarece proiectul acesta a dat primul rod: avem pe cineva care are o afacere și ar dori să angajeze dintre dumneavoastră. Acum a venit momentul să dovediți că vă doriți să lucrați.”

La intrare, fiecare a primit câte un tichet pentru o masă caldă după terminarea evenimentului, iar întreaga activitate a fost binecuvântată de preoții din localitate.

Să nu uităm că sunt mulți oameni cunoscuți de etnie romă, printre care regăsim:

Charlie Chaplin (1889-1977): Actor și regizor englez. Părinții săi erau animatori, tatăl fiind vocalist și actor, iar mama cântăreață și actriță. Aceștia au divorțat înainte ca el să împlinească trei ani. Bunica sa din partea mamei era pe jumătate țigancă, fapt de care ea era extrem de mândră.

Joaquin Cortes: Joaquin Pedraja Cortes s-a născut într-o familie de țigani din Cordoba, Spania, pe 22 februarie 1969 și a crescut la Madrid. Alături de Baletul Național Spaniol, Cortes a dansat pe cele mai renumite scene ale lumii. În 1992 și-a înființat propria companie, „Joaquin Cortes Ballet Flamenco”.

Cătălin Voicu: Fost deputat român, membru al Parlamentului României în legislatura 2004-2008 și 2008-2012.

Connect-R (Ștefan Relu Mihalache): Născut în 1982 la București, este un cântăreț și actor de etnie romă, interpretul celebrei piese „Eu vara nu dorm”. Acesta și-a început cariera la 8 ani ca dansator.

Bănel Nicoliță: Născut într-o familie foarte săracă de etnie romă din Făurei, jud. Brăila, Bănel este un fotbalist foarte cunoscut datorită activității sale de la FC Steaua București.

Dorel Simion și Marian Simion: doi pugliști de etnie romă care au câștigat bronz la Sydney în 2000 (Dorel) și bronz în Atlanta în 1996 și Sydeny în 2000 (Marian).

Ion Voicu: S-a născut pe 8 octombrie 1923 la București, într-o familie de muzicieni de etnie țigani: bunicul său, Nicolae Voicu, fusese violoncelist, iar tatăl său, Ștefan Voicu, a cântat la vioară și contrabass. Fiind admis la Academia Regală de Muzică din București, a reușit să absolve cursurile, care durau șapte ani, în doar trei ani, în 1940. La unul dintre concertele sale i-a atras atenția lui George Enescu, care i-a oferit lecții gratuite.

Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE