FOTO: Voluntarii Hirschmann, exemplu de implicare socială. 2.000 de puieţi de arbori, plantaţi în Crăciuneşti Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1898 Vizualizări

FOTO: Voluntarii Hirschmann, exemplu de implicare socială. 2.000 de puieţi de arbori, plantaţi în Crăciuneşti

50 de voluntari ai companiei Hirschmann România au participat sâmbătă, 14 aprilie, la o activitate de împădurire organizată în satul Cinta, aparţinător comunei mureşene Crăciuneşti, aşezare situată la aproximativ 15 kilometri de municipiul Târgu-Mureş. Acţiunea face parte din programul de responsabilitate socială al companiei Hirschmann România şi a beneficiat de supervizarea (şi participarea) reprezentanţilor Direcţiei Silvice Mureş şi ai Ocolului Silvic Târgu-Mureş.

Interes pentru voluntariat

Entuziaşti şi dornici să ofere comunităţii un exemplu pozitiv, reprezentanţii companiei Hirschmann România au plantat, de la primele ore ale dimineţii, pe un deal dintr-o zonă de lizieră, circa 2.000 de puieţi de arbori din speciile gorun, frasin şi paltin.

„Activitatea face parte din programul anual de împădurire voluntară, la care participăm în diferite zone ale judeţului Mureş. Au venit nu doar colegi de la birouri, ci şi din producţie, care şi-au exprimat dorinţa de a fi voluntari în această campanie. Vom continua, bineînţeles, şi la anul, sperăm noi într-un efectiv mai mare. La acţiunea de astăzi suntem mai mulţi participanţi decât la împădurirea anterioară, ceea ce ne bucură. De la campanie la campanie, tot mai mulţi colegi se implică în această activitate importantă”, a declarat Sebastian Cândea, Director General Operaţional în cadrul Hirschmann România.

Câteodată, cu o floare se face primăvară

Activitatea de la Crăciuneşti este parte integrantă a programului de implicare socială al companiei Hirschmann România, care include şi activităţi de mediu.

„Ne continuăm activităţile pe care ni le-am planificat în 2018. Activitatea de astăzi face parte din programul de mediu al anului 2018 şi din programul nostru anual de implicare socială. Aşa cum prin participarea mea am rolul de a da un exemplu, tot aşa Hirschmann, are datoria de a fi un exemplu nu doar prin locurile de muncă pe care le are disponibile, ci prin activităţile de acest gen. Şi câteodată cu o floare facem şi primăvară şi asta facem, oferim un exemplu de implicare socială. Le mulţumesc celor aproximativ 50 de colegi care participă, precum şi reprezentanţilor Ocolului Silvic”, a afirmat Paul Ilea, Director General Administrativ al companiei Hirschmann România.

Entuziasm pentru un mediu mai sănătos

Ideea de a contribui la regenerarea pădurii din zona satului Cinta i-a alimentat cu energie şi entuziasm pe cei 50 de voluntari de la Hirschmann România, dornici să lase moştenire generaţiilor viitoare un mediu mai sănătos.

„Sunt unul dintre organizatori, iar departamentul nostru de mediu, pe lângă respectarea cerinţelor legale şi conformarea cu cerinţele industriei şi ale standardelor, conştientizează împreună cu angajaţii ce înseamnă protecţia mediului. Pentru asta, leadershipul este foarte important, mai ales prin exemplu propriu. Prin urmare, alegem ca cel puţin de două ori pe an să fim aproape de echipele noastre, de colegii noştri, şi încurajăm participarea la astfel de activităţi”, a spus Ciprian Lupeiu.

„Am acceptat să fiu voluntar pentru îmi plac activităţile caritabile. Am fost întrebaţi dacă suntem de acord să participăm, eu am fost de acord, deoarece îmi plac asemenea acţiuni pentru mediul înconjurător, e vorba de o viitoare pădure de care se vor bucura copii şi nepoţii noştri”, a mărturisit Adrian Urcan.

Colaborare cu Direcţia Silvică Mureş

Expertiza tehnică asigurată de echipa Direcţiei Silvice Mureş a fost, din nou, binevenită şi extrem de utilă în activitatea de împădurire a celor aproape 2 hectare de teren.

„Acţiunea de astăzi este foarte importantă, educativă şi constructivă pentru protejarea şi continuitatea pădurii în România. Pe o suprafaţă de aproape 2 hectare, în satul Cinta din Crăciuneşti, am avut o tăiere de substituire, am avut un arboret cu productivitate inferioară de carpinet pe care l-am înlocuit cu puieţi forestieri de gorun, frasin şi paltin”, a menţionat Vasile Puşcaş, inginer silvic în cadrul Direcţiei Silvice Mureş.

Reprezentantul Direcţiei Silvice Mureş a mai precizat că instituţia pe care o reprezintă derulează un amplu program de împădurire.

„În acest an, Direcţia Silvică Mureş va împăduri o suprafaţă de 170 de hectare, iar pe lângă această suprafaţă avem în jur de 300 de hectare cu regenerări naturale. Anul acesta vom planta 1.250.000 de puieţi forestieri”, a punctat Vasile Puşcaş.

Moştenire pentru generaţiile următoare

Voluntarii de la Hirschmann România au fost consiliaţi, cu profesionalism şi mult spirit practic, de Tudor Valeriu Herlea, care din anul 2001 ocupă funcţia de şef al Ocolului Silvic Târgu-Mureş.

„Plantarea este foarte importantă deoarece probabil aşa se va conştientiza lumea că tot ceea ce se taie trebuie şi împădurit. Vă pot spune că nu este permisă tăierea unui metru pătrat de pădure fără ca în locul lui să se împădurească, mai ales în zonele acestea, iar prin participarea diferitelor categorii sociale, începând de la copii de grădiniţă până la oameni din diferite companii şi instituţii înţeleg rolul pădurii şi faptul că viitorul ne este asigurat prin pădure. În general, şi aici punctual, unde lucrăm, ciclul de producţie a pădurii este între 110 şi 120 de ani. Practic, ce plantează o generaţie nu e sigur că generaţia următoare o va tăia. Ce am plantat noi acum se va tăia peste minimum 110 ani. Sperăm ca data viitoare să nu se aplice acelaşi tratament, de a tăia integral pădurea, aici fiind înainte o pădure doar de carpen – şi prin faptul că am plantat gorun, paltin şi frasin ea să se regenereze pe cale naturală, deci noi să intervenim numai în proporţie de până la 30% cu completarea regenerării naturale. Tipul natural fundamental de pădure aici este gorunetul, numai că de-a lungul timpului, prin intervenţia să spunem haotică a omului câteodată, acest tip natural fundamental de pădure a fost schimbat”, a afirmat Tudor Valeriu Herlea.

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE