Colaborare între cercetătorii Universităţii Sapienţia şi UMF Târgu-Mureş. Experimente de succes pentru tratamentul eficient al malariei Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 251 Vizualizări

Colaborare între cercetătorii Universităţii Sapienţia şi UMF Târgu-Mureş. Experimente de succes pentru tratamentul eficient al malariei

Cadrele didactice de la Universitatea Sapientia Târgu-Mureş și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș se pot mândri cu un articol publicat într-una dintre cele mai citate reviste științifice din lume, „Frontiers in Plant Science”.

Artemisinina şi Năfurica

Cercetarea coordonată de dr. Balog Adalbert (Universitatea Sapientia) și dr. Domokos Erzsébet (UMF Târgu-Mureș) a avut scopul de a investiga modalitățile de creștere a conținutului de principiu activ numit artemisinină în planta medicinală Artemisia annua sau Năfurică, în denumirea populară.

„Artemisinina este cel mai important compus chimic utilizat până în prezent în tratarea malariei. Artemisinina a fost descoperită de cercetătoarea chineză Youyou Tu, primind premiul Nobel pentru această mare reușită dindomeniul medicinei în anul 2015. Deoarece în jur de 550 de milioane de persoane sunt infectate anual cu Plasmodiul malariei și aproximativ un milion de oameni mor în fiecare an, cei mai mulți fiind copii, cultivarea plantei medicinale Artemisia annua și obținerea unei cantități cât mai mari de artemisinină din plantă este o mare provocare a timpului”, au transmis reprezentanţii Universităţii Sapientia Târgu-Mureş, prin intermediul unui comunicat de presă.

Rezultate foarte bune

Experimentele derulate la Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste din cadrul Universităţii Sapientia Târgu-Mureș, au rezultat într-o creștere semnificativă a conținutului de artemisinină cu 17%, raportat la 100 de grame de frunză, în cazul plantelor tratate cu ciuperca simbiontă Rhizophagus irregularis.

„Totodată, experimentele au demostrat rolul acestor ciuperci simbionte în rezistența plantelor față de secetă, o descoperire importantă, deoarece Artemisia annua este cultivată în regiunea tropicală și subtropicală, unde lipsa de apă este o problemă majoră, care afectează culturile de Năfurică. Cele două rezultate obținute în urma cercetărilor sunt contribuții importante în producția cu costuri reduse și în cantități mai mari a artemisininei, compusul chimic al plantei Artemisia annua, utilizat în tratarea malariei”, se mai menţionează în comunicat.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE