Home / Sport / Cupa Târgu-Mureș la badminton, adiția a III-a

Cupa Târgu-Mureș la badminton, adiția a III-a

Distribuie

În sala de sport a Școlii Gimnaziale „Benedek Elek” din comuna Livezeni, de vineri până duminică, în perioada 20-22 aprilie, se va disputa cea de-a III-a ediției a Cupei Târgu-Mureș la badminton. Peste 100 de sportivi amatori vor fi prezenți la întreceri, veniți din București, Timișoara, Iași, Brașov, Baia Mare, Onești, Bacău, Deva, Petroșani, Cluj Napopca, dar și din străinătate, din Ungaria, Suedia, Danemarca, Maroc, Franța, China, Vietnam, sau SUA. Aceștia sunt majoritatea amatori ai acestei discipline plecați din România în aceste țări, sau studenți veniți la studii în Târgu-Mureș, după cum a dezvăluit Radu Popeanu, directorul de concurs al competiției, membru al clubului ACS Badminton Târgu-Mureș, care a fost înființat de către Erdely József, actualul președinte al clubului, împreună cu Demeter Zoltán. Întrecerile sunt organizate în comuna Livezeni, deoarece aici s-a obținut sprijin din Consiliului local, al Primăriei Livezeni și a câtorva sponsori inimoși.

Sport lansat la Târgu-Mureș. Începuturile și revenirea

 

Puțini știu că această disciplină spectaculoasă, cunoscută de mulți doar ca sport de agrement s-a jucat pentru prima dată în cadru organizat la Târgu-Mureș. Strămoş al „jocului cu mingea cu pene”, cum era cunoscut la început, badmintonul a apărut în Europa, în secolul al XVII-lea, cu denumirea de „Jeu volant”, adică „Jocul zburătorului”. Practicat într-un cadru restrâns, era cunoscut la început doar în curţile regale şi domneşti, deşi îmbrăcămintea în stil „rococo”, conform modelului de atunci, influenţa negativ dinamismul şi amplitudinea mişcărilor. Acesta a suferit ulterior transformări, dar regulamentul, cu mici modificări, este valabil şi în zilele noastre și a fost adus prima dată în Europa de către ofiţerii britanici, din India. Badmintonul, joc cunoscut la noi de curând, datorită atractivităţii lui şi a faptului

că nu necesită amenajări speciale şi nici echipament complex, are o mare „priză”, dar este încă de cei mai mulți cunoscut ca joc de agrement. În anul 1975 a avut loc prima competiţie oficială de badminton din România, inițiată de către cei care au înființat clubul ACS Badminton Târgu-Mureș. Ulterior a luat ființă Federația Română de Badminton. Au mai fost înainte încercări la Timişoara, dar s-a jucat de plăcere, adică neoficial. În județul Mureş a fost organizat primul concurs interjudeţean, dotat cu ,,Cupa Mureşul”, la care au participat peste 100 jucători şi jucătoare din 12 judeţe. Secţiile s-au înmulțit pe parcurs, iar primele întâlniri internaţionale s-au desfăşurat tot la Târgu-Mureş, în decembrie 1979. FR Badminton a fost fondată în ianuarie 1990, după care au avut loc numeroase competiţii interne şi internaţionale, pentru toate vârstele, la masculin şi feminin, în mai toate judeţele din România.

Competiția care se desfășoară la Livezeni a demarat în 2016, ediție disputată în memoria foștilor jucători și antrenori, Czirjek Gyula și Balazs Imre, cu 90 sportivi la start. La ediția de anul trecut au fost prezenți 122 sportivi (foto 2) și numărul acestora tinde să crească, deși întrecerile se dispută în comuna limitrofă Târgu-Mureșului. În luna octombrie, ACS Badminton a organizat în aceeași locație și finalele Campionatului Național U13 și U17.

Întrecerile acestei ediții vor avea loc după următorul program: vineri: orele 14-21, sâmbătă: 9-19 și duminică:10-14 (finale și festivitatea de premiere).


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Jucător venit din Mexic la o echipă mureșeană

Distribuie Echipa ACS Academica Transilvania Târgu Mureș a primit în vestiar un nou jucător venit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.