Despre teatru, despre viață, cu Radu Țuculescu și Elena Ivanca Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 518 Vizualizări

Despre teatru, despre viață, cu Radu Țuculescu și Elena Ivanca

Scriitorul Radu Țuculescu a revenit la Reghin, orașul său natal, marți, 17 aprilie, nu cu mâna goală, ci cu un frumos cadou oferit reghinenilor, o piesă  de teatru. După mulți ani a urcat din nou pe scena Casei de Cutură „Eugen Nicoară”, nu înainte ca piesă „Vodka” , one woman show cu Elena Ivanca, actriță a Teatrului Național din Cluj Napoca să primească botezul publicului reghinean.

„Mă simt foarte emoționat, pe scena Casei de Cultură din Reghin am cântat prima oară când eram în clasa VI-a, o sonată scrisă chiar de mine acompaniată de profesorul Axente. După foarte mulți ani de la acel moment am urcat din nou pe scenă, dar de data ceasta în postura de autor”, a declarat scriitorul Radu Țuculescu.

Publicul a avut parte de o oră de umor şi seriozitate într-un ritm nebun, extreme în care Miriam, interpretată de Elena Ivanca,  îşi rememorează viaţa, cu inteligemţă sarcastică şi visuri  adolescentine. Absurdul vieţii încearcă s-o înghită, singurătatea e un duşman nevăzut hotărât să-i distrugă visele. Vodka e alinarea ei şi unica prietenă. Plus una virtuală…. O piesă care provoacă râsul, uneori spumos, alteori amar. Un amestec de râsu-plânsu, aşa cum este viaţa. Cu, sau fără vodka…

La Mulți Ani Elena Ivanca !

Seara a fost una specială din trei puncte de vedere, emoția autorului în fața celor dragi din orașul natal, emoția publicului caracteristică fiecărei revederi cu scriitorul Radu Țuculescu și nu în ultimul rând emoția actorului, care joacă în fața autorului într-un loc special dar mai ales într-o zi specială, marți, 17 aprilie fiind și ziua de naștere a actriței Elena Ivanca, fapt pentru care publicul i-a cântat actriței un La Mulți Ani pe cinste la finalul reprezentației.

„Am venit la Reghin cu gândul că voi fi primită aici ca acasă, dar fiind faptul că Radu Țuculescu este reghinean. Spre bucuria mea așa a și fost. Am simțit un public cald, foarte atent, un public pretențios, erudit, pe care nu poți să-l păcălești, căruia nu poți să-i oferi chiar orice, mai ales un public pe care nu trebuie să-l judeci așa cum suntem noi tentați să o facem, provincial. Am simțit un public foarte fin, rafinat și atent la fiecare detaliu care s-a întâmplat pe scenă. Am fost mai mult surprinsă decât impresionată, fapt care mi-a sporit și mai mult emoțiile. Ele sunt firești, orice artist are emoții. Interacțiunea cu publicul este o capcană, el poate să vină cu tine, sau poate să te amendeze. Atunci trebuie să păstrezi o linie foarte fină, trebuie să simți până unde te duci și cât își permite să te aproprii de el. Dar în momentul în care întâlnirea se produce, lucrurile devin extraordinare, ceea ce mi se pare fantastic”, a declarat actrița Elena Ivanca.

Tandemul autor-actor pare a fi unul natural când vine vorba de spectacolul „Vodka”, precum un părinte iubitor care-și lasă copilul să aleagă, fără ca acesta să iasă din tiparul învățăturii părintești.

„Radu este un dramaturg extrem de generos, în moment în care mi-a încredințat acest text, mi-a spus că îmi lasă libertatea să-l rescriu cu emoțiile mele, să-i respect textul cât se poate dar să-l rescriu eu ca artist, să-i dau o nouă viață, pe lângă viața care  a construit-o el. De fiecare dată când joc și el se află prezent în sală, îmi este teamă că nu-și va iubi la fel de mult personajul ca atunci când l-a scris. Dar m-am bucurat că a fost în sală la Reghin. Am primit de mult acest text de la Radu, a stat multă vreme în sertar,  nu prea am știut cum să mă apropiu de el. Asta a însemnat aproape un an și ceva. Într-o dimineață, pur și simplu m-am trezit ca într-o poveste și am simțit că pot să pă apuc de lucru la acest spectacol. Am purtat cu mine personajul, textul, l-am repetat peste tot,  pe troleu, pe mașină, și așa m-am întâlnit cu Mirima, personaj care îmi este foarte drag. Va fi și mai împlinit, deoarece reprezentația de la Reghin a fost doar a doua după premiera de la Cluj, deci el va căpăta mai multă siguranță și  mai multă culoare. Până la urmă, publicul este cel care decide, indiferent ce aș spune eu”, a precizat Elena Ivanca.

„Cu sau fără vodkă, viața e de-a râsu’ plânsu’ ”

Radu Țuculescu nu a rămas dator cu laudele la adresa Elenei, actriță dragă scriitorului reghinean, cea care i-a înțeles ideea textului, completătă fericit cu o prestație de excepție.

„Elena este o actriță absolut de excepție, știe să prindă sala, știe să răspundă la replicile din sală, ceea ce s-a și întâmplat. Ce a făcut ea, spre deosebire de alte piese scrise de mine, a respectat foarte mult textul. Una este improvizația, alta este textul , chiar dacă a uitat câteva replici, a brodat pe ideea textului, nu s-a îndepărtat deloc. La ea, râsu’ plânsu’  este extraordinar de bine făcut, ca și în viață, cu sau fără vodkă viața e de-a râsu’ plânsu’ . Piesa este mult mai lungă, mai apar parsonaje, dar am decis să păstrăm partea cu mai mult umor deoarece în carte lucrurile nu se termină chiar foarte bine. Au fost și emoții datorate locației, deloc obișnuită cu spectacol de genul „one woman show”. Am avut, în special la teatrul de club, lume stă la mese, mai trage un vin sau un schnaps,  iar diverși spectatori care au rămas la bar în timpul spectacolului mai făceau câte o replică cu voce tare, chiar o contraziceau, ceea ce la Elena nu a ținut. Sunt tot felul de situații, depinde și de locația unde se joacă. Aici la Reghin a fost o cu totul altă scenă decăt la teatrul de club unde e mult mai intim, mai aproape de spectator, practic joci în mijlocul publicului”, a menționat Radu Țuculescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE