Home / Cultură / Trei artiști se joacă de-a Ping Pong-ul la Camera K’ARTE
Camera K'ARTE găzduiește expoziții neconvenționale de calitate (Foto: Andrei Vornicu)

Trei artiști se joacă de-a Ping Pong-ul la Camera K’ARTE

Distribuie

Asociația K’ARTE oferă târgumureșenilor pasionați de artă o nouă expoziție de calibru în cadrul căreia trei artiști (Alina Andrei, Mihaela Hudrea și George Roșu) aduc din Cluj lucrări, inspirație și teme de gândire.

„«Capetele noastre sunt rotunde, deci gândurile îşi pot schimba direcţia». Ne-am început explorarea având în minte acest citat de Francis Picabia. Fără să ţinem cont de faptul că suntem extrem de diferiţi, din punct de vedere conceptual, am vrut să vedem dacă putem să facem o expoziţie împreună.

De fiecare data când ne gândeam că am ajuns la un numitor comun, lucrurile se schimbau. Jonglarea cu ideile şi schimbarea lor între noi a devenit conceptul expoziţiei – de aici şi titlul acesteia, Ping Pong. Nu ne interesează sportul în sine, ţinând cont şi de faptul că ieşim din regulile acestuia – având trei jucători şi nici o competiţie –, ci ideea de a împărţi ceva, de a da ceva de la unul la altul. Acesta a fost ghidul pe care l-am urmat.

În expoziţie arătăm lucrări recente ce fac referire la dinamica dintre noi, ca artişti şi prieteni“ este descrierea făcută de către artiști evenimentului pentru care au avut undă verde la creativitate.

Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, 14 aprilie, ora 18:00, la Camera K’ARTE, și a beneficiat de participarea unui public avizat, pasionat și deschis la minte, care și-a putut clarifica unele aspecte de interpretare direct de la sursă, artiștii fiind prezenți și foarte volubili. Atmosfera a fost una specifică evenimentelor Asociației K’ARTE: dialoguri vii, opinii pertinente, atmosferă relaxată și un vin roșu de calitate care a dat un plus de culoare discuțiilor.

Trei individualități, o expoziție comună

Alina Andrei a investigat dinamicile noțiunii de cămin, fie că e vorba de o tufă înflorită fotografiată și învestită cu funcția de adăpost pentru orice eventualitate, fie că e vorba de o casă construită din tăiței presați, la plic, sugerând atât efemerul, cât și derizoriul unei hrane paupere. Nu în ultimul rând, căminul alcătuit din propriul corp și propriul suflet, care este totodată și cel mai fragil, exprimat prin cea de-a treia lucrare, reprezentând un colaj al unei serii de bilețele fotografiate. Exponatul rezumă în limbaj direct jurnalul unei alienări constante. Nu întâmplător, ultimul bilețel este gol, sugerând o multitudine de variante de interpretare.

Lucrările lui George Roșu prezintă deconstrucții stilizate ale unor imagini alese la întâmplare. De fapt, deconstrucțiile vizează mai degrabă ideea de imagini, cum e cea a mănușilor lui Mickey Mouse sau doar a mănușii drepte. Textul care face parte integrantă din lucrare funcționează pe același principiu fracționar, omițând litere, dar nu într-atât încât mesajul să devină ilizibil. Lucrările lui George Roșu semnifică, pesemne, reacția acestuia la o lume tot mai fragmentată, în care întregul („the bigger picture“) este tot mai dificil de perceput, fiind mereu divizat la nivel ideologic, emoțional, religios etc. Lucrările de față reorganizează materia vizuală într-un nou tip de coerență, în care simplitatea formală esențializează conținutul și îi redefinește contururile.

Mihaela Hudrea a inclus în expoziție două obiecte-instalații de lemn, policrome, și două pânze, pe care autoarea le numește desene. Ea consideră că pictura captează realitatea la modul trecut, ca pe ceva finit, dar desenul păstrează emoția conservată la timpul prezent, și exact asta intenționează să facă și ea prin arta ei. Este atașată de copilărie și viața la țară și, prin intermediul artei plastice, face plonjări frecvente în aceste planuri existențiale. De asemenea, Mihaela Hudrea se folosește de dungi negre, culoare pe care o consideră o sinteză a tuturor celorlalte și care conduce, în cele din urmă, spre albul pur, care semnifică ascensiunea. Exponatele sale sunt aventuri neterminate care își găsesc posibile finalități doar în privitori.

Expoziția va fi deschisă până în 30 aprilie, de luni până vineri, între orele 10:00-14:00.

Andrei VORNICU

 

De asemenea, verificati

Conferință de presă pe tema acțiunilor premergătoare evenimentului cultural al anului: Concertul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la Viena

Distribuie Un epocal eveniment cultural se anunță în toamna acestui an, este vorba despre concertul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.