Vass Levente, viziune pentru reformarea sistemului medical Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 487 Vizualizări

Vass Levente, viziune pentru reformarea sistemului medical

Deputatul UDMR de Mureş dr. Vass Levente a prezentat recent, într-un interviu acordat portalului politicidesanatate.ro, câteva iniţiative din sfera politicilor de sănătate propuse în sprijinul pacienţilor.

„Pacientul trebuie să fie în centrul actului medical”

Potrivit dr. Vass Levente, care deţine şi funcţia de secretar al Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, facilitarea accesului pacienţilor la servicii furnizate de specialişti din sectorul de stat sau privat este unul din obiectivele unei propuneri legislative care are în vedere trecerea pacientului, în mod real, în centrul actului medical.

„Părerea mea este că în sistemul nostru sanitar lipsesc câteva decizii principiale. Accept și susțin neutralitatea sectorială: nu contează cine este proprietarul, contează ce fel de servicii cumpărăm de pe piață astfel încât să vină în ajutorul pacienților noștri. Însă ar trebui să decidem dacă vrem un sistem public, un sistem privat sau un sistem mixt în care banii care există sunt împărțiți pe criterii foarte bine explicate populației și decidenților. Pentru că decidenții, de cele mai multe ori nu sunt medici, ci sunt din sistemul de finanțe sau din cel politic. Toată lumea vorbește despre conceptul potrivit căruia pacientul trebuie să fie în centrul actului medical, dar nimeni nu definește ce presupune acest lucru. Un exemplu este propunerea mea legislativă, inițiativă semnată și de colegii mei, și care spune că pacientul care nu vrea să stea la rând la un ambulator public pentru o consultație de specialitate sau din varii motive nu vrea să se vadă că are boala respectivă și decide să meargă la un medic privat, să aibă dreptul să primească rețeta compensată și de la medicul care lucrează în privat. Tot de aici să primească și biletul de trimitere compensat către o investigație suplimentară de CT sau RMN sau chiar către un alt medic de specialitate. Acest pacient aduce un supliment de venit pentru sistemul sanitar pentru că plătește consultația cu 100-150 de lei. Medicul are libera practică, ar fi cel mai îndreptățit să decidă nevoia recomandării și al tratamentului. Corectitudinea astfel înțeleasă și facilitarea accesului la aceste drepturi ar putea fi principiile de bază al politicilor de sănătate ceea ce bine aplicate la nivelele sistemului sanitar, ar fi în stare să pună într-adevăr pacientul în mijlocul sistemului sanitar”, a declarat secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.

„În acest moment, sistemul neglijează pacientul”

Proiectul său, susţine dr. Vass Levente, ar urma să simplifice unele circuite considerate „artificiale” care în prezent îşi pun amprenta negativ în relaţia pacient – medic.

„În acest moment, sistemul neglijează pacientul care trebuie să meargă înapoi la medicul de familie pentru un bilet de trimitere către o altă investigație. Problema este că medicul de familie, ca să poată să scrie acea rețetă compensată trebuie să deconteze consultația chiar dacă nu o face, după care se eliberează rețeta compensată sau un bilet de trimitere cu care iarăși trebuie să meargă pacientul nostru la un medic din sistemul public ca să primească un bilet de trimitere la RMN. Sunt circuite incluse artificial, care nu pot fi, nu ar trebui să fie justificate prin lipsa fondurilor. Și iată cum un astfel de proiect bine înțeles și susținut de colegi, ar putea să rezolve această problemă”, a menţionat medicul urolog.

„Eșecul pieței libere din sistemul sanitar poate fi corectat”

Totodată, dr. Vass Levente susţine că „predictibilitatea reformei ar însemna element esențial și indispensabil pentru capitalul privat sau public, autohton sau extern dornic să susțină serviciile sanitare publice cu deficiențe majore sau dezvoltarea celor complementar-inovative.”

„Dacă vrem un sistem public funcțional, atunci ne este permis să dăm la privat numai un anumit procentaj din fondurile alocate sistemului sanitar. Sistemul public este un sistem în așteptare: trebuie să asigure urgențele, medicina de performanță, medicina primară etc., astfel costurile fixe pot fi bine determinate și nu pot fi neglijate. Iar privatul, absolut normal, încearcă să facă investiții fie pe un segment pe care vede că statul nu este capabil, fie într-o direcție în care ar putea racola pacienți mai ușor tratabili, cu costuri mai mici. Cu cât ies din sistemul public mai mulți astfel de pacienți, cu atât trebuie să crească pe unitate banii alocați pentru restul cazurilor. Într-un sistem sanitar cu principiile politicilor de sănătate prioritizate, finanțarea privatului nu ar însemna o povară iminentă. Eșecul pieței libere din sistemul sanitar poate fi corectat prin reglementări stricte și fără portițe”, a explicat deputatul UDMR.

„Ambulatoare publice și private ar trebui susținute financiar mai mult”

Referindu-se la decongestionarea ambulatoarelor din spitale, dr. Vass Levente propune ca soluţie la această problemă dezvoltarea ambulatoarelor private cu ajutorul medicilor care termină facultatea.

„Dacă pacienții nu au aproape de ei, în cartierele în care locuiesc, cabinete de pediatrie, de dermatologie etc., iar medicul de familie nu mai este după amiază, o să se ducă la urgență. Crearea posibilității ca ei să meargă la acest medic tânăr, amabil, având interesul și elanul să cunoască și mai mult pacientul, să îi explice mai mult, atunci am putea decongestiona serviciile de urgență, să scădem numărul internărilor făcute fără rost. Ambulatoare publice și private ar trebui susținute financiar mai mult. Asta ar trebui să fie o strategie chiar forțat susținută de decidenți. Cititor de card, program de evidență, semnătură electronică, o asistentă să ajute, nu poți să pretinzi de la medicul din ambulator, fără o remunerare corect stabilită corectă. Listele de programări la ambulatoriile spitalelor publice sunt artificial ”ținute la un număr rezonabil de mic”, ajutat și de faptul că pacientul necăjit nu poate aștepta săptămâni întregi pentru un diagnostic și tratament. În consecință, asiguratul este împins către privat, fără să recunoască oficial cineva această stare de fapt. Propunerea noastră legislativă ar putea să fie un prim pas. Medicii tineri să fie invitați să amenajeze un cabinet pe specialitatea lor. CASMB nu face contracte zi de zi pentru că, susțin ei, sunt prea mulți urologi sau prea mulți ginecologi, psihiatrii, nu mai au bani să contracteze consultații, există contractul cadru, dar ar putea să îi ofere după evaluarea cabinetului, posibilitatea unui contract subsecvent pentru biletele de trimitere, pentru rețete compensate, ca și pentru concediile medicale, astfel ajutând medicul care dorește deservirea completă a pacientului. Dacă medicul tânăr se apucă să facă consultațiile, după jumătate de an, un an, v-a începe să se gândească ce ar mai putea să dezvolte: să facă o puncție, să facă o spitalizare de zi, etc. Noi cei care ne ocupăm de conducerea sistemului la nivel administrativ, la nivel parlamentar, trebuie să avem grijă ca el să aibă tot interesul să meargă mai departe, să aibă chef de muncă, să fie întreprinzător”, a arătat dr. Vass Levente.

„În sistemul sanitar nu există piață liberă”

Totodată, dr. Vass Levente a abordat un subiect din ce în ce mai prezent în spaţiul mediatic, respectiv dacă este oportun sau nu elaborarea unui act normativ care să pună medicii în ipostaza de a alege unde vor să profeseze, la privat sau la stat.

„Ar fi o variantă de decizie politică. O decizie politică grea. Recunosc.  Însă, dacă nu se face acest pas, totuși ar trebui să reglementăm măcar în parte dreptul medicului de a stabili un preț exorbitant de mare pentru consultații. Când nevoia-cererea crește, în principiu pe o piață liberă cresc și prețurile. Dar în sistemul sanitar nu există piață liberă, iar eșecul pieței și monopoalele sunt omniprezente. Dacă nevoile pacienților cresc, înseamnă că sistemul nu este în stare să rezolve această problemă. Pentru asta nu pacientul/ asiguratul este de vină, ci sistemul. Administratori sistemului sanitar sunt obligați astfel să intervină și să reglementeze”, a menţionat secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.

Importanţa screening-ului şi a cursurilor de management sanitar

Nu în ultimul rând, dr. Vass Levente şi-a exprimat opinia potrivit căreia odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România, autorităţile centrale din ţara noastră ar trebui să pună accentul pe screening şi pe organizarea de cursuri de management sanitar, finanţate de stat.

„Ne place să zicem și prevenția, dar screening-ul ar fi foarte, foarte important și se poate face pentru că avem exact stabilite la ce vârstă și în ce condiții ar trebui să meargă pacienții la screening. Dacă am reuși să facem un plan eficient și sustenabil în trepte, am fi în stare să economisim bani fără alte intervenții majore pe sistemul sanitar. Dacă aș mai putea să fac ceva, aș trimite lunar 100-150 de tineri la cursuri de management sanitar, finanțat de stat. Să meargă să vadă cum e sistemul, să avem oameni din ce în ce mai mulți care să se priceapă la sistem, să avem cât mai mulți gândire comună în ceea ce privește conceptele, observațiile noastre macro-sanitare”, a punctat deputatul UDMR.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE