FOTO: „Balul Primăverii”, sărbătoare a tradiţiilor din Ungheni Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2234 Vizualizări

FOTO: „Balul Primăverii”, sărbătoare a tradiţiilor din Ungheni

La Ungheni, un grup de oameni inimoși au decis în urmă cu cinci ani să organizeze „Balul Primăverii”, sărbătoare dedicată comunității, la care au fost invitați să participe toți iubitori de tradiții, îmbrăcați în costume populare românești, într-o locație pregătită adecvat, serviți cu bucate și băuturi tradiționale.

Obiectivul principal, promovarea tradiţiilor şi a folclorului

Organizatorul balului, Florin Culcear, ne-a prezentat istoricul şi evoluţia acestei minunate idei, într-o scurtă discuție ”la cald”, sâmbătă, 14 aprilie, când a avut loc cea de-a cincea ediție a evenimentului.

„Ideea acestui eveniment ne-a venit în urmă cu cinci ani, mie și nașei mele, Otilia Bucur, în timp ce ne întorceam de la „Balul Însuraților” la care tocmai participasem la Reghin. Ne-am zis: de ce nu? De ce să nu avem și noi la Ungheni un astfel de bal care să promoveze tradițiile, folclorul, frumoasele noastre costume populare. Astfel că, ne-am pus pe treabă! Am ales ca dată de desfășurare a evenimentului prima sâmbătă după sărbătoarea de Paște, cea numită „Sâmbăta Tomii”, valabilă pentru toate edițiile balului. Mărturisesc că prima ediție a fost una deosebit de greu de organizat! Am avut la dispoziție doar o lună pentru a pune la punct toate detaliile. Am reușit să stabilim locația de desfășurare, aceasta rămânând neschimbată de atunci, respectiv Complexul „Darina” Ungheni, deoarece ideea a fost ca acest bal să aibă loc neapărat în localitatea noastră! Sigur că am evoluat de la an la an, de la ediție la ediție, astfel că de la 102 participanți câți au fost la prima ediție, azi s-au prezentat la „Balul Primăverii” 257 de persoane și pot spune cu mândrie că doar o singură pereche nu a fost îmbrăcată în costum popular.

Muzica a fost asigurată de fiecare dată de către solistul Alin Huza cu formația, iar ca DJ, am optat pentru Pasc Claudiu. Anul acesta alături de Alin Huza sunt prezenți și tinerii soliști Larisa Man, Ovidiu Furnea și Paul Aldea”, a declarat Florin Culcear.

Surprize peste surprize

Cum distracția, dansul și bucuria erau la ele acasă, am îndrăznit să trag puțin cu ochiul în interiorul evenimentului. Lume multă, nu doar din Ungheni, ci și din Târgu-Mureș, Chiher, Iernut, Râciu, Cristești, Sângeorgiu de Mureș, costume populare extraordinar de frumoase, pe mese bucate alese toate pregătite conform bucătăriei tradiționale românești, băutură, antren și muzică bună.

Încă de la intrare, invitații au fost așteptați cu pită de casă cu unsoare și ceapă, asezonată, desigur, cu un păhărel de rachiu de prune de cea mai bună calitate. O frumoasă expoziție de costume populare și diverse obiecte de artizanat prezentate de Marioara Pol din Rodna, județul Bistrița Năsăud, a fost amenajată în holul de la intrarea în local.

Atmosfera a fost presărată și cu dansuri populare românești prezentate de copiii din cadrul Ansamblului „Hora” Ungheni, care de altfel au fost prezenți la fiecare ediție a balului.

Surpriza serii a fost reprezentată de tombola cu zeci de premii, care de care mai interesante și mai atractive, constând în obiecte de artizanat, băuturi și fel de fel de animăluțe, începând de la cocoș, iepure, miel, ied până la purcel. Marele premiu a constat într-o dublă invitație la ediția următoare a balului și a fost câștigat de familia Stanciu Florin și Maria din Târgu-Mureș, premiu care a fost extras din urnă chiar de către câștigătorii de anul trecut al acestui premiu, respectiv Familia Mureșan Ioan și Laura.

Mulţumiri echipei de organizare, dar şi sponsorilor

Așa cum frumos spunea Florin Culcear, reușita acestui eveniment deosebit nu i se datorează în totalitate, deoarece a avut alături o echipă formată din câteva familii prietene, care împreună cu el „au pus osul la treabă”, alcătuind astfel o familie mai mare, familia „Balului Primăverii”. Bucur Sorin și Otilia, Dumitru Daniel și Monica, Boer Alexandru și Adela, Sita Dorin și Elena, Nistor Ioan și Adriana, Avram Florian și Ramona sunt cei care an de an au contribuit din plin la organizarea acestei frumoase sărbători a tradițiilor și portului popular românesc și s-au îngrijit să nu lipsească nimic de pe mesele invitaților.

„În mod special vreau să mulțumesc sponsorilor noștri: SC Oprea Avi Com SRL producătorul binecunoscutului brand ”Puiul de Crăiești”, SC  Elita Impex SRL, SC Faer SRL Iernut, SC MTC Impex SRL, SC Intra Serv SRL, Brutăria Maria Sâncrai, SC Cârpăceala SRL Ungheni, precum și doamnei Marioara Pol pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat și pentru deschiderea de care au dat dovadă de fiecare dată față de acest eveniment. Nu în ultimul rând, se cuvine să adresez mulțumiri tuturor participanților, tuturor celor care au răspuns prezent și în acest an și au demonstrat fără putere de tăgadă că iubesc tradițiile, iubesc minunatul nostru port popular și au făcut din „Balul Primăverii” o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului”, a subliniat Florin Culcear.

”La bal primăvara s-a prins în horă cu noi…”

Noi le dorim ca acest Bal să ajungă la cât mai multe ediții, cel puțin la fel de reușite ca și aceasta și o să închei cu câteva rânduri spicuite din Cartea de Impresii așezată la loc de cinste și în care oaspeții au scris, rând pe rând, despre felul în care au perceput acest eveniment!

”La bal primăvara s-a prins în horă cu noi

Ne-a agățat de straie culori,

Ne-a împletit păru-n cosițe

Și mintea ne-a rătăcit-o în vise…

În ritm săltăreț de viori

Am cântat și-am dansat până-n zori.”

Mădălina PORIME

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE