Investiţii în spitalele mureşene. Bilanţul guvernării PSD pentru trimestrul I 2018, prezentat de Florin Buicu Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 413 Vizualizări

Investiţii în spitalele mureşene. Bilanţul guvernării PSD pentru trimestrul I 2018, prezentat de Florin Buicu

Deputatul social-democrat Florin Buicu a prezentat joi, 19 aprilie, cu ocazia unei conferinţe de presă organizată la sediul Partidului Social Democrat (PSD) Mureş, bilanţul Programului de Guvernare al PSD pe trimestrul I 2018, prilej cu care a abordat şi câteva teme locale şi naţionale din domeniul Sănătăţii.

Dotări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

Referindu-se la programul de dotări al principalelor unităţi sanitare din Mureş, deputatul Florin Buicu a precizat că în perioada 2017-2018, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş a beneficiat de dotări în valoare de 6 milioane de lei.

„Ministerul Sănătăţii, în afară de partea de salarii ale medicilor şi asistenţilor medicali, a asigurat şi programe de dotări. În 2017 şi 2018, pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş au fost realizate dotări în valoare totală de 6 milioane de lei, însemnând de la aparate de sterilizare, sisteme de neuronavigaţie, tunuri de artroscopie, monitoare de funcţii vitale, banii venind de la Ministerul Sănătăţii. În plus, faţă de bugetul Ministerului Sănătăţii, Mureşul a beneficiat şi de dotări din cadrul Programului Băncii Mondiale, majoritatea dotărilor au mers practic pentru unităţile de ATI, respectiv SMURD, şi au constat în monitoare de toate felurile, cu EKG, staţii centrale de monitorizare, maşini de anestezie, ventilatoare portabile, dispozitive de transfer, aspiratoare portabile, cărucioare pentru instrumental şi medicaţie, brancarde, pături pentru încălzire pentru adulţi şi copii, pompe de transfuzie, defibrilatoare, suma totală fiind de 2,5 milioane de lei. Vorbim aici de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă”, a menţionat dr. Florin Buicu.

Apel către conducerea Spitalului Clinic Judeţean

Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor a lansat un apel către conducerea Spitalului Clinic Judeţean Mureş pentru a urgenta procedurile de achiziţii pentru mai multe investiţii la Clinica de Oncologie, finanţate de Banca Mondială.

„Spitalul Clinic Judeţean Mureş, prin Programul Băncii Mondiale, urmează să primească monitoare de funcţii vitale, atât forma standard, cât şi forma avansată, ecograf Dopler adulţi, ventilatoare mecanice, vorbim de ventilatoare mecanice avansate şi de performanţă medie, paturi de anestezie, terapie intensivă, module de infuzie care cuprind seringi automate şi pompe volumetrice. Data maximă până la care urmează a fi predate şi instalate este 14 august 2018, acesta este Programul Băncii Mondiale, iar cu acest prilej trag un semnal de alarmă, că prin Programul Băncii Mondiale Târgu-Mureşul beneficiază de un echipament de radioterapie. Discuţiile au început în timpul anului trecut, specialiştii Băncii Mondiale au venit la Târgu-Mureş, au vizualizat amplasamentul actualului buncăr de la Clinica de Oncologie, a fost luată decizia că actualul buncăr nu corespunde pentru noile echipamente. Consiliul Judeţean Mureş a fost foarte receptiv şi a alocat prin Hotărâre de Consiliu Judeţean sumele necesare pentru derularea achiziţiei pentru construcţia buncărului, dar pot să vă spun că până astăzi Spitalul Clinic Judeţean nu a demarat licitaţiile. Este vorba de o dotare de care Clinica de Oncologie are nevoie, care cuprinde acceleratorul linear de particule, computer tomograf, simulator, sistemul de planificare al tratamentului şi staţiile de conturare, sistemul de înregistrare şi verificare, seturile de imobilizare pentru accelerator şi pentru computerul tomograf simulator, setul complet de dozimetrie, dotări pe care dacă Spitalul nu se mişcă mai repede, riscăm să le pierdem pentru că Spitalul Clinic Judeţean Mureş nu a comunicat care este stadiul demarării acestor lucrări. Trag un semnal de alarmă şi fac un apel către Consiliul Judeţean Mureş să facă tot ceea ce este necesar, astfel încât Mureşul să nu piardă această investiţie. Tot din dotări prin Programul Băncii Mondiale, în luna iunie urmează, pentru Spitalul Clinic Judeţean, să vină un echipament de rezonanţă magnetică”, a afirmat dr. Florin Buicu.

Fuziunea UMF – UPM, salutată de PSD

Pe lista subiectelor abordate de preşedintele Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor s-a aflat şi proaspăta fuziune dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMD) din Târgu-Mureş şi Universitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş.

„Partidul Social Democrat salută decizia luată de Senatele Universităţii de Medicină şi Farmacie şi Universitatea „Petru Maior”. Autonomia universitară este cea care trebuie să îşi spună cuvântul. Prin această unire, în cadrul Anului Centenarului, mediul academic îşi spune cuvântul şi ne dorim ca această universitate să se dezvolte”, a punctat dr. Florin Buicu.

Totodată, deputatul PSD a citat din hotărârile Senatelor Universităţii de Medicină şi Farmacie şi Universităţii „Petru Maior”, unde există un articol care face precizări cu privire la învăţământul în limba maghiară: „În noua sa structură, Universitatea va păstra caracterul multicultural al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, aşa cum a fost el definit în Legea Educaţiei numărul 1, şi va face toate eforturile pentru conservarea învăţământului în limbile română, maghiară şi engleză, precum şi în limbi de circulaţie internaţională, franceză şi germană.”

„Practic, decizia Senatului, pe baza autonomiei universitare este suverană, îmi doresc ca autorităţile locale, Primăria, Consiliul judeţean, să fie alături de cele două universităţi. Universitatea poate fi, şi este, motorul de dezvoltare al oraşului”, a conchis dr. Florin Buicu.

Măsuri sociale implementate de Guvern în trimestrul I 2018:

– Creşterea salariilor profesorilor cu 20% din 1 martie 2018, astfel încât din decembrie 2017 până în prezent salariile profesorilor au crescut cu 40%.

– Creşterea salariilor în domeniul sănătăţii, în martie 2018.

– Compensarea veniturilor pentru salariaţii scutiţi de impozitul pe venit (angajaţi din domeniul IT, cercetare, dezvoltare, inovare, salariaţi sezonieri, salariaţi cu handicap grav).

– Debirocratizare şi relaxare fiscală – reducerea birocraţiei pentru persoane cu venituri independente, declaraţiile fiscale s-au redus de la 7 la 1, termenele scadente au fost reduse de la 5 la 1, respectiv 15 martie 2019, iar plata va fi online începând cu 2019.

– Angajaţii nu mai plătesc CASS pentru drepturile de proprietate intelectuală.

– Eliminarea obligaţiei de a anexa la cererea de restituire a taxei auto a documentelor următoare: certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii.

– Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru sănătate pentru cei care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului, indemnizaţia de concediu de acomodare în urma unei adopţii şi pentru beneficiarii de venit minim garantat.

– Reducerea accizelor la motorină pentru transportatori cu 10% (transportul de mărfuri şi transportul pentru persoane).

– Realizarea proiectului de lege de către Guvern privind combaterea violenţei domestice, act normativ trimis către Parlament.

– Formularul 230 pentru persoane cu dizabilităţi va fi depus sub formă de borderou.

– Extinderea plajei de firme care pot sponsoriza organizaţiile non-guvernamentale.

– Modificarea criteriilor de încadrare în grad de handicap pentru bolnavii cu boli rare.

– Creşterea îndemnizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi cu 30%, din 1 ianuarie 2018.

– Creşterea cotei din impozit care poate fi redirecţionată către ONG-uri de la 2 la 3,5%.

– Creşterea accesului la medicamente pentru persoane cu dizabilităţi şi femei însărcinate, stagiul minim de cotizare pentru asigurarea socială a fost redus de la 6 luni la o lună.

– Recepţionarea a 15 kilometri de diguri împotriva inundaţiilor, acordarea de ajutoare post-inundaţii unui număr de 49 de familii în valoare de 353.000 de lei, au fost acordate fonduri unor judeţe afectate de inundaţii în valoare de 57,8 milioane lei.

(Sursa: deputat PSD Florin Buicu)

Măsuri economice implementate de Guvern în trimestrul I 2018:

– Investiţii în domeniul public, respectiv implementarea noului sistem electronic de achiziţii publice – SICAP, începând din 2 aprilie 2018.

– Lansarea procedurii de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor pentru drumul expres Piteşti – Craiova.

– La nivelul Primăriei Capitalei şi la nivelul Guvernului, a fost realizat transferul către Primăria Bucureşti a terenului pentru Spitalul Metropolitan şi a fost finalizat cadrul legal pentru licitaţia privind Spitalul Republican.

– La nivelul Aeroportului „Henri Coandă” a fost finalizat proiectul tehnic, pasul următor fiind licitaţia pentru execuţia lucrărilor.

– Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru trei din patru stadioane noi pentru Euro 2020: Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf.

– Prin PNDL, au fost realizate 308 kilometri de conducte de apă şi canalizare (pentru trimestrul II 2018 se estimează realizarea a 300 de kilometri).

– Prin PNDL, au fost recepţionate 84 de unităţi locative – locuinţe (pentru trimestrul II 2018 se estimează recepţionarea a 100 de unităţi locative).

– Prin PNDL, au fost realizaţi 419 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale (pentru trimestrul II 2018 se estimează realizarea a 520 de kilometri).

– Prin PNDL, au fost construite 4 creşe şi grădiniţe (pentru trimestrul II 2018 se estimează construirea a 28 de creşe şi grădiniţe).

– Prin PNDL, au beneficiat de finanţare 2 unităţi de învăţământ (pentru trimestrul II 2018 se estimează finanţarea a 140 de unităţi de învăţământ).

– Prin PNDL, au fost finalizate 5 cămine culturale şi bazine de înot (pentru trimestrul II se estimează finalizarea a 27 de cămine culturale şi bazine de înot).

– Dezvoltarea companiilor naţionale, în programul de investiţii al Transelectrica a fost realizată legătura cu Serbia, alocarea sumei de 687 de milioane de lei pentru programul BRUA derulat de Transgaz.

– La nivelul Şantierului Naval Mangalia, Statul Român a redevenit acţionar majoritar cu 51% din capitalul social al companiei.

– Programul de irigaţii cuprinde 46 de obiective-investiţii noi aprobate, contractele de irigaţii încheiate acoperind 800.000 de hectare.

– În cadrul Programului de colectare a lânii au fost înscrişi 32.327 de crescători de oi, au fost colectate 1.770 de tone de lână din care 1.100 de tone de lână au fost exportate, valorificarea suplimentară comparativ cu luna februarie-martie 2017 fiind de 68%.

– Programul de creştere a suinelor pentru rasele Bazna şi Mangaliţa cuprinde 5.171 de fermieri înscrişi, subvenţiile acordate pe fiecare cap de purcel fiind de 250 de lei.

– În cadrul Programului antigrindină, există 26 de puncte noi de lansare care acoperă 840.000 de hectare.

– Din punct de vedere al combaterii evaziunii, a fost înfiinţat Consiliul de Programare Economică, care va coordona schemele de ajutor de stat, parteneriatele public-private şi proiectele majore de investiţii la nivel naţional şi va coordona Comisia Naţională pentru adoptarea monedei Euro.

– S-a înfiinţat Punctul 2 la Vamă, iar după prima săptămână de funcţionare a acestui „filtru 2” în vamă au fost emise amenzi în valoare de 195.000 de lei şi s-au confiscat bunuri în valoare de 515.000 de lei.

(Sursa: deputat PSD Florin Buicu)

Priorităţile Guvernului pentru trimestrul II 2018:

– Legea parteneriatului public-privat cu simplificarea procedurilor, cu o unitate centralizată pentru studiile de fundamentare şi a contractelor de atribuire, investiţiile din parteneriatul public-privat urmând să fie permise şi în domeniul operării serviciilor.

– Modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, respectiv eliminarea garanţiilor prin poliţe de asigurare, controlul ex-post la nivelul Curţii de Conturi şi preluarea SEAP de către ANAP.

– Înfiinţarea Tribunalului Specializat pentru Achiziţii Publice şi interzicerea revenirii la etapele care deja au fost clarificate.

– Înfiinţarea unui Departament centralizat pentru achiziţiile publice în domeniul Sănătăţii.

– Înfiinţarea Casei de Comerţ a României, care va fi un intermediar între fermierii români şi pieţele interne şi externe, producţia fermierilor urmând să fie achiziţionată la acelaşi preţ pentru un an de zile, iar plata se va face în maxim o săptămână.

(Sursa: deputat PSD Florin Buicu)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE