Bugetul pentru„Ziua Națională a Tineretului” aprig dezbătut în Consiliul Local Reghin Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 741 Vizualizări

Bugetul pentru„Ziua Națională a Tineretului” aprig dezbătut în Consiliul Local Reghin

Printre punctele aprig dezbătute în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Reghin de miercuri, 18 aprilie  s-a numărat și cel  privind organizarea și desfășurarea în municipiul Reghin a evenimentului dedicat Zilei de 2 Mai – ”Ziua Națională a Tineretului”, respectiv alocarea sumei de 90.000 de lei din bugetul local pentru acest eveniment, la care, cap de afiș îl reprezintă concertul artistei Andra.

Opoziția și arealul puterii

Prima obiecția la proiect a venit din partea consilierului PMP Dan Rorul Rus, pe motiv că cei din opoziția au cam fost lăsați pe dinafară în ce privește consultările legate de evenimentul din 2 mai de la Reghin.

„Nu  voi vota acest punct de pe ordinea de zi. Multă lume în oraș vorbește, alții ne întreabă pe noi consilierii, în special pe cei din opoziție, despre costurile acestui eveniment și despre artiștii care participă. Nu mi se pare normal  ca în mediul online să circule cu o lună înainte informații despre presupușii artiști care participă la acest eveniment, iar consilierii locali din opoziție să nu participe la discuții. Nu sunt împotriva acestui eveniment, dar modalitatea de punere în aplicare a Executivului și de discuțiile purtate doar în arealul puterii, respectiv cele două partide, PSD și UDMR, nu mi se pare normal. Nu voi mai vota niciun proiect la care nu sunt consultat despre un eveniment de o așa anvergură”, a precizat Dan Dorul Rus.

„Nu întotdeauna se iau hotărâri așa cum se dictează”

Replica a venit din partea consilierului UDMR Nagy Andras, care a precizat că în coaliția PSD-UDMR din CL Reghin deciziile se iau în urma discuțiilor, și nu a ordinelor venit de sus.

„Coaliția PSD-UDMR din consiliul local funcționează în urma unor discuții aprige, intense. O dată venim noi cu idei, altă dată vine PSD cu propuneri. Nu întotdeauna ideile noastre coincid, iar aceste hotărâri în prealabil sunt discutate. Nu știu dacă sunt colegi care vor vota acest proiect sau nu, poate au venit cu alte idei de a lărgi domeniul de activități pentru Ziua Națională a Tineretului, activități sportive, nu pentru rezumarea la un concert și o sumă atât de mare pentru un singur artist. Și noi am avut aceste discuții, nu întotdeauna se iau hotărâri așa cum se dictează”, a precizat Nagy Andras.

Făgărășan cere diminuarea cu 90 % a bugetului

Primul amendament, și singurul, la proiectul de hotărâre a venit din partea consilierului PNL Iulius Făgărășan care a cerut diminuarea bugetului alocat evenimentului din 2 mai de la Reghin.

„Solicit reducerea bugetului pentru acest eveniment cu 90 %, și exclusivitate pentru artiștii locali, nimic din afara județului”, a precizat Iulius Făgărășan

La discuții s-a implicat și Ovidiu Marian, consilier PSD, care a subliniat nevoia de evenimente dedicate tinerilor.

„Am asistat la o discuție în care doamna primar a cerut ca cei din cadrul consiliului local să vină cu propuneri pentru orice eveniment care se peterece în municipiul Reghin. Acest eveniment din 2 mai are loc în Anul Centenarului și cred că tinerii din Reghin merită un asemenea concert. Într-adevăr, costurile sunt mari, dar să nu uităm că toți artiștii consacrați, cum este și Andra, sunt scumpi. Dacă o comună din județ își permite un artist de un asemenea nivel, noi nu ne putem coborî sub acest nivel. Nu facem acest concert pentru noi, ci pentru tinerii din Reghin care se bucură, din moment ce la asemenea evenimente vin mii de persoane.În concluzie, eu cred că acest eveniment trebuie susținut și promovat în continuare. Cred că mult mai mulți oameni se vor bucura decât cei care critică într-un mod total în neregulă pe anumite medii”, a spus Ovidiu Marian.

Maria Precup: „Nu îi aducem pentru partidele noastre ci pentru tinerii din Reghin”

Maria Precup, primarul municipiului Reghin a lămuri situația privind decizia ca Andra să concerteze la Ziua Tineretului la Reghin, ea fiind cerută de tinerii reghineni, nicidecum de vreun partid politic.

„Acestă alegere nu este făcută de Partidul Social Democrat, nici colegii mei nu au fost consultați. Este un răspuns la cererea tinerilor din municipiul Reghin care ne cer astfel de artiști. Andra, de fiecare dată,  de Zilele Reghinene era ocupată, nu a participat la niciun eveniment organizat la Reghin. Nici colegii mei din partid nu au fost consultați. Numele artiștilor care vin reprezintă un răspuns la cererile tinerilor reghineni, în niciun caz nu este alegerea PSD-ului. Colegii din PSD și cei de la UDMR sunt supărați că nu au fost consultați, în ce privește artiști invitați, care nu îi aducem pentru partidele noastre ci pentru tinerii din Reghin”, a precizat Maria Precup.

Altă nemulțumire legată de proiect a fost cea a consilierului UDMR Györfi Ștefan, care a ridicat problema raportului de specialitate, respectiv a lipsei desfășurătorului programului evenimentului din 2 mai .

„Eu am crezut că într-adevăr, în ziua de 2 mai se vor organiza activități în centrul orașului, în parc, cum era trecut în raportul de specialitate. Nu am avut intenția de a fi împotrivă, dar acest raport de specialitate pe care l-am primit este varză, nici până la ora începerii ședinței nu am primit un desfășurător cu acest program”, a spus Györfi Ștefan.

Ca răspuns la amendamentul consilierului Iulius Făgărășan referitor la promovarea artiștilot locali, consilierul primarului municipiului Reghin,  Crina Slev, a spus că opt artiști reghineni vor urca pe scenă în deschiderea recitalului Andra.

„La evenimentul din 2 mai vor fi și artiștii locali care vor cânta în deschiderea Andrei în fața unui public care, oricât am vrea să credem că se adună pentru artiștii locali, nu se adună. Publicul vine să vadă un artist mare, pe lângă care vor cânta și artiștii reghineni. Sunt opt artiștii locali care vor cânta, inclusiv copii de liceu, tineri care au participat la diverse evenimente naționale”, a precizat Crina Slev, consilierul primarului municipiului Reghin.

Cotractul cu Andra, doar după aprobarea proiectului

Ionuț Cengher, consilier PNL, a cerut lămuriri privind existența vreunui contract cu Andra.

„În Anul Centenarului se pare că sărbătorim 100 de ani de Andra. Am văzut pe pagina de Facebook a artistei  că în data de 2 mai va cânta la Reghin înainte ca să primesc materialul de ședință. Am atunci o întrebare : s-a semnat un contract cu artista ?  Nimeni nu spune că tineretul nu are nevoie de un concert, dar se pare că i-am cam învățat cu concerte gratis. Aici e marea problemă. Dacă un artist, oricât de mare ar fi el, ar dori să vină într-o sală de spectacol într-un oraș micuț precum Reghinul, cred că va avea parte de o sală goală, pentru că autoritățile locale, și aici nu mă refer doar la Reghin,  sunt precum niște impresari, numai concerte gratis. Cred că este o problemă pentru viitor”, a menționat Ionuț Cengher.

Maria Precup a lămurit problema contractului, precizând că au fost doar discuții cu Andra, contractul urmând să fie semnat după aprobarea  proiectului referitor la banii alocați evenimentului din 2 mai de la Reghin.

„Nu s-a semnat niciun contract. Noi trebuia să o contactăm, să vedem dacă are programul liber. Am vorbit cu ea, dar nu am semnat un contract până la aprobarea acestui proiect legat de banii alocați pentru eveniment”, a precizat Maria Precup.

În cele din urmă s-a trecut la vot. În prima fază, consilierii au respins amendamentul propus de Iulius Făgărășan, cu reducerea de 90 % a bugetului evenimentului, proiectul fiind aprobat în forma inițială propus de Executiv, cu 4 voturi împotrivă și o abținere.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE