Proiectele Alunișului prezentate Episcopului Refomat al Ardealului Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 160 Vizualizări

Proiectele Alunișului prezentate Episcopului Refomat al Ardealului

Episcopul  Eparhiei Reformate a Ardealului, Kató Béla, a efectuat miercuri, 18 aprilie o vizită în comuna Aluniș, prilej cu care a fost primit  de către Kristof Jozsef-Loránt, primarul comunei Aluniș. Vizita episcopului reformat de Cluj a vizat atât Parohia Reformată precum și unitățile de învățământ din Aluniș, respectiv școala și grădinița din localitate.

„Vizita episcopului reformat Kató Béla a fost una complexă, care a cuprins atât partea de organizare a Parohiei Reformate  dar și  vizitarea  primăriilor din regiunea de centru, indiferent de culoarea lor politică. La noi a venit doar în localitatea Aluniș. Episcopul a fost însoțit de o delegație de 10 persoane, a vizitat primăria, școala din localitate, grădinița din Aluniș. Cu prilejul acestei vizite a dorit să vadă pe viu dezvoltarea comunei, proiectele noastre de viitor, practic să vadă cum decurge colaborarea dintre parohii și primărie. Parohiile pot fi susținute de administrația locală, aspect avut în vedere de înaltul oaspete, dacă ea există, diferențe sau chiar divergențe. În ce privește comuna Aluniș, atâta timp cât toată lumea știe ce are de făcut, unde începe și se termină atribuția fiecăruia, atunci colaborarea este una bună. Avem multe solicitări pentru ajutor pentru parohiile din comuna, și aici nu mă refer doar la un ajutor bănesc. Încercăm să-i ajutăm pe toți sub diverse forme, cu utilaje pentru tot felul de lucrări, în limita posibilităților , fiecare parohie pentru ce are nevoie. I-am explicat Episcopului ce proiecte avem in derulare, ce ne propunem pentru viitor să realizăm la nivelul comunei”, ne-a declarat Kristof Jozsef-Loránt, primarul comunei Aluniș.

Canalizarea, în capul listei de priorități

La capitolul proiecte pe agenda primăriei Aluniș, cel mai important este cel legat de canalizare. Cum proiectul de canalizare derulat prin Masterplanul județului  întâmpină dificultăți, conducerea primăriei a depus o cerere de finanțare  în valoare de 3,5 milioane de euro, câștigarea acestuia ar permite ieșirea din cadrul Masterplanului și rezolvarea problemei canalizării.

„Cea mai mare dorință a comunei noastre o reprezintă rezolvarea canalizării.În fiecare an tot spunem că suntem tot mai aproape de acest deziderat, fiind cuprinși în Masterplanul județului. Mai nou,   vom încerca să găsim și alte variante. În acest sens, am depus o cerere de finanțare . În cazul în care această cerere de finanțare va fi aprobată, vom încerca să ne retragem din acest Masterplan, să mergem pe cont propriu, să rezolvăm această problemă a canalizării. Acești bani pe care încercăm să-i atragem pentru acest proiect sunt de la bugetul de stat. Momentan avem un proiect câștigat, de reabilitare infrastructură rutieră. Din păcate avem o problemă, în sensul că nu avem canalizarea dar ne vin banii pentru asfalt. Încercăm să facem proiectul tehnic în așa fel încât să nu influențeze foarte mult, ulterior, acea lucrare de canalizare, deși va trebui să intervenim în câteva locuri. Cererea de finanțare pentru acest proiect cu canalizarea este pe 3,5 milioane de euro, iar în ce privește Masterplanul, valoarea este de 2 milioane de euro. Am zis să mergem pe două fronturi, lucrurile cu Masterplanul s-au cam tărăgănat, tot timpul licitațiile sunt contestate, lucrările sunt extrem de îngreunate.De aceea, încercăm varianta să mergem pe cont propriu. Sperăm ca din două proiecte să prindem unul. Acest proiect de 2,5 milioane de euro are în vedere o lungime de  19 kilometri de canalizare cu stație de epurare În momentul de față așteptăm un răspuns de la Ministerul Dezvoltării în ce privește cererea de finanțare înaintată de noi pentru proiectul de canalizare”, a declarat primarul Kristof Jozsef-Loránt.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE