Senatorul Chirteş acuză: de ce nu s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă în cazul poluării de la Iernut? Răspunsul prefectului Goga Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 317 Vizualizări

Senatorul Chirteş acuză: de ce nu s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă în cazul poluării de la Iernut? Răspunsul prefectului Goga

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Mureş, senatorul Cristian Chirteş, a acuzat vineri, 20 aprilie, conducerea Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, că nu a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Mureş în cazul poluării accidentale de vineri, 13 aprilie, în urma căreia circa o tonă de ulei s-a revărsat de la Termocentrala Romgaz din Iernut în râul Mureş.

În replică, prefectul judeţului Mureş, dr. Lucian Goga, susţine că instituţia pe care o coordonează a comunicat în permanenţă cu reprezentanţii instituţiilor abilitate să ia măsuri, atât locale, cât şi regionale şi naţionale, şi a gestionat cu profesionalism situaţia de criză.

Cristian Chirteş: „Este un incident grav”

În opinia senatorului liberal Cristian Chirteş, în cazul poluării de la Iernut prefectul judeţului avea obligaţia să convoace Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Mureş, fapt care nu s-a întâmplat.

„Din păcate, am fost total nemulţumit de modul în care autorităţile din judeţul Mureş s-au mişcat în acest incident. Consider că este un incident grav, după cum ştiţi, circa o tonă de ulei s-a deversat în râul Mureş. Conform legii, trebuia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Mureş să se întrunească de îndată. Nu avem informaţii că acest Comitet pentru Situaţii de Urgenţă s-ar fi întâlnit”, a declarat, cu ocazia unei conferinţe de presă, senatorul Cristian Chirteş, care a mai spus că în cazul poluării de la Iernut „Instituţia Prefectului nu a luat nicio măsură”.

Lucian Goga: „Am luat toate măsurile necesare”

Contactat de cotidianul Zi de Zi, prefectul judeţului Mureş a menţionat că autorităţile judeţene au intervenit prompt atât pentru stoparea sursei de poluare, în localitatea Iernut, cât şi pentru limitarea efectelor poluării râului Mureş, în aval, în judeţele Alba, Hunedoare şi Arad.

„Instituţia Prefectului, respectiv toate instituţiile membre ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu atribuţii în gestionarea acelui fenomen şi-au făcut cât se poate de bine treaba, respectiv Isnspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Bazinală de Ape Mureş, Comisariatul Gărzii de Mediu Mureş, Agenţia penru Protecţia Mediului Mureş. De asemenea, având în vedere că pelicula de ulei se deplasa în aval cu viteză mare, pentru că Mureşul avea un debit mare, am luat legătura cu prefectul judeţului Alba, care a luat măsuri pentru montarea a două diguri cu substanţe absorbante, ca să capteze acea peliculă uleioasă, apoi celelalte judeţe în aval de Alba, respectiv Hunedoara şi Arad, au făcut acelaşi lucru. Noi am luat toate măsurile necesare, iar pe lângă aceasta ne-am focusat pe oprirea sursei de poluare de la termocentrală şi am reuşit să facem acest lucru în cursul zilei de sâmbătă. Pe de altă parte, am ţinut legătura în permanenţă cu autorităţile centrale, respectiv cu doamna vice-prim ministru şi ministru al Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, cu domnul ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă, cu domnul secretar de stat Raed Arafat. Nu am văzut oportună convocarea tuturor membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că nu avea ce face de exemplu Inspectoratul Şcolar Judeţean sau Direcţia pentru Cultură Mureş în gestionarea cazului în speţă”, a declarat dr. Lucian Goga.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE