Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Mureş”, la trei licitaţii de finalizare Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 593 Vizualizări

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Mureş”, la trei licitaţii de finalizare

Consiliul Judeţean Mureş depune eforturi pentru finalizarea a trei licitaţii fără de care proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Mureş” este nefuncţional, a anunţat vineri, 20 aprilie, cu ocazia unei conferinţe de presă, preşedintele instituţiei, Péter Ferenc.

Pericolul restituirii sumei de 42 de milioane de euro

Potrivit informaţiilor furnizate de Péter Ferenc, în cazul în care „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Mureş” nu va fi finalizat în proporţie de 100% până la data de 31 decembrie 2018, Consiliul Judeţean Mureş ar putea fi obligată să restituie suma de 42 de milioane de euro, aportul Uniunii Europene la acest proiect.

„Până la finalul anului 2018, trebuie să fie funcţională fiecare fază a proiectului, altfel riscăm să returnăm banii câştigaţi de la Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

Două licitaţii, în curs de desfăşurare

În prezent, în cadrul proiectului este funcţională doar partea de depozitare din incinta depozitului de la Sânpaul, în timp ce două licitaţii sunt în curs de derulare.

„Partea de depozitare – depozitul de la Sânpaul – este funcţională. În acest moment, în afara zonei Sighişoara, tot judeţul Mureş îşi aduce deşeurile colectate în acest depozit de la Sânpaul. Sunt şi două licitaţii în derulare, una pentru operarea Staţiei de tratare mecano-biologică de la Sânpaul, unde termenul de depunere a ofertelor este 18 mai 2018, şi una pentru operarea Staţiei de transfer, compostare Cristeşti, unde termenul de depunere a ofertelor este 23 aprilie 2018. Cele două proceduri sunt în această fază, după ce am trecut de încă o licitaţie nereuşită la Staţia mecano-biologică de la Sânpaul, unde nu a venit niciun operator. La sfârşitul anului trecut am avut încă o procedură pe care a trebuit să o anulăm pentru că nu a fost niciun ofertant. Am fost în faza de clarificări, sunt mai multe societăţi comerciale care se interesează de cele două proiecte, sperăm că vor fi şi societăţi comerciale care vor depune oferte, să fie ofertele eligibile şi atunci putem să încheiem contractele şi să începem operarea în cele două secţii. Amândouă sunt importante, atât Staţia de tratare mecano-biologică, dar în acest moment cea mai importantă este Staţia de sortare-transfer compostare Cristeşti, care ar prelua toate deşeurile din zona municipiului Târgu-Mureş şi a Zonei Metropolitane şi ar face această sortare care este benefică”, a menţionat Péter Ferenc.

O altă licitaţie, aproape de start

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a mai informat, referitor la activitatea de colectare şi transport pe cele şapte zone din judeţ, că în prezent aceasta se află în faza de elaborare a caietului de sarcini al licitaţiei pentru desemnarea unui viitor operator.

„Am cerut cu câteva luni în urmă de la Ministerul de resort să ne aprobe să urmăm delegarea de gestiune nu prin modalitatea de concesionare, ci prin servicii, deci să încheiem contracte de servicii. Această modalitate este mult mai simplă, de aceea am cerut această aprobare, ca să putem să ne încadrăm în termenul de 31 decembrie 2018. Săptămâna trecută ne-a fost transmisă aprobare, consultantul are 15 zile ca să elaboreze caietul de sarcini şi să începem licitaţia şi pe operarea activităţii de colectare şi transport din cele şapte zone”, a arătat Péter Ferenc.

Colectările selective, obligaţia primăriilor

Referindu-se la colectarea selectivă a deşeurilor, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a menţionat că „până în momentul în care aceste contracte vor fi semnate şi acele societăţi comerciale care vor câştiga licitaţiile respective vor începe activitatea de colectare, primăriile au obligaţia de a efectua colectările selective.”

Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE