Share

Home / Cultură / Masă rotundă: „Breaking the law. Muzica rock și cultura protestului”

Masă rotundă: „Breaking the law. Muzica rock și cultura protestului”

Muzica rock a fost considerată întotdeauna ca având o dimensiune rebelă, non-conformista sau anti-sistem. Ea se hrănește cu acea nevoie a tinerilor de a refuza cadrele deja stabilite ale ordinii sociale și culturale, de a sparge tiparele și convențiile, se afirmă pe pagina de Facebook a evenimentului „Breaking the law. Muzica rock și cultura protestului” organizat de Teatrul Scena împreună cu Facultatea de Științe Politice și Istorie a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș. Cum spune Sabrina Ramet, „muzica nu este numai un fenomen social, ci și politic. Mediul ei este sugestia. Punctul de contact este imaginația. Vocea ei este a muzelor. Toate acestea fac din muzică o forță neașteptată și extrem de puternică care poate produce o schimbare socială și politică” („Rocking the State”).

Au existat multe studii care au făcut legătura între fenomenul muzicii rock și apariția unei contra-culturi, a unei societăți civile și a unor mișcări de disidență în fostul lagăr comunist (de exemplu Thomas Cushman, „Notes from Underground: Rock Music Counterculture in Russia”). Într-o lume amputată de orice sens și lipsită de viitor, cultura alternativă avea fascinația irezistibilă a libertății.

Astăzi, la o generație distanță de acei ani, putem să ne întrebăm cât de reală a fost acea libertate și cât a fost doar o fantasmă, cât de mult ne-a format pentru libertate și cât a fost doar o supapă pentru o generație sacrificată pe altarul unei ideologii smintite. Nici un alt exemplu nu aduce o diferență mai mare între memorie și istorie așa cum o face muzica rock dintr-o țară socialistă și asta pentru că este vorba în principal despre visurile unei întregi generații care evadaseră dramatic din realitatea cotidianului multilateral dezvoltat și/sau mutilat. De aceea, masa rotundă pe tema Rock-ul si cultura protestului este o invitație de a rememora și analiza ce a rămas din acei ani ai unui totalitarism bolnav și ani ai unor tineri care erau gata să își dea viața pentru a scapă din lumea gri a acestuia. Prima victimă a Revoluției române a fost Mihai Gîtlan, un tânăr rocker de 19 ani.

La eveniment vor participa lector univ. dr. Răzvan Pârâianu, lector univ. dr. Mihaela Daciana Natea, și actorul și regizorul Liviu Pancu. Întâlnirea va avea loc marți, 24 aprilie, ora 18:00, la Teatrul Scena (Bastionul Critorilor, Târgu-Mureș).

(A.V.)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Sunteți așteptați „În trafic”, la Sala Mică

Compania Liviu Rebreanu a Teatrului Național Târgu-Mureș anunță o nouă reprezentație a spectacolului „În trafic” …

Share
Share