Ansamblul Artistic Mureșul va expune 60 de costume populare în Cipru Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 686 Vizualizări

Ansamblul Artistic Mureșul va expune 60 de costume populare în Cipru

Secția română a Ansamblului Artistic Mureșul va participa în perioada 14-18 septembrie 2018 la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Mediteranean de Dans Folcloric în Republica Cipru. Cu această ocazie, Ansamblul Artistic Mureșul va vernisa o expoziție de costume populare care va înfățișa bogăția, diversitatea și frumusețea costumelor populare din România, aparținând diverselor etnii care trăiesc în țara noastră.

În anticiparea evenimentului din toamnă, instituția de cultură a organizat o conferință de presă la care a fost prezent Barabási Attila-Csaba (directorul Ansamblului Artistic Mureșul), Teodor Țogorean (directorul adjunct al Ansamblului Artistic Mureșul), Rea Madella Ioannidou (președinta Asociației de Păstrare a Culturii Tradiționale din Nicosia-Cipru) și aproximativ 40 de dansatori și instrumentiști care au pus în valoare diverse porturi tradiționale românești și ale minorităților din România, completând momentul cu două scurte demonstrații de dans.

Cei mai bogați săraci ai Uniunii Europene

Barabási Attila-Csaba a subliniat importanța și anvergura evenimentului la care va fi prezentă instituția pe care o conduce, considerând că o prezentare eficientă a capitalului cultural național este cea mai bună carte de vizită internațională: „Ne pregătim de cea mai mare expoziție de costume populare pe care a avut-o vreodată Ansamblul Artistic Mureșul, printr-un proiect cu Republica Cipru, ca să expunem în Larnaca peste 60 de costume populare diferite. Sunt alese costume românești, maghiare, secuiești, săsești și țigănești, deci multiculturalitatea există în această activitate și vrem să arătăm unei țări cât de bogată este cultura tradițională la noi.”

Directorul Ansamblului Artistic Mureșul crede că avem motive să fim mândri de moștenirea noastră culturală: „Câteodată suntem categorisiți că România este pe ultimul sau penultimul loc în Uniunea Europeană cu privire la situația financiară, dar la tradiții și folclor suntem primii. Nici o națiune din Uniunea Europeană nu are o astfel de bogăție. Acest lucru trebuie susținut și promovat mai departe.”

Din Cipru, cu dragoste

Rea Madella Ioannidou a avut numau cuvinte de laudă la adresa instituției mureșene: „Am avut o colaborare foarte bună cu Ansamblul Mureșul. Au fost prezenți de două ori în Cipru până acum. Sunt foarte încântată de tot ceea ce fac, de cât de profesioniști sunt și de costumele pe care le au. De obicei avem o expoziție a costumelor în cadrul festivalului, care durează 5 zile. De această dată am ales să expunem toate costumele care vor fi prezente, alături de costumele noastre, pentru o lună și jumătate. Acest lucru va oferi posibilitatea tuturor celor care vor fi prezenți în Cipru, atât turiștilor, cât și studenților, să vină să vadă proiectul. În inima mea sunt conștientă că dacă noi susținem toată această cultură și această muncă, asta înseamnă că națiunile cresc și se dezvoltă împreună. Sunt foarte încântată de această colaborare și acesta este doar începutul pentru că sunt sigură că vom găsi din ce în ce mai multe proiecte pentru a avea o oportunitate să deschidem și alte uși, altor țări.”

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE