Kinetica ”te pune în mișcare” Sanatate
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 3968 Vizualizări

Kinetica ”te pune în mișcare”

Sâmbătă, 21 aprilie, și duminică, 22 aprilie, în Promenada Mall din Târgu-Mureş a fost organizat un târg cu tema ”Sport și nutriție”. Ne-am fi așteptat ca firmele de profil să fie bine reprezentate, dar se pare că nu foarte multe au ales să-și expună oferta în cadrul acestui târg expozițional. Printre cei prezenți însă, am remarcat standul ”Kinetica Târgu-Mureș” și am stat de vorbă cu frații Oroian, cei care de șapte ani activează în domeniul kinetoterapiei.

Ovidiu și Liviu Oroian, pentru că despre ei este vorba, sunt frați gemeni. Împreună au împărtășit pasiunea pentru sport încă de mici, fiind absolvenți ai Liceului cu profil Sportiv din Târgu-Mureș, precum și dorința de a face ceva nu doar pentru ei ci și pentru cei din jur. Astfel că au optat pentru urmarea cursurilor Facultății de Balneo – Fiziokinetoterapie și Recuperare din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș.

Reporter: Cum v-a venit ideea deschiderii acestui cabinet de kinetoterapie?

Ovidiu Oroian: S-a întâmplat dintr-odată, la fel cum se întâmplă cu marile bucurii sau marile necazuri. Bunicul nostru a făcut un atac vascular cerebral. În scurt timp, am realizat dimensiunea dramei ce cuprinde atât persoana cât și pe cei apropiați, atunci când un om activ și plin de viață devine total dependent de cei din jur. Am simțit acea chemare interioară care nu ne lasă indiferenți, care ne determină să ne implicăm, să ajutăm. În scurt timp am văzut faptul că bunicul nostru nu este un caz izolat, că în jurul nostru mulți oameni se luptă cu deficiențe motorii generate de boli și accidente. Probabil aceste lucruri s-au întâmplat pentru ca noi să ne dedicăm kinetoterapiei sau poate că am urmat Facultatea de kinetoterapie pentru ca noi să ne dedicăm acestor categorii de bolnavi.

Rep.: Care este forța motrice, cea care face ca lucrurile să funcționeze și să funcționeze bine?

O.O.: Ne place foarte mult mișcarea și tocmai de aceea înțelegem mai bine ce mult înseamnă să te poți bucura de ea. Ne implicăm total să redăm bucuria mișcării tuturor celor care au nevoie. Acest cabinet este rezultatul preocupărilor noastre. Este bucuria noastră și va fi bucuria tuturor celor care îi vor trece pragul. Am investit în studiu, am investit în munca, am investit în aparatură de ultimă generație, toate acestea pentru a sta la dispoziția bolnavilor – şi nu numai – cu tot ce înseamnă recuperare medicala în kinetoterapie, reflexoterapie și masaj. Peste toate acestea veți mai găsi la noi multă dăruire, suflet și considerație pentru tot ce înseamnă pacient și act medical. Nu putem să spunem că vă așteptăm la noi, dar dacă viața vă va obliga să ne vizitați, veți rămâne legați sufletește de aceasta oază de speranță. Primul care s-a bucurat de rezultatul muncii noastre a fost bunicul…

Rep.: Cum au fost începuturile?

Liviu Oroian: Începutul a fost unul extrem de greu, la fel ca în oricare domeniu, și aici mă gândesc în primul rând la partea financiară. În ceea ce privește kinetoterapia, neavând o experiență foarte mare, a trebuit să fim pozitivi, să facem o echipă bună, astfel încât pacientul să plece mulțumit. Au fost mulți ani de întrebări și lucruri noi care trebuiau învățate din mers și puse cap la cap, dar ne-a ajutat foarte mult starea noastră pozitivă și faptul că pacienții veneau cu drag la noi, că se mai și râdea, că mai făceam împreună haz de necaz.

Rep.: Ce ne puteți spune acum, după şapte ani de activitate?

L.O.: Cel mai important lucru pe care-l putem spune este faptul că pacienții au început să prindă încredere în noi, să ne treacă pragul și să ne solicite ajutorul tot mai mulți oameni, cărora viața le-a pus în față ca și soluție de rezolvare a problemelor gimnastica medicală. De asemenea, am început să ne deplasăm la domiciliul acelor pacienți care sunt imobilizați și nu au posibilitatea să ajungă la cabinet. Mă refer aici în primul rând la cei care au suferit accidente de diverse feluri, la pacienții mai în vârstă care au nevoie de a deveni independenți oarecum din punct de vedere al mișcării cel puțin în interiorul locuinței, dar și la bolnavii de Parkinson pe care mișcarea îi ajută mult în întârzierea evoluției bolii.

Rep.: Ce planuri de viitor aveți?

O.O.: Planuri ar fi multe, dar toate au în centru pacienții și starea lor de bine! Dorim să ne mutăm într-un spațiu nou care se va afla la ieșirea din oraș înspre Livezeni. Am început deja, de ceva vreme, demersurile pentru realizarea lui și sperăm ca până la sfârșitul anului să avem o casă nouă, deoarece în prezent singurul lucru oarecum frustrant e spațiul modest de care dispunem. Pentru că ne amintim mereu cât de greu este să fii la început de drum, am început să primim studenți de la kinetoterapie în practică. Dincolo de orice se învață în școală, dincolo de manuale, de teste, de examene, sunt așteptările pacienților iar acestea pot fi satisfăcute în mod corect doar prin muncă, multă muncă, implicare și… practică! Multiplele deficiențe locomotorii care pot să apară ne stimulează mereu să căutăm soluții noi, să ridicăm această, hai să-i zicem meserie, la rang de artă și să transmitem celor care vin la noi ca și studenți o parte din pasiunea și dragostea noastră pentru ceea ce facem, asta pe lângă multitudinea de cunoștințe practice pe care le pot deprinde în cursul stagiului de practică.

Rep.: Care este motto-ul vostru, cel după care vă conduceți în viață?

O.O.: Nu am putea spune că avem neapărat un motto. Credem doar că în viață toate lucrurile se întâmplă cu un anumit scop, bine determinat.

Dacă îți place ceea ce faci, dacă o faci cu foarte mult drag, cu multă pasiune și implicare nu au cum să nu apară și rezultatele, mai devreme sau mai târziu. Noi am decis să lăsăm faptele să vorbească pentru noi, prin vocea pacienților cărora am reușit să le schimbăm în bine viața și să le redăm bucuria de a trăi

Rep.: Care este cea mai mare satisfacție a muncii voastre?

L.O. (zâmbește): E o întrebare retorică, nu? Răspunsul e evident! Bunăstarea pacienților, faptul că pleacă de la noi vindecați, că înțeleg importanța mișcării și că din persoane cu un anumit deficit locomotor devin persoane active din punct de vedere sportiv. Ce satisfacție mai mare ca aceasta ar putea avea munca noastră?

Rep.: Ce ați dori să le transmiteți cititorilor noștri?

L.O: Să facă din mișcare un stil de viață! La fel ca și aerul, ca și apa, ca și hrana, mișcarea e esențială pentru păstrarea stării de sănătate a organismului. Așa cum bine știm toți, e mai ușor să previi decât să tratezi. Unele afecțiuni sunt generate tocmai de lipsa mișcării, de impostura incorectă a corpului, mai ales în cazul celor care au muncă de birou. Iar dacă viața le oferă totuși din când în când ”lămâi”, să nu uite că noi le putem oferi o ”limonadă” preparată cu multă dragoste și respect pentru nevoile lor.

Nu pot să adaug nimic altceva decât faptul că am cunoscut și de data aceasta doi tineri minunați, ambițioși, energici și pasionați de ceea ce fac. Au acum doar 29 de ani și 7 ani de kinetoterapie. Au ales să facă toate acestea aici, în Tg Mureș, chiar dacă mulți alții de vârsta și cu pregătirea lor au luat drumul străinătății.

Să dea Dumnezeu ca munca să le fie răsplătită, nu doar prin zâmbetul pacienților, ci și prin recunoașterea meritelor profesionale. Pot afirma cu toată certitudinea, fără teama de a greși, că DA, frații Oroian, sunt adevărați profesioniști!

Jos pălăria în fața unor astfel de tineri!

A consemnat Mădălina PORIME

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Ca fost pacient al celor doi gemeni ….
    Am avut o experienta excelenta in centrul Kinetica. Dupa sedinte de recuperare ca urmare a unei interventii la genunchi si apoi la umar am inteles ce important este ceea ce fac cei doi kinetoterapeuti! Ii felicit si le urez o cariera lunga si plina de satisfactii!
    Prof. dr. Vladimir Bacarea

    PS. Nu pot sa nu mentionez atmosfera de prietenie si caldura din strada Rodniciei. Departe de ceea ce intalnim in alte centre medicale. M-am simtit ca intre prieteni.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE