Modificări legislative la regimul armelor şi muniţiilor şi la regimul materiilor explozive. Obligaţiile deţinătorilor de arme Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2708 Vizualizări

Modificări legislative la regimul armelor şi muniţiilor şi la regimul materiilor explozive. Obligaţiile deţinătorilor de arme

La data de 29.01.2018, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Hotărârea de Guvern nr.11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, act ce a intrat în vigoare la data de 28.02.2018, prin care au fost aduse unele modificări legislației, dar și unele aspecte de noutate, respectiv:

Persoanele fizice sau juridice nu au voie să dețină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniție dezvoltă o energie cinetică la gura țevii ce depășește 10.000 Jouli.

Piesele şi componentele esenţiale ale armelor letale sau neletale supuse autorizării se pot procura la cererea persoanelor fizice sau juridice, care deţin arme ce permit, din punct de vedere tehnic, montarea componentelor esenţiale, respectându-se procedura autorizării pentru armele letale sau neletale, după caz.

Împrumutul armei de vânătoare unei persoane autorizate, atrage obligația proprietarului ca, în termen de 2 zile lucrătoare, să informeze poliția. În caz contrar, se poate aplica sancțiunea amenzii contravenționale între 501-1000 lei.

Prezentarea permisului de vânătoare, precum și a carnetului de membru vânător, este obligatorie, în vederea autorizării pentru procurarea armelor letale de vânătoare, în cazul se solicită acordarea dreptului de port și folosire a acestor arme.

Armele letale și munițiile acestora trebuie păstrate la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Aceste dulapuri sau casete metalice trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme. Armele letale, cu excepția celor cu destinația apărare și pază, se păstrează neîncărcate cu muniție.

În cazul unui număr mai mare de 15 arme, deţinătorul are obligaţia de a asigura la adresa prevăzută în permisul de armă, un spaţiu special amenajat pentru depozitare, dotat cu sisteme electronice de alarmare, avizate de poliţie şi conectate la un dispecerat de alarmare şi intervenţie specializat.

De asemenea, transportul armelor până la locul de desfăşurare a activităţilor pentru care au fost autorizate (la vânătoare, în poligon), se face cu armele introduse în huse, neîncărcate cu muniţie şi asigurate cu dispozitive de blocare a trăgaciului în cazul armelor purtate întregi.

În ceea ce privește cursul de instruire în domeniul armelor și munițiilor, s-a stabilit ca durata pregătirii teoretice și practice, să fie de 80 de ore, pe timpul a minim 15 zile, iar certificatul de absolvire al acestui curs, își pierde valabilitatea dacă persoanei i-a fost anulat dreptul de deținere sau port și folosire a armelor.

În cazul în care proprietarul unor arme şi muniţii a decedat ori a fost declarat dispărut prin hotărâre judecătorească, rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu acesta sunt obligate să anunţe cel mai apropiat organ de poliţie şi să depună armele şi muniţiile la cel mai apropiat armurier autorizat, în termen de 15 zile de la data intervenirii situției în cauză.

Materiile explozive

Un alt act normativ care a intrat recent în vigoare și care aduce noi reglementări cu privire la regimul juridic al materiilor explozive este Legea nr.49/2018 privind precursorii de explozivi, act normativ care urmărește punerea în aplicare a regulamentului UE nr.98/2013, regulament adoptat în contextul existenței unor substanţe şi amestecuri care pot fi utilizate la fabricarea ilicită de explozivi, substanţe enumerate în anexele I și II.

Orice operațiune cu precursori de explozivi restricționați se realizează numai de către operatori economici. Se interzice operatorilor economici să pună la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg, precursori de explozivi restricționați.

Inspectoratul General al Poliției Române din cadrul MAI, prin Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, este desemnat autoritate națională competentă în domeniul precursorilor de explozivi restricționați, respectiv punct național de contact şi constituie şi gestionează baza națională de date privind operatorii economici care efectuează astfel de operațiuni.

Operatorii economici care produc, introduc, dețin, experimentează, prelucrează, transportă, utilizează sau pun la dispoziție precursori de explozivi trebuie să transmită în 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ (până la 05.04.2018), punctului național de contact (Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase la adresa de corespondență din București, strada Mihai Vodă nr. 6, sector 5, e-mail: precursori.explozivi@politiaromana.ro, tel./fax 021.312.78.20) o listă cuprinzând precursorii de explozivi restricționați sau amestecurile sau alte substanțe care conțin astfel de substanțe cu care efectuează operațiuni.

Operatorii economici care desfășoară astfel de operațiuni, raportează punctului național de contact de îndată, dar nu mai târziu de 48 ore de la momentul sesizării, tranzacțiile suspecte, inclusiv refuzul de a accepta o tranzacție suspectă, precum și furturile şi disparițiile semnificative de precursori de explozivi.

Totodată, operatorii economici sunt obligați să țină evidența strictă a acestor substanțe, sub forma unui registru anume destinat, în care toate tranzacțiile efectuate, consemnând cel puțin următoarele:

  1. a) date de identificare ale vânzătorului/cumpărătorului (denumire societate/persoană fizică autorizată, sediu social, cod unic de înregistrare), precum şi datele de identificare ale reprezentantului care face vânzarea/cumpărarea (nume, prenume, seria şi numărul actului de identitate);
  2. b) date despre precursorul de exploziv restricționat vândut/achiziționat, precum cantitate, tip, data vânzării, respectiv data livrării, locul livrării, metoda de plată, numele și prenumele persoanei care face vânzarea/achiziția;
  3. c) informații referitoare la cumpărător, din care să rezulte dacă este cumpărător final sau cumpărător revânzător.

Registrul va fi şnuruit şi numerotat de către operatorul economic, iar înainte de utilizare se înregistrează la unitatea de poliție – (în cauză la I.P.J. Mureş, Serviciul Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase) – în a cărei rază de competență îşi are sediul social, respectiv punctul de lucru operatorul economic. Registrul se păstrează la sediul social al operatorului economic și se arhivează 5 ani de la terminarea acestuia.

Desfăşurarea operațiunilor cu precursori de explozivi restricționați se face cu respectarea de către operatorul economic a următoarelor obligații:

  1. a) desemnarea unei persoane responsabile de activitatea cu precursori de explozivi restricționați și a unui înlocuitor şi comunicarea datelor de contact ale acestora către punctul național de contact;
  2. b) păstrarea registrului sus menționat;
  3. c) asigurarea etichetării precursorilor de explozivi restricționați;
  4. d) asigurarea măsurilor de protecție fizică a precursorilor de explozivi restricționați în locațiile unde aceștia se produc, se utilizează, se experimentează, se pun la dispoziție şi se depozitează;
  5. e) transmiterea către punctul național de contact, la cerere, a informațiilor cuprinse în registrul precursorilor de explozivi restricționați.

Înaintea începerii activității cu precursori de explozivi restricționați, operatorii economici comunică punctului național de contact decizia de numire a persoanei responsabile de activitatea cu precursorii de explozivi restricționați şi a înlocuitorului acesteia, precum şi lista precursorilor de explozivi restricționați.

Orice modificare a datelor şi informațiilor susmenționate se comunică de îndată punctului național de contact, dar nu mai târziu de 5 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Armele de tip airsoft

Referitor la armele de tip airsoft, definite de legiutor ca fiind replici după arme şi dispozitive militare reale, la scară 1/1, cu mecanism electric, mecanic sau pe bază de gaz neiritant, acestea sunt construite pe principii asemănătoare armelor, care nu folosesc muniţii și care aruncă proiectile nemetalice.

Ele sunt catalogate drept alte categorii de arme și dispozitive neletale și nu sunt supuse vreunei înregistrări la poliție, putând fi procurate în România doar de persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.

Posesorii acestora, au obligaţia să ia toate măsurile necesare pentru păstrarea armelor la domiciliu astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate şi să nu existe pericol de vătămare corporală accidentală.

De asemenea, legea prevede faptul că armele sau dispozitivele neletale destinate agrementului şi tirului sportiv pot fi folosite în spaţii delimitate care nu sunt accesibile publicului sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu fie pusă în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.

Transportul lor până la locul unde urmează să se desfăşoare activităţile pentru care sunt destinate, se face numai cu armele introduse în huse ori ambalaje şi neîncărcate cu muniţie.

Este interzis portul şi folosirea în locuri publice a acestor tipuri de arme sau dispozitive neletale, fapta constituind contravenție, armele urmând a fi confiscate.

Normele metodologice de aplicare a legii armelor și munițiilor prevăd și aspecte de noutate cu privire la desfăşurarea unor activităţi sportive sau de agrement pe domeniul public ce implică portul şi folosirea replicilor de arme tip airsoft sau a dispozitivelor paintball, aceste activități fiind permise numai în următoarele condiţii:

  1. a) există acordul autorităţii publice locale cu privire la desfăşurarea activităţii, dacă activitatea se desfăşoară pe proprietatea acesteia;
  2. b) locul de desfăşurare a activităţii nu este frecvent circulat de populaţie;
  3. c) perimetrul de tragere să fie semnalizat cu bannere sau plăcuţe de semnalizare inscripționate și amplasate în locuri vizibile;
  4. d) în prealabil să fie notificată unitatea de poliţie cu privire la data, locul şi intervalul orar în care va avea loc activitatea, precum şi numărul estimativ al persoanelor participante, persoane care trebuie să fie dotate cu echipamente de protecţie individuală.

Totodată, reiterăm faptul că legea penală (art.372 din CP) sancționează cu amendă sau închisoare, fapta de a purta sau folosi fără drept armele neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitivele pentru şocuri electrice, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun, precum și în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral.

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE