Home / Administratie / Memorandum pentru Cultură şi Pace, aprobat de Consiliul Local Târgu-Mureş

Memorandum pentru Cultură şi Pace, aprobat de Consiliul Local Târgu-Mureş

Distribuie

Aleşii locali ai municipiului Târgu-Mureş au aprobat joi, 26 aprilie, cu 20 de voturi pentru şi 3 împotrivă, un Memorandum de Înţelegere între Primăria municipiului Târgu-Mureş şi organizația Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL) din Coreea de Sud.

Model de relaţii interetnice armonioase

Prin acest demers, autorităţile locale din „Oraşul trandafirilor” doresc să dezvolte un program amplu, intitulat „Târgu-Mureş, Oraş Cultural al Păcii”.

„Unul dintre brandurile municipiului Târgu-Mureş este acela de oraş multicultural. Primăria Municipiului Târgu-Mureş deschide, prin prezenta, calea spre dialog privind realizarea unui program cultural amplu, intitulat ”Târgu-Mureș, Oraș Cultural al Păcii”.

Proiectul care face obiectul prezentului memorandum constă în colaborarea cu organizația HWPL, Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light în vederea realizării unor proiecte culturale și educaționale comune, în cadrul programului intitulat „Târgu-Mureş, Oraş Cultural al Păcii”, a precizat, în expunerea de motive, Cosmin Blaga, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Mureş.

Totodată, Cosmin Blaga a arătat că HWPL este cea mai mare organizaţie din Coreea de Sud, cu peste 200 de filiale în toată lumea şi care în 2017 a fost înregistrată în Consiliul Economic şi Social al ONU.

„Este printre organizaţiile cu cele mai puternice proiecte în domeniul cultural, social şi educaţional, care militează pentru pace, interculturalitate. Târgu-Mureş este singurul oraş din România căruia i s-a propus un memorandum, orașul nostru fiind considerat de Coreea de Sud un punct de referinţă în ceea ce priveşte relaţiile interetnice armonioase. Părţile implicate convin ca, în limita competenţelor cu care au fost legal investite, să depună diligenţele necesare pentru realizarea prezentului proiect: elaborarea unui Plan de activităţi, demararea proiectelor comune, identificarea de către Municipiul Târgu-Mureş a modalităţilor de colaborare între părțile semnatare ale prezentului Memorandum de Înţelegere”, a menţionat reprezentantul Primăriei municipiului Târgu-Mureş.

POL, împotriva proiectului

Înainte de vot, consilierul local Radu Bălaş (POL) a anunţat că formaţiunea politică pe care o reprezintă va vota împotriva proiectului, considerat „inutil” şi chiar un pretext de excursii.

„Nu văd de ce Primăria municipiului Târgu-Mureş să se asocieze cu un ONG – şi fac o paranteză, nu ştiu de ce nu se asociază un ONG din Târgu-Mureş cu un ONG din Coreea de Sud pentru a lupta pentru pacea mondială”, a afirmat Radu Bălaş, care a adăugat că ar fi votat pentru în cazul în care ordinea de zi a şedinţei ar fi conţinut un Memorandum cu „nişte investitori din Coreea de Sud”.

„Chiar nu ştiu ce legătură are Municipiul Târgu-Mureş cu aşa ceva”, a spus şi Pápai László Zsolt, consilier local POL.

Schimburi de studenţi şi profesionişti

Pe lista vorbitorilor s-a aflat şi Makkai Grigore, viceprimar UDMR, care a caracterizat luările de cuvânt ale consilierilor POL ca fiind „aberaţii” şi „miopie politică.”

„Astăzi, când lumea se luptă să fie văzută şi să vadă, astăzi, când globalizarea a devenit un lucru obişnuit, venim cu asemenea aberaţii”, a afirmat Makkai Grigore.

„Este cel mai mare ONG din lume, ca să vă daţi seama despre ce este vorba, şi luptă pentru un scop pe care nu ştiu dacă îl putem refuza. Este o mândrie pentru noi, pentru oraşul Târgu-Mureş, pentru Consiliul din Târgu-Mureş, că am fost invitaţi la această manifestare şi am participat şi astăzi am ajuns la o fază atât de importantă, să avem în faţa noastră un Memorandum pe care să îl semnăm, care printre altele prevede şi faptul că schimbăm studenţi, tineri profesionişti între noi şi dacă Coreea este privită ca un „tigru” al dezvoltării economiei orientale, am putea importa de acolo multe idei şi multe alte lucruri pozitive”, a completat viceprimarul UDMR al municipiului Târgu-Mureş.

Totodată, Makkai Grigore a arătat că Memorandumul supus atenţiei Consiliului Local Târgu-Mureş creează un „cadrul de acţiune” bilateral între cele două părţi.

„Nu pot decât să laud această iniţiativă şi să devenim primul oraş, nu din România, ci poate din regiune, din sud-estul Europei, care face un asemenea pas”, au fost cuvintele lui Makkai Grigore.

Nevoia de „punţi de legătură cu investitori”

Şedinţa a fost condusă de consilierul local Theodora Benedek (PNL), care a fost de părere cu un asemenea Memorandum ar fi benefic pentru deschiderea internaţională a municipiului Târgu-Mureş, şi implicit pentru atragerea de investitori străini.

„Oraşul nostru are nevoie de deschidere, are nevoie ca de apă. Are nevoie de orice punţi de legătură cu investitori, aşa cum foarte bine aţi spus, care să vină aici, să încheiem relaţii de colaborare cu ei. Genul acesta de parteneriate sunt primul pas în atragerea de investitori. Este un pas care poate sprijini eforturile de a atrage investitorii, de aceea nu cred că trebuie să respingem un Memorandum doar pentru că nu îl înţelegem. Nu este un Memorandum care să aibă elemente negative, nocive pentru oraşul nostru”, a spus Theodora Benedek.

Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.