Share

Home / Agricultura / Primele liste cu fermierii care au intrat la plata sprijinului cuplat

Primele liste cu fermierii care au intrat la plata sprijinului cuplat

Cuantumurile pentru subvenția suplimentară pe hectar au fost finalizate de Agenția de plăți și, potrivit directorului general Adrian Pintea, în 26 aprilie, au fost efectuate primele transferuri în contabilitate.

”Cuantumurile sunt parametrizate în sistem și de astăzi am dat drumul plăților”, a arătat șeful APIA.

Centrele din teritoriu au generat astăzi primele liste de plată cu fermierii care primesc banii pentruSprijinul Cuplat Vegetal (SCV), iar APIA Central a făcut deja transferurile în contabilitate. Important de precizat că având în vedere circuitul banilor care trec prin Trezorerie și apoi la bancă este de așteptat ca primele sume să apară efectiv în conturi miercuri, deoarece luni și marți Trezoreria nu are program de lucru.

Cei de la Agrointeligența au aflat lista completă la cuantumurilor care se plătesc fermierilor care au cerut Sprijin Cuplat Vegetal pentru Campania 2017:

 

Unele cuantumuri au suferit modificări majore pe hectar comparativ cu anul 2016 deoarece Ministerul Agriculturii, prin APIA, a transferat bani de la o schemă la alta. De ce este favorizată sfecla de zahăr față de lucernă, spre exemplu? Deoarece sprijinul cuplat este un ajutor venit de la Comisia Europeană care vine să susțină un sector care se află în dificultate sau poate chiar pericol de abandon. Astfel, în timp ce cultivatorii de lucernă s-au înmulțit, fermierii care aleg sfecla de zahăr s-au împuținat și pe fondul închiderii fabricilor de profil din România.

Așadar, măsurile de sprijin cuplat implicate în transferul de fonduri sunt:

 1. a) măsuri de la care se transferă fonduri: lucernă, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp și cartof timpuriu pentru industrializare;
  b) măsuri care beneficiază de fonduri transferate: sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp și legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;

Plafoanele finale aferente măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, inclusiv cele rezultate în urma transferului de fonduri sunt:

 1. a) 31.602.000 de euro pentru soia;
  b) 11.873.070 de euro pentru lucernă;
  c) 400.000 de euro pentru leguminoase boabe pentru industrializare/procesare: mazăre boabe și fasole boabe;
  d) 179.760 de euro pentru cânepă pentru ulei şi/sau fibră;
  e) 4.699.000 de euro pentru orez;
  f) 823.200 de euro pentru sămânţă de cartof;
  g) 126.880 de euro pentru hamei;
  h) 20.666.910 de euro pentru sfeclă de zahăr;
  i) 2.067.066 de euro pentru tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
  j) 23.410 de euro pentru castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp;
  k) 4.479.740 de euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveţi pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;
  l) 480.000 de euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;
  m) 1.740.614 de euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

Plăţile pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 .

Reamintim că fermierii care încasează SCV primesc, pe lângă această schemă, și Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 97,2452 euro pe hectar adică 447,259 de lei pe hectar, Plata redistributivă – 5 euro pe hectar pentru primul interval 1-5 ha inclusiv, adică 22,996 lei pe hectar și 48,3251 euro pe hectar, adică 222,261 lei pe hectar, pentru al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv, Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire – 57,1745 euro pe hectar adică 262,962 lei pe hectar; Plata pentru tinerii fermieri – 24,3113 euro pe hectar adică 111,814 lei pe hectar și Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru culturile amplasate pe teren arabil – 16,0078 euro pe hectar adică 73,6246 de lei pe hectar.

Conform legislației europene, plata tuturor schemelor de plăți directe trebuie să fie finalizată până pe 30 iunie pentru Campania APIA 2017.

Sprijinul cuplat vegetal a rămas singura schemă pentru care încă nu s-au făcut plăți către fermieri, astfel încât deblocarea acestor bani este de mare interes pentru producătorii agricoli.

Termenul-limită pentru efectuarea plății subvențiilor din Campania APIA 2017 este 30 iunie 2018.

Sursa: Agrointeligența

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Murăturile de Iernuțeni, nelipsite la târgul BioDorf

Printre bunătățurile expuse în cadrul târgului BioDorf au fost și murăturile, preparate cu mult suflet …

Share
Share