FOTOGALERIE: Elogiu adus veteranilor de război mureșeni Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 532 Vizualizări

FOTOGALERIE: Elogiu adus veteranilor de război mureșeni

Vineri, 27 aprilie, la ora 11:00 a avut loc în Piața Teatrului din Târgu-Mureș o emoționantă ceremonie cu ocazia Zilei Veteranilor de Război. La eveniment au participat reprezentanți ai Armatei și Jandarmeriei Române, oficialități, reprezentanți ai Bisericii, și patru veterani cărora le-a fost adresată, în mod reverențios, întreaga atenție.

 

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222 din 10 octombrie 2007. Ceremonia a început cu întâmpinarea reprezentantului Garnizoanei Târgu-Mureș, col. Constantin Nicolaescu, după care a fost intonat imnul național al României. În continuare a fost oficiat serviciul religios și s-a cântat „Hristos a înviat!“

O jertfă mare pentru România Mare

Colonelul în rezervă Sever Popovici, vicepreședintele Filialei Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, a luat cuvântul și s-a adresat audienței: „Sunt onorat mai ales prin faptul că vă vorbesc în anul în care se împlinesc 100 de ani de la făurirea României întregite. Astăzi sărbătorim ziua domniilor voastre, a veteranilor de război. Titlul de veteran de război a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprilie 1902, când prin înaltul decret regal, participanții la Războiul de Independență au fost declarați veterani, asigurându-li-se pe lângă acest binemeritat și onorat statut, și mijloacele necesare pentru un trai decent, înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă.
În august 1916, la intrarea României în Războiul de reîntregire, a fost mobilizată 11% din populația țării, mai exact 883 000 de militari, iar biruința finală care s-a încununat cu România Mare a fost plătită cu jertfa a 355 000 de morți și dispăruți, a 74 491 de invalizi și a peste 650 de morți în rândul populației civile. În vâltoarea luptelor Primului Război Mondial, Regele Ferdinand I a instituit cea mai înaltă distincție militară de război, Ordinul „Mihai Viteazul“, răsplătind astfel eroii ofițerilor în luptă, iar soldaților din tranșee le-a promis pământ.“

În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, Armata română a participat la luptă timp de 3 ani, 10 luni și 20 de zile, perioadă în care România a pierdut 794 526 de militari, din care aproape 93 000 morți, 34 000 răniți, și 367 000 dispărți, la care se adaugă și cei morți în gulagurile sovietice.

141 de veterani de război în Mureș

În județul Mureș, după înființarea Asociației Naționale a Veteranilor de Război în anul 1990, au fost înscriși peste 7000 de veterani de război, din care astăzi mai supraviețuiesc 141, toți fiind în vârstă foarte înaintată, de peste 93 de ani.

Col. Constantin Nicolaescu, locțiitor al comandantului garnizoanei Târgu-Mureș a transmis la rândul său gândurile sale bune tuturor veteranilor de război, subliniind sprijinul pe care Garnizoana Târgu-Mureș îl va oferi necondiționat celor care și-au apărat țara: „Acestă sărbătoare ne oferă nouă, militarilor activi, plăcuta ocazie de a vă transmite întreaga noastră admirație pentru curajul și devotamentul față de patrie dovedite pe câmpul de luptă. Vreau să vă asigur de tot respectul cuvenit și de faptul că Garnizoana Târgu-Mureș va rămâne permanent preocupată de rezolvarea problemelor cu care vă confruntați, în tradiția Armatei României, care a știut întotdeauna să fie o mare și unită familie. Vă mulțumim pentu toate eforturile și sacrificiile făcute și vă transmit cele mai calde și sincere felicitări, multă sănătate și bucurii personale.“

Nagy Zsigmond, subprefect al Județului Mureș, a fost prezent la eveniment și a susținut o alocuțiune în care și-a manifestat prețuirea față de veteranii de război: „În acest an, al Centenarului, în care sărbătorim 100 ani de la desăvârșirea României, jertfa veteranilor de război pentru apărarea patriei ne apare cu atât mai mare în fața ochilor minții. Veteranii de război, cei care au văzut ororile frontului, sunt o pagină de istorie vie, pe care trebuie să o cinstim mereu. Ne înclinăm cu respect în fața vitejiei tuturor eroilor cărora le datorăm libertatea noastră de fiecare zi și demnitatea poporului. Folosesc acest prilej pentru a îndemna toți mureșenii și toți românii să îi cinstească cum se cuvine pe toți cei care s-au sacrificat pentru țară, pe eroii cunoscuți și pe ostașii fără nume, și să pomenească jertfa lor. Veșnică recunoștință Armatei române și fie ca Dumnezeu să îi odihnească în pace și de-a pururi pe eroii neamului românesc.“

Diplome pentru cei patru veterani prezenți

În continuare au fost înmânate diplomele aniversare celor patru veterani de război prezenți la ceremonie: Gheorghe Manoil, Dumitru Rotaru, Ioan Ștefan și Tiberiu Zaharia.

Veteranul de război Gheorghe Manoil a transmis la finalul ceremoniei un gând pătruns de sinceritate și emoție: „Pentru cei care încă mai trăiesc, veterani, să ne putem vedea și la anul cu bine, și la mulți ani, iar Armata noastră să fie la înălțime pentru că și noi suntem cu toții în suflet pentru ei. Și să știți că chiar dacă am 94 de ani, la vârsta mea dacă m-ar chema, încă aș face-o cu drag.“

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE