„O noapte furtunoasă”,  din Gheorgheni la Târgu-Mureș Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 156 Vizualizări

„O noapte furtunoasă”, din Gheorgheni la Târgu-Mureș

Comedia O noapte furtunoasă / Zürzavaros Éccaka de Ion Luca Caragiale a fost prezentată de Teatrul Figura Studio – Gheorghieni, sâmbătă 28 aprilie, ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului  Național din Târgu Mureș.

Umorul comediei lui I. L. Caragiele este la fel de actual ca acum 140 ani, iar succesul spectacolului este garantat de traducerea sangvinică și originală al lui Székely Csaba, care redă multiculturalitatea lingvistică a Bucureștiului secolului al XIX-lea. Demascarea prostiei omenești  poate naște mereu o comedie genială. Cine poate fi păcălit și de cine se poate bate joc? Ce pot obține femeile îndrăgostite și rafinate? Cine este bun patriot? Cum este perceput cineva admirat doar pentru statutul său politic?

Comedia O noapte furtunoasă povestește evenimentele unei nopți în care rolul principal revine iubirii interzise. Toată lumea ajunge într-un haos, deoarece triunghiul amoros creează reguli de joc rafinate. Numărul greșit al unei case creează o problemă de viață și moarte, care mai târziu va deveni cheia întregii probleme.  Care sunt rezultatele intrigii din cauza căreia întreaga noapte devine haotică? Satisfacție, fericire și faptul că polițistul înșelat devine simpatic, chiar din cauza naivității dovedite. În bucuria marii reconcilieri pare că se naște o nouă stea politică: numai un tânăr entuziasmat și plin de idei poate ști ce vrea poporul.

Așa gândesc personajele piesei. Dar oare noi câtă ironie percepem din întâmplările comediei? Aceste întrebări pot crea confuzie, dar la sfârșitul nopții furtunoase totul a fost  explicat cu răspunsuri picante.

Au urcat pe scenă  Jupân Dumitrache Titircă Inimă-Rea, cherestigiu, căpitan în garda civică: Moșu Norbert-László, Nae Impingescu, ipistat, amic politic al căpitanului: Faragó Zénó, Chiriac, tejghetar, om de încredere al lui Dumitrache, sergent în gardă: Fodor Alain Leonard, Spiridon, băiat pe procopseală în casa lui Titircă: Gulácsi  Zsuzsanna, Rică Venturiano, arhivar la o judecătorie de ocol, student în drept și publicist: Dávid Péter, Veta, consoarta lui jupan Dumitrache: Máthé Annamária, Zița sora Vetei: Vajda Gyöngyvér.

Spectacolul s-a jucat în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE