Share

Home / Sanatate / Un nou transplant cardiac reuşit la Târgu-Mureş

Un nou transplant cardiac reuşit la Târgu-Mureş

În cursul nopţii de 28 spre 29 aprilie, la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş o echipă de medici condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu a efectuat cel de-al doilea transplant cardiac din ţară şi din Târgu-Mureş din acest an. Pacientul transplantat este un bărbat în vârstă de 39 de ani din Bucureşti, aflat pe lista receptorilor de peste doi ani. Cordul a fost prelevat în cursul nopţii de la Spitalul Judeţean Suceava de către o echipă de medici din Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Târgu-Mures, donatorul fiind un tânăr în vârstă de 17 ani, aflat în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular hemoragic post traumatic.

Transportul echipei şi al organului prelevat a fost asigurat de un echipaj SMURD, cordul sosind în Târgu-Mureş pe calea aerului, după un zbor de 80 de minute. Intervenţia a durat 6 ore şi s-a încheiat cu succes, pacientul fiind în prezent stabil şi în stare clinică bună.

„Pe lista de aşteptare pentru transplant există în acest moment 32 de pacienţi cu indicaţie de urgenţă, care aşteaptă intervenţia chirurgicală salvatoară. În continuare, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş este singurul dintre centrele medicale acreditate pentru transplantul cardiac din România în care această procedură se efectuază în mod continuu, dar din păcate numărul redus al donatorilor din ţară face ca numarul acestor intervenţii chirurgicale de înaltă performanţă să fie mult sub necesarul real la nivel naţional. Acest număr ar trebui să se situeze în jurul a 2-3 proceduri/ un milion de locuitori, conform statisticilor ţărilor membre ale Uniunii Europene. Pe locul întâi. conform statisticii din 2017, se află Slovenia cu 14 transplanturi de cord la un milion de locuitori, urmată de Croaţia cu 11 astfel de proceduri la un milion de locuitori. În România, în anul 2016 s-au efectuat 12 transplantari cardiace, respectiv trei proceduri în 2017”, a precizat prof. dr. Horaţiu Suciu.

(Redacţia)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Centrele regionale SMURD, în pericol de desfiinţare!

În judeţul Mureş, pe lângă Târgu-Mureş, asemenea centre medicale de urgenţă prespitalicească s-au înfiinţat, în …

Share
Share