Cioban internat: prezintă simptomele infecţiei cu Antrax! medicina veterinara
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 330 Vizualizări

Cioban internat: prezintă simptomele infecţiei cu Antrax!

Autoritățile sunt în alertă din cauza unei boli infecțioase extrem de grave! Un cioban a băgat spaima în medici și responsabilii sanitar-veterinari după ce a fost internat de urgenţă în spital, fiind suspectat de antrax. Din primele concluzii se pare că oierul ar fi luat boala după ce a consumat carne de miel de la propria stână.

Potrivit directorului DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, ciobanul are în administrare, împreună cu alte două persoane, peste 600 de oi. Fiul său se pare că prezintă aceleaşi simptome ale bolii.

Crescătorul de ovine care este din comuna Măicăneşti, judeţul Vrancea, a fost internat cu simptomele atraxului de piele, o variantă mai puţin periculoasă decât antraxul de la nivelul aparatului digestiv sau pulmonar.

„Antraxul este o boală infecţioasă transmisă de o bacterie care se găseşte în sol şi care afectează animalele. Determină infecţii grave la om, 95% dintre cazuri sunt de antrax cutanat. Apare la oieri, la lucrătorii în agricultură care intră în contact cu animalele. Dacă nu este depistată şi tratată la timp poate duce la septicemie şi apoi la deces. Tratamentul se face cu antibiotice, sub monitorizare, iar bolnavul trebuie să fie izolat”, a declarat pentru www.mediafax.ro medicul Valentin Boldea.

Măsuri de urgență la stână și pe pășuni

Autoritățile au luat primele măsuri și au izolat oile suspectate că ar fi purtătoare de boală de celelalte animale din regiune şi au fost instituite restricţii de circulaţie pe păşunile din zonă, potrivit directorului DSV Vrancea, Necula Botezatu.

„Există o suspiciune, nu o confirmare. Eu am fost acolo, specialiştii au verificat fiecare animal în parte. Am stabilit o serie de măsuri preventive, o echipă se află la faţa locului, se fac inspecţii zilnice, cel mult 24 de zile vom proceda aşa, până acum nu este nimic deosebit. Personalul a fost informat, la cea mai mică suspiciune trebuie să informeze medicul. Laptele este colectat separat pentru neutralizare, animalele sunt izolate”, a spus Botezatu.

În paralel, reprezentanţii Direcţiei Sanitare-Veterinare Vrancea au demarat o anchetă la stâna de unde provine ciobanul, deoarece boala se transmite în special prin contactul direct cu animalul bolnav aşa că au fost luate probe de la oi şi s-au făcut vaccinări şi dezinsecţie.

Antraxul este o boală infecțioasă acută care apare cel mai frecvent la mamifere, cum ar fi vitele, oile și caprele, dar se poate transmite la oameni atunci când aceștia au fost expuși animalelor infectate sau au intrat în contact cu țesuturile care provin de la animalele infectate.

Răspândirea directă, de la om la om, a antraxului este puțin probabilă. Boala nu este contagioasă, adică nu poate fi răspandită la alți oameni de la un pacient infectat.

Detalii despre această afecţiune gravă puteţi citi în articolul despre antrax publicat în ediţiile trecute ale cotidianului Zi de Zi, accesând link-ul: https://www.zi-de-zi.ro/2018/02/11/pericolele-generate-de-antrax/ .

Sursa selectivă: Agrointeligenţa

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE