„Luiereanca”, tradiție și longevitate în agricultura mureșeană Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 643 Vizualizări

„Luiereanca”, tradiție și longevitate în agricultura mureșeană

Printre societățile din județul Mureș care au continuat munca în agricultură pe scheletul fostelor CAP-uri se numără și Societatea Agricolă Luiereanca. Înființată în anul 1991, societatea a rezistat în peisajul agricol mureșean, nu fără sacrificii, rememorare de președintele asociației Mihai Morar.

„A fost o perioadă, undeva între anii 1994-1996 când  am reușit să ne dezvoltăm. Am cumpărat  utilaje noi la vremea respectivă, de fabricație românească, tractoare U650, semănători, remorci, toată gama de utilaje agricole. Le-am găsit la vremea respectivă noi nouțe.Tot în perioada respectivă am cumpărat și fosta secție de la Agromec. Exista la Reghin  un Agromec mare cu 11 secții în toate localitățile din jurul Reghinului. Noi am achiziționat una din aceste secții prin metoda MEBO.  Eram  la o vârstă mult mai tânără, foarte viguros în tot ce făceam. Plus de asta, am avut și sprijin din partea autorităților județene. Mulți se opuneau să cumpărăm secție de mecanizare, erau interese foarte mari în acea vreme.  Chiar am avut sprijin, fapt pentru care am reușit să cumpărăm această secție”, a precizat Mihai Morar.

Societatea a apelat și la fonduri europene pentru eficientizarea producției, grație unui proiect în valoare de 250.000 de euro.

„Cu toate greutățile care le-am avut, am reușit să accesăm ceva fonduri europene care ne-au făcut să continuăm. Este vorba de fostul program SAPARD prin care am reușit să construim un grajd, o eurofermă cum îi spunem noi și 20 de animale aduse din Germania. Am mai cumpărat prin acest proiect un tractor New Holland. Proiectul a fost finalizat în anul 2009, valoarea acestuia fiind  de 250.000 de euro.Din păcate nu prea am simțit acel aport de 50 %, noi nu aveam atunci partea de cofinanțate de 50 %, fapt pentru care am făcut un credit la bancă. Am tot plătit până ne-am săturat. Când ne-am săturat s-a încheiat și programul respectiv”, a menționat Mihai Morar.

„Nu cultivăm terenul să facem dosare”

La greutățile existente legate de vreme, legislație, de câțiva ani și-a făcut simțită prezența o altă problemă, cea a animalelor sălbatice, pagubele acestora par să nu-i  sensibilizeze pe cei în măsură să asigure vreo despăgubire.

„Anul trecut am depus o solicitare organelor competente să se deplaseze la fața locului , la o suprafață de vreo 35 de hectare, cultură de porumb, care  a fost distrusă aproape în totalitate de urși.Nu s-a deplasat nimeni la fața locului. Trebuiau să vină să facă o documentație pentru a fi despăgubiți. Dacă nici măcar o constatare nu se poate face, ce să mai vorbim de vreo despăgubire. Producția medie normală trebuia să fie undeva la 5.500-6.000 de kilograme pe hectar, iar după atacul urșilor am mai recoltat undeva la 2.500 de kilograme. Noi nu cultivăm terenul să facem dosare, să cerem despăgubiri, noi muncim  cu scopul de a face producție, dar când vezi că nimeni nu te bagă în seamnă, nu te ascultă nimeni, nici măcar să se deplaseze la fața locului să constate paguba, atunci ce să mai spui”, povestește  cu tristețe Mihai Morar.

„După  30 de ani în agricultură, ar trebui să fim un pic mai bogați, nu să tot cerșim”

Anul 2017 a fost unul normal din punct de vedere al agriculturii este de părere Mihai Morar, dat fiind faptul că subvențiile au venit la timp, chiar recent fiind derulată o tranșă de bani către fermieri.

„Datorită faptului că au fost date subvențiile la timp, nu am avut probleme anul trecut, nu am mai fost nevoiți să accesăm credite bancare, ne-am susținut din zootehnie și din ce am realizat pe suprafața de teren. Ca atare, nu am fost sub zero, suntem pe linia de plutire. După  30 de ani în agricultură, ar trebui să fim un pic mai bogați, nu să tot cerșim, să putem face și noi ceva. În ce privește anul 2018, în toamnă am semănat undeva la 120 de hectare de grâu și 40 de hectare de orz. În primăvară urmează să însămânțăm ovăz pe o suprafață de 60 de hectare, orzoaică de primăvară vreo 50 de hectare. În zona din apropierea râului Mureș, unde ursul încă nu a ajuns, vom însămânța ceva porumb siloz, porumb boabe și vreo 10 hectare de mazăre”, afirmă Mihai Morar.

Proiect pentru dezvoltarea sectorului zootehnic

Componenta zootehnică a societății agricole din Luieriu este dată de cele 264 de capete bovine , sector care își așteptă noi investiții, printre care un proiect cu finanțare europeană, care va include și construirea unei platforme pentru gunoiul de grajd, obligatorie în vederea depunerii dosarului la APIA pentru obținerea subvențiilor.

,Avem o piedică mare în ce privește depunerea dosarului la APIA în ce privește platformele de gunoi de grajd, obligatorii pentru obținerea subvențiilor. Avem în plan un proiect pentru procurare de utilaje, în valoare de 300.000 de euro, proiect derulat prin AFIR, unde intră și realizarea unei platforme de gunoi, un tractor, semănătoare, scarificator, disc, o moară pentru cereale, remorcă tehnologică pentru producerea furajelor și o  remorcă pentru administrat gunoi”, a precizat Mihai Morar.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE