FOTOGALERIE: Scriitorul Attila Bartis a ținut ore de literatură maghiară la Liceul de Artă Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 494 Vizualizări

FOTOGALERIE: Scriitorul Attila Bartis a ținut ore de literatură maghiară la Liceul de Artă

Attila Bartis s-a întâlnit cu elevi de la Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș. Marți, 24 aprilie, elevii din clasele a XII-a și a IX-a au avut ocazia să-l cunoască pe scriitorul maghiar originar din Târgu-Mureș, între orele 13.00 și 15.00, în amfiteatrul liceului.

Un clasic în viață

Attila Bartis, unul dintre cei mai apreciați și traduși scriitori maghiari contemporani, s-a născut în anul 1968, iar în 1984 s-a mutat cu familia în Ungaria din cauza presiunilor regimului comunist.

A debutat în 1995 cu romanul „A séta” („Plimbarea”, Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele „A kéklő pára” („Aburul albăstrui”), urmat în 2001 de romanul „A nyugalom” („Tihna”, Polirom, 2017), care a inspirat drama „Anyám, Kleopátra” (2002; „Mama mea, Cleopatra”), şi de volumul de nuvele „A Lázár apokrifek” (2005; „Apocrifele lui Lazăr”). În 2015, îi apare romanul „A vége” („Sfîrşitul”, Polirom, 2017). De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, printre care se numără Premiul Tibor Déry (1997), Premiul Sándor Márai (2002), Premiul Attila József (2005), Premiul Szép Ernő (2010), dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare.

Prozatorul maghiar este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru arta fotografică, una dintre cele mai cunoscute expoziţii ale lui fiind „Moştenirea Engelhard”. În 2010 a publicat albumul fotografic „A csöndet úgy” („Liniştea aşa”), iar în 2018 i-a urmat „Pe insule”.

Spectacolul „Tihna” în regia lui Radu Afrim, după romanul omonim al lui Attila Bartis, este una dintre cele mai de succes producții ale Companiei „Tompa Miklós” a Teatrului Național Târgu-Mureș. De asemenea, Attila Bartis, a regizat, tot pentru compania maghiară a Teatrului Național, spectacolul „Regie”.

Attila Bartis s-a aflat în Târgu-Mureș pentru vernisajul expoziției personale de fotografie „Pe insule”, care a avut loc la Palatul Culturii, și a acceptat invitația Asociației Podium de a participa la o întâlnire cu elevi de liceu, în timpul orelor de literatură maghiară, în cadrul proiectului „Scriitori la școală”.

Proiectul „Scriitori la școală” se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș. Întâlnirile dintre scriitori și elevi au debutat în toamna anului trecut la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” cu Székely Csaba și Alina Nelega, apoi au continuat la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” cu Medeea Iancu și la Colegiul Național „Unirea” cu Crista Bilciu.

Principalul obiectiv al proiectului „Scriitori la școală” este facilitarea de întâlniri și discuții între elevi de liceu, profesori de literatură și scriitori contemporani.

O întâlnire degajată

Gazdele scriitorului Attila Bartis au fost doamnele profesoare de limba și literatura maghiară de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș, Kozma Edit și Szabó Erzsébet. La prima oră, Kozma Edit l-a provocat pe invitat la o discuție de tip Q&A, în cadrul căreia renumitul prozator a vorbit despre traseul său scriitoricesc, mecanismele creației, provocările și satisfacțiile vocației sale, adaptările pentru scenă ale unora dintre textele sale, dar și importanța literaturii în societatea contemporană. Elevii au fost încurajați să intervină cu întrebări personale, la care Attila Bartis a răspuns cu plăcere și sinceritate.

Deși avusese la îndemână un exemplar din romanul care l-a consacrat, „Tihna”, Attila Bartis nu a mai apucat să citească, întrucât cele 50 de minute ale orei s-au scurs pe nesimțite, iar clopoțelul a anunțat pauza. O parte din elevii prezenți nu au fost prea încântați de încheierea „prematură” a orei și au cerut permisiunea (pe care au obținut-o prompt) de a participa și la cea de-a doua oră. Cu amfiteatrul ticsit de elevi cărora interesul și plăcerea li se citeau limpede pe chipuri, Attila Bartis a întreținut o discuție liberă cu tinerii cititori, vorbindu-le și despre pasiunea pentru arta fotografică, care se regăsește și în literatura lui, viziunea și abordarea sa, dar și preferința pentru fotografia alb-negru, care îi reprezintă cel mai bine tipul de sensibilitate vizuală. Toți cei interesați au putut adresa întrebări, iar la finalul orei au putut cere dedicații și autografe, pe care scriitorul le-a oferit cu generozitate.

Attila Bartis a declarat că s-a simțit cu atât mai încântat să vină în vizită la Liceul de Artă cu cât a fost elev al unității de învățământ în perioada gimnaziului, și a fost foarte atașat de aceasta.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE