Home / Slider / AJVPS Mureș are un nou vicepreședinte al pescarilor, dar și multe probleme de rezolvat!

AJVPS Mureș are un nou vicepreședinte al pescarilor, dar și multe probleme de rezolvat!

Distribuie

Adunarea generală a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mureș a avut loc joi, 26 aprilie, la Ansamblul Mureșul din cartierul Dâmbu-Pietros. Discuțiile în contradictoriu între pescari și vânători, precum cele care au avut loc între membrii AJVPS și conducerea organizației au durat nu mai puțin de 3 ore, timp în care, singurul lucru de bun augur s-a întâmplat la finele întâlnirii, acesta fiind votarea vicepreședintelui cu probleme de pescuit. În rest, în loc să se discute civilizat, fiecare membru să-și poată susține ideile și propunerile, să fie ascultat și apoi contrazis, pentru a ajunge în final la un consens, pescarii care au luat cuvântul și-au ieșit din fire, au adus injurii la adresa conducerii și a vânătorilor, uitând că sunt parte din aceasta asociație în mod benevol. Vânătorii au reacționat puțin mai temperat, dar nu foarte diferit de colegii lor. Atunci când există nemulțumiri, modalitatea de abordare prin țipete nu ar trebui să aibă loc, nu se rezolvă nimic astfel. Voi descrie succint cursul evenimentelor, din păcate nu s-a ajuns la un punct comun în ceea ce privește luarea deciziilor, cearta s-a simțit ca acasă la această adunare.

Ordinea de zi a ședinței AJVPS Mureș

Ședința a început în mod oficial, cu prezentarea ordinii de zi de către directorul AJVPS Mureș, Muică Pompei Emil. Acesta a adus în discuție raportul de activitate al AJVPS Mureș 2017. Mai departe au fost prezentate rezultatele economice ale asociației 2017, bugetul de venituri și cheltuieli 2018(vânători, pescari, executiv-magazin), raportul comisiei de cenzori, programul de măsuri AJVPS 2018, alegerea vicepreședintelui cu probleme de pescuit și în cele din urmă, subiectul care a creat cele mai multe controverse: discutarea și soluționarea contestației pescarului Bogdan Cordoș, cu privire la sancționarea aplicată de către consiliul AJVPS Mureș, adică suspendarea acestuia pentru următoarele 6 luni.

Prezidiul a fost format din următorii: Nicolae Șelaru, Kelemen Atilla, Constantin Drăgănescu, Benedek Imre, Șandor Gherman, Pompei Muică, Dinel Pop.

Profit de 374.000 de lei în 2017 pentru AJVPS Mureș

Față de anii precedenți, în care activitatea AJVPS era încheiată cu un deficit considerabil, în acest an s-a adus un profit de 374.000 de lei, după spusele lui Dinel Pop, reprezentat AJVPS:  “Eforturile noastre nu au fost în zadar, asociația a adus un profit la sfârșitul anului 3017 de 374.000 de lei, în comparație cu anii anteriori când deficitul era considerabil. Înseamnă că drumul pe care am început să mergem acum 2 ani, cu forma de administrare ce presupune existența grupelor autogestionare, printr-o transparență clară, este unul potrivit . În ultima vreme se vehiculează dorința schimbării acestei forme de gestionare, să ne întoarcem în anul 2012, când am desființat filialele de la Reghin și Târgu Mureș. Acum există reprezentativitate a tuturor grupelor de vânători și pescari. Ar fi bine sau nu să trecem la filiale?”, Dinel Pop adresează această întrebare tuturor membrilor, apoi îi invită la răspuns, pe rând.

Certuri provocate de pescarii nemulțumiți de acțiunile asociației

Părerile sunt împărțite, nemulțumirile nu încetează să apară, spiritele se încing, bine că întâlnirea a avut loc într-o sală răcoroasă, altfel chemam pompierii până la urmă.

Călin Borda, unul dintre consilierii AJVPS, organizatorul grupei de la Reghin, își exprimă calm la început, apoi din ce în ce mai iritat, nelămuririle în privința unor aspecte legate de protecția vânatului și peștelui. Susține că cei aflați la conducerea AJVPS nu acționează conform legislației: “Dacă bine știți cei din sală, în special reprezentanții pescarilor, în ultima vreme aceste controale pentru protecția vânatului și a peștelui au fost inițiate. Au luat parte la ele doi dintre colegii noștri care sunt consilieri, dintre care Kovacs Zoltan este suspendat în momentul de față, iar Bogdan Cordoș, care a participat la diferite acțiuni de combatere a braconajului, a poluării, inclusiv la cele 4 acțiuni de săptămâna trecută. În momentul când Bogdan Cordoș a fost și a surprins braconieri la pod la Gălăoaia, i s-a întocmit dosar penal, poliția de la Răstolnița v-a trimis înștiințare prin care întreba dacă vrem să ne costituim parte în proces. Care a fost răspunsul dat de AJVPS Mureș?

Directorul AJVPS Mureș, Pompei Muică, a răspuns prompt: “S-a constituit parte civilă acea istituție abilitată de lege și anume Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA). Am fost atenționați de ANPA că nu avem voie să procedăm la constituire de parte civilă în astfel de situații, cum am făcut până acum. Inspectorul ANPA a procedat conform legii, dosarul este în derulare și ANPA s-a consituit parte civilă”.

“Lostrița se află în pericol de dispariție, iar AJVPS Mureș nu face nimic în această privință”

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței generale a fost atins de către Adrian Trâmbițaș, pescar care trage un semnal de alarmă în privința protejării unei specii aflate pe cale de dispariție, lostrița: “Din fericire pentru noi, unul dintre monumentele naturii, lostrița, specie protejată la nivel internațional are habitatul pe Valea Răstolniței. În curând, va urca și va depune ouă acolo. Noi, membri AJVPS, nu facem nimic pentru conservarea acesteia, din păcate. Am căutat în statutul nostru și am găsit articolul 4, litera A, care spune așa: AJVPS Mureș, prin structurile sale organizatorice, are următoarele obiective pentru realizarea scopului său: desfășoară activități de conservare a biodiversității și de protecție a faunei de interes cinegetic și piscicol, precum și de protejare a mediului natural de dezvoltare a acestuia. Pe Valea Răstolniței se înmulțește lostrița și poate fi locul unde reușim să aducem această specie pe linia de plutire, să punem România pe harta lumii”.

Dinel Pop îl asigură că se vor duce la bun sfârșit acțiunile necesare pentru protejarea speciei: Să fiți convinși că vom sprijini această acțiune care s-a demarat deja. S-au și făcut niște pași în acest sens. Problema e că vicepreședintele cu probleme de pescuit, domnul Mihuț, și-a dat demisia și de atunci s-au întrerupt aceste activități, în lipsa dialogului. Odată cu alegerea vicepreședintelui vom relua aceste discuții”, dar este întrerupt pe un ton necivilizat, de către Călin Borda, care este profund dezamăgit de toți cei aflați la conducerea AJVPS: “Domnul Bogdan Cordoș a început să facă demersuri pentru protecția lostriței, omul pe care astăzi se vrea să-l suspendăm. Care a fost răspunsul în momentul în care el a prezentat acele hârtii pe care trebuia să le semnați sau să ajungem la un comun acord pentru demersurile respective?”.

Dinel Pop revine cu un răspuns, pe același ton calm cu care a început discuția: “În ședința de consiliu s-a stabilit clar modul în care se procedează cu aceste documente. Nu mi se pare corect ca orice hârtie redactată de consilieri trebuie să fie acceptată și semnată de către mine. Trebuie să existe un curs bine stabilit, lucru care nu s-a întâmplat. Nu încercați să scoateți vinovați niște oameni care nicidecum nu sunt cei care vor să împiedice acest lucru. Este de lăudat ce a făcut Bogdan în această privință, iar pentru lucrurile săvârșite împotriva legii va suporta consecințele. Dacă nu sunteți mulțumit, nu am eu ce să fac”, declară acesta, iar Călin nu se abține de la răspuns: “Răspundeți cum vreți mereu. Ați considerat că nu e oportună protejarea lostriței. Peste două săptămâni urcă la depunere, vreau să văd ce măsuri veți lua”, exclamă răspicat pescarul.

“Cotizațiile plătite de noi se duc dracului pentru că niște imbelici cu bani își permit să polueze râurile și noi rămânem fără obiectul pasiunii și cu o natură distrusă”

Liviu Iovănaș, Reghin, încearcă să aplaneze tensiunea creată în urma dialogului dintre cei doi, Călin Borda și Dinel Pop, subliniind scopul asociației AJVPS: “Îmi pare rău să sesizez această tensiune și modul în care se pun problemele. Eu credeam că suntem toți într-o asociație unde am ajuns benevol, credeam că toți avem aceleași interese și iubim natura, avem o pasiune comună, unii cu glonțul, alții cu momeala, pe toți ne interesează ce se întâmplă cu țărișoara asta din punct de vedere al biodiversității. S-a pus o problema legată de ANPA, care se constituie parte civilă. Părerea mea e că nu e bine, suntem chiriași, plătim o taxă. Facem investiții în fondurile de vânătoare și pescuit, astfel încât ANPA ar trebui să ne reprezinte interesele. Acum două săptămâni a avut loc o poluare catastrofală cu ulei de la transformatoare. S-au luat măsuri doar pe hârtie. Totul e frumos, statul se mai alege cu amenzi, noi rămânem cu peștii omorâți și cu toate investițiile făcute în puiet, alte amenajări etc. Dacă ANPA ne dă în chirie aceste ape, să ne lase să intervenim juridic dacă avem probleme. Dacă închiriezi un apartament, garantezi chiriașului niște condiții. Când ceva e a nimănui în țara asta, de regulă câștigă statul, iar noi pierdem. Nu suntem aici ca să facem tabere separate, fac apel la îngroparea securii între vânători și pescari, avem aceleași țeluri. Cotizațiile plătite de noi se duc dracului pentru că niște imbelici cu bani își permit să polueze râurile și noi rămânem fără obiectul pasiunii și cu o natură distrusă. Cu ce ne încălzește dacă la bugetul statului mai intră un milion de amenzi? Pescuiesc de la 5 ani pe Mureș și am ajuns să merg în Delta Dunării pentru că Mureșul e aproape mort. Ăștia care ne distrug tot nu pățesc nimic”, concluzionează Liviu Iovănaș în speranța că se vor găsi soluții.

Consilierul Bogdan Cordoș, suspendat pentru următoarele 6 luni

Câteva dintre celelalte teme care au generat conflicte în cadrul ședinței de joi au fost: repartizarea membrilor la ședințele AJVPS este inadecvată, un vânător reprezintă 5 vânători, iar 1 pescar reprezintă 200 de pescari; unii pescari susțineau că s-au luat măsuri pe linie de pescuit de către vânători; vânătorii susțin că veniturile aduse de ei sunt duble față de cele ale pescarilor, dar cheltuielile sunt duble în cazul pescarilor față de cele ale vânătorilor etc.

A fost adus în prim plan și subiectul legat de suspendarea unuia dintre consilierii AJVPS, Bogdan Cordoș. Acestuia i s-a interzis prezența la ședință cu explicația din partea conducerii că a avut ocazia să se apere și nu a făcut-o la timp. Astfel, s-a supus la vot decizia finală în privința contestației depuse de către acuzat și s-a decis plecarea lui din asociație timp de 6 luni. Motivele pentru care acesta a fost acuzat sunt: “Prin luările de cuvânt ale consilierului AJVPS Bogdan Cordoș, acesta a dezinformat membri pescari în privința veniturilor și cheltuielilor asociației, planând astfel sugestia că ar fi dispărut o parte din banii asociației, ajungându-se ca în mediul online să fie aduse acuze că în cadrul AJVPS Mureș se fură banii pescarilor (…) acesta, recunoscând faptul că fiind un dușman al asociației, nu a putut lupta cu ea din afară, va lupta din interiorul ei pentru destabilizarea, divizarea, împărțirea patrimoniului”.

AJVPS Mureș are un nou vicepreședinte al pescarilor

În unanimitate de voturi a fost ales la sfârșitul ședinței vicepreședintele cu probleme de pescuit, Gherman Șandor, din Târgu Mureș, pescar și iubitor de natură: “Avem foarte multe lucruri de lămurit pe care sper să le soluționăm la masa negocierilor în așa fel încât toată lumea să fie mulțumită. Dacă există transparență și înțelegere, totul va fi bine. Vă mulțumesc frumos”, a concluzionat acesta.

În fond, scopul tuturor membrilor este de a asigura, proteja şi lua toate măsurile necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de practicare a vânătorii şi pescuitului recreativ sportiv, respectând reglementările privind conservarea biodiversităţii şi resurselor în echilibrul lor natural. Întreaga activitate de protejare şi de ajutorare a speciilor sălbatice, precum şi a populaţiilor de peşti din arealul nostru trebuie să fie îndeplinită conform cerinţelor, iar vânătoarea și pescuitul recreativ – sportive din judeţul nostru și nu numai au ca deviză îndeplinirea  normelor de siguranţă și bunăstare a animalelor, pentru continua perpetuare a speciilor, fără vreo ameninţare care ar putea înclina balanţa în defavoarea acestora. Ce se va întâmpla pe viitor depinde de implicarea corectă a fiecărui membru AJVPS și AGVPS!

A consemnat Denisa MORAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

Distribuie Prezentarea Raportului anual al Rectorului Leonard Azamfirei privind starea Universității de Medicină, Farmacie, Științe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.