Noutăți la a zecea ediție International Youth Jazz Competition & Festival Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 381 Vizualizări

Noutăți la a zecea ediție International Youth Jazz Competition & Festival

Casa de Cultură „Mihai Eminescu” împreună cu Asociația Culturală Partitura organizează cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz pentru Studenți – International Youth Jazz Competition & Festival în perioada 9-13 mai. Evenimentul va aduce pe scenele de la Jazz&Blues Club, The Bunker și la Sala Mare a Teatrului Național Târgu-Mureş cei mai talentați muzicieni profesioniști de jazz, dar și concurenți tineri și entuziaști.

În anticiparea celor 5 zile de festival, Demeter József (directorul festivalului și președintele Asociației Culturale Partitura) și Gergely Simion (Directorul Casei de Cultură „Mihai Eminescu”), au organizat o conferință de presă care a avut loc joi, 3 mai, ora 10:00, la Casa Berii Ursus din Târgu-Mureş.

12 formații concurente, din trei țări

„Festivalul este special pentru că e un eveniment artistic cu dublă componentă: concurs și festival. Scopul acestui festival este să ofere studenților și profesorilor de la diferitele academii de muzică din țară și din străinătate un spațiu de întâlnire într-un cadru profesional” a precizat Gergely Simion.

Demeter József a adus o completare celor declarate de directorul Casei de Cultură „Mihai Eminescu”: „Ca în fiecare an, noua ediție va debuta cu câștigătorii anului precedent, la care se va adăuga o formație de renume. În acest an, aceasta va fi JazzyBIT din Timișoara, care a câștigat ani la rând titlul de cea mai bună formație de jazz din România.”

Concursul propriu-zis va avea loc joi, vineri și sâmbătă, în intervalul 10-12 mai. În acest an s-au înscris 12 formații din România, Ungaria și Olanda. După competiție, în fiecare seară va avea loc un concert cu invitați speciali din străinătate și din România, după care va urma binecunoscutul jam session, care se va întinde până spre dimineață.

Vineri și sâmbătă vor avea loc și workshop-uri unde vor fi invitați muzicienii, dar accesul va fi liber și iubitorilor de jazz. Sâmbătă seara, la ora 21:00, va avea loc ceremonia de decernare a premiilor, urmată de un concert al unor invitați din Ungaria, un omagiu adus Ellei Fitzgerald și care va fi unul din cele mai așteptate concerte din cadrul festivalului.

Un partener nou

În acest an, cele două concerte care vor încheia festivalul, vor avea loc la Sala Mare a Teatrului Național Târgu-Mureş. Demersul se înscrie într-una din ideile mai vechi ale organizatorilor: „În fiecare an am încercat să scoatem un concert măcar pentru o zi, la Teatrul Național sau la Palatul Culturii. Vreau să încercăm să mai ieșim din club. În toate orașele mari, festivalurile se țin în afara cluburilor. Vom încerca să scoatem concertele mari în exterior, să fie gratuite, pentru a avea cât mai mult public, dar pentru asta avem nevoie de un sprijin financiar consistent. Un astfel de festival nu e rentabil, presupune o muncă foarte mare, dar ne-am bucurat de ajutorul unor prieteni care sunt firmele mici din Târgu-Mureș și care apreciază muzica bună și permanent stau în spatele festivalurilor și ne ajută cu sume diverse, de la 10 lei până la 1000 lei, și asta ne dă puterea să mergem înainte” a povestit Demeter József.

Jazzul este o muzică destul de dificilă, de care mulți melomani se apropie cu sfială sau reticență. Organizatorii festivalului propun o ofertă mai accesibilă: „În fiecare an am încercat măcar 3 zile din 5 să organizăm concerte mai comestibile pentru lumea mare, pentru ca oricine participă, să stea la o masă la un pahar, să asculte concertul și să meargă acasă cu sentimentul că a participat la o seară excelentă, cu muzică bună” a precizat Demeter József.

Proprietarul Jazz&Blues Club a declarat că 70% din clienții săi sunt de vârsta a treia. Ei sunt cei care merg permanent și la muzică clasică, la Palatul Culturii, la teatru, la concertele de jazz sau, în general, cele de muzică mai sofisticată.

Pentru prima dată, întregul concurs și concertele vor fi transmise live pe Facebook. De asemenea, elevii și cadrele didactice ale Liceului de Artă și a Universității de Arte Târgu-Mureș beneficiază de acces gratuit la toate evenimentele din cadrul festivalului.

Buget de aproximativ 30 000 euro

„Orașul nostru va avea 5 zile de festival de jazz. Anul trecut am avut peste 100 de oameni din alte orașe și alte țări care au fost cazați și hrăniți aici. Ei aduc bani orașului și îi duc renumele peste graniță. Tot încerc să arăt Primăriei și firmelor că noi putem beneficia din această inițiativă, dar avem nevoie de sprijin. Putem să rămânem un festival mic, să atingem un anumit nivel, dar să nu mai creștem, însă cu ajutor putem avansa, fiindcă avem scene, avem tot ce ne trebuie” a declarat Demeter József.

Din juriu vor face parte profesorul Michael Nielsen din Irlanda, Erwin Hoorweg din Olanda, Gyárfás István din Ungaria, reputatul expert în jazz Florian Lungu, Sárik Péter din Budapesta (care va fi și mentorul festivalului), Romeo Cozma, Alex Man din Târgu-Mureș, Csíky Boldizsár, pianist târgumureșean stabilit la Cluj, iar Mike Godoroja va reveni în postura de prezentator.

Pentru informații suplimentare, puteți accesa site-ul www.studjazzfest.ro.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE