Proiecte noi pentru reghineni. Interviu cu primarul Maria Precup Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3354 Vizualizări

Proiecte noi pentru reghineni. Interviu cu primarul Maria Precup

Primarul municipiului Reghin, Maria Precup, prezintă în interviul următor câteva din proiectele aflate pe agenda autorităţilor locale din „Oraşul viorilor”. Dintre acestea, amintim amenajarea unei pieţe agro-alimentare moderne, construirea unei Unităţi de Primiri Urgenţe, modernizarea unor unităţi de învăţământ, investiţii în infrastructură şi amenajarea unui cinematograf la cerinţele anului 2018.

Reporter: Cu ce auspicii a venit primăvara, din punct de vedere al investiţiilor, în municipiul Reghin?

Maria Precup, primarul municipiului Reghin: Ca şi investiţie, cea mai mare realizare după mai mulţi ani de negocieri, tergiversări şi avizări, este soluţionarea licitaţiei pentru Piaţa agro-alimentară. Am şi avut întâlnire cu constructorul care a câştigat licitaţia. Va trebui să relocăm piaţa până se va realiza investiţia. Este o investiţie la care ţin mult şi mă bucur că în municipiul Reghin şi în judeţul Mureş va fi o astfel de piaţă agro-alimentară, la standardele cerute de consumatori, dar şi de producători. Piaţa funcţiona în fiecare zi de joi, iar investiţia prevede inclusiv achiziţionarea de camere frigorifere. Va fi o piaţă zilnică, iar intenţia noastră este ca transportul în comun să fie din oră în oră în zona respectivă, astfel încât toţi cetăţenii municipiului Reghin să poată veni să îşi facă cumpărăturile la noua Piaţă agro-alimentară.

Rep.: Ce noutăţi aveţi în privinţa programului de asfaltări din municipiul Reghin?

M.P.: Am început două străzi care au fost licitate, pe Margaretelor şi Cimitirului deja s-au turnat trotuarele pe o parte, iar cât de curând va începe şi asfaltarea. Avem o problemă care a generat costuri suplimentare, pe strada Muncitorilor, o stradă foarte grea pentru că este sub nivelul celorlalte străzi din oraş, de aici şi problemele cu canalizarea şi apa. Licitaţia era de anul trecut, trebuiau făcute asfaltările, dar am lucrat la infrastructură, la toate reţelele de utilităţi, şi vom da, în prima săptămână din luna mai, ordinul de începere a lucrărilor de asfaltare. Urmează apoi restul străzilor pe care încercăm să le facem.

Rep.: Care sunt proiectele depuse pentru PNDL?

M.P.: Pentru extinderea/modernizarea a două şcoli, „Alexandru Ceuşeanu” şi „Petru Maior”. Totodată, avem şi un proiect de canalizare pe strada Salcâmilor, o stradă de trafic greu pe care nu am putut să o asfaltăm deoarece canalizarea nu este rezolvată. Atunci, rezolvăm infrastructura şi am scris un proiect pentru străzile cu trafic greu, degradate. E vorba de străzile Ierbuşului, Câmpului şi Salcâmilor, pe care nu ne putem permite să le reabilităm din bugetul propriu. În paralel, am scris Planul de Mobilitate Urbană şi un proiect european pentru schimbarea mijloacelor de transport utilizate de operatorul de transport în comun din Reghin şi acolo am putut include şi reabilitarea infrastructurii. Planul de Mobilitate Urbană a fost foarte necesar deoarece fără el nu putem scrie proiecte pentru dotarea operatorului de transport în comun. De asemenea, Planul este obligatoriu pentru noul Plan Urbanistic General al municipiului, document aflat în curs de elaborare. Sperăm să obţinem finanţare din fonduri europene pentru aceste străzi, mai ales că vom avea cât de curând piaţa agro-alimentară. Sperăm, de asemenea, să finalizăm şi noul cinematograf. Proiectul a fost depus odată cu cel pentru piaţa agro-alimentară, dar între timp, după tragedia de la „Colectiv”, normele pentru avizarea ISU s-au schimbat. Suntem în ultima fază pentru readucerea la normele actuale a proiectului, care este depus tot la Compania Naţională de Investiţii, care finanţează şi piaţa. Sperăm ca în acest an să demareze şi lucrările la cinematograf.

Rep.: Detaliaţi vă rog proiectul şcolii cu cinci săli de clasă aprobat, recent, de Consiliul Local.

M.P.: Pentru că avem destul de mulţi elevi, şi vorbim despre şcolile cu cele mai bune rezultate, avem nevoie de clase suplimentare. Intenţia noastră este să suplimentăm clasele pentru a asigura accesul la toţi copii care doresc să înveţe în aceste instituţii.

Rep.: Recent, Consiliul Local şi-a dat acordul pentru proiectele care vizează modernizarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 3 şi a Liceului „Petru Maior”…

M.P.: Da. Liceul „Petru Maior” este cea mai mare instituţie de învăţământ din Reghin, cu 1.400 de elevi. Necesită reabilitare totală. Sunt trei clădiri şi şanse pentru a fi eligibili există pentru Şcoala Gimnazială, astfel încât suntem în faza de finalizare a proiectului, tot pe Axa 13, pe fonduri europene, ceea ce înseamnă reabilitare totală. Grădiniţele le luăm pe rând, astfel încât să ne încadrăm în timp. Instituţiile de învăţământ din Reghin sunt destul de bine puse la punct, însă nu sunt termo-izolate niciuna şi am profitat de această finanţare pentru a oferi condiţii optime elevilor şi dascălilor.

Rep.: În ce constă proiectul de relocare a conductei de apă de pe strada Ierbuş?

M.P.: Avem aprobat un bloc social. Puteam scrie şi obţine finanţări şi pentru ANL pentru mai multe blocuri sociale, dar din păcate nu am găsit teren care să ne permită obţinerea de autorizaţii pentru blocuri de locuinţe. Nu poţi pune un bloc de locuinţe între case, deoarece creează disconfort şi nici nu primeşti autorizaţie. Nici nu e corect să deranjezi cetăţenii care au investit şi şi-au construit o casă. Singurul loc care a fost atunci disponibil era fostul sediul al IFET-ului care era al nostru, fiind domeniu public. Am scris proiectul, am primit finanţarea, dar pentru că pe sub bloc trece magistrala de apă care alimentează oraşul, nu am riscat şi a fost necesară relocarea conductei, astfel încât ea să ocolească blocul social.

Rep.: Prezentaţi, vă rog, situaţia forţei de muncă din municipiul Reghin.

M.P.: În calitate de primar, ar trebui să fiu fericită pentru că municipiul Reghin este foarte dezvoltat din punct de vedere economic, iar numărul de şomeri este de circa 300 de persoane. Avem agenţi economici foarte serioşi, avem lideri pe piaţa naţională şi europeană, dar problema noastră este forţa de muncă. Chiar dacă am atras mulţi cetăţeni din zonele limitrofe municipiului, în Reghin nu este forţă de muncă calificată. Au dispărut clasele profesionale, de meserii. Am încercat, împreună cu Inspectoratul Şcolar, dar şi cu şcolile reghinene, să convingem părinţii să îşi înscrie copii la şcoli profesionale pentru că sunt multe cazuri de elevi care nu îşi iau bacalaureatul, sau îşi iau bacalaureatul, fac o facultate şi apoi nu îşi găsesc loc de muncă. De cealaltă parte, meserii precum cele de electrician, zugrav, instalator, mecanic, zidar sunt căutate pe piaţa muncii. Forţa de muncă calificată este în prag de pensionare şi există agenţi economici cum ar fi IRUM şi Kastamonu care ar fi de acord cu burse şcolare la Liceul „Petru Maior” pentru a găsi elevi care să îşi facă ucenicia la ei. Încercăm să repunem la loc şcolile de arte şi meserii, ceea ce e o problemă naţională care trebuie rezolvată prin Minister. La Reghin, lumea care doreşte să muncească îşi găseşte unde să muncească.

Rep.: În ce stadiu se află construirea noii Unităţi de Primiri Urgenţe?

M.P.: Anul trecut am primit finanţare pentru acest proiect, am început lucrările. Am alocat bani şi din bugetul local. Clădirea modulară a noii Unităţi de Primiri Urgenţe trebuie finalizată în acest an. În altă ordine de idei, Spitalul este în curs de retrocedare şi nefiind proprietari pe clădirea centrală, nu putem face investiţii. De aceea, scriem un proiect pentru un spital nou. Jumătate din teren este al nostru şi proiectul la care lucrăm prevede construirea unui spital nou în cealaltă parte a curţii. Sperăm că proiectul va fi evaluat pozitiv şi finanţat de către Compania Naţională de Investiţii.

Rep.: Ce alte proiecte aveţi în plan pentru reghineni?

M.P.: Suntem interesaţi să elaborăm un proiect pentru construirea unei baze de agrement în locul unde este „Avântul” şi ştrandul, cu piscină acoperită şi alte surprize frumoase.

A consemnat Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE