Două milioane de euro pentru ciobani: S-a propus creşterea subvenţiei pentru ovine Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 248 Vizualizări

Două milioane de euro pentru ciobani: S-a propus creşterea subvenţiei pentru ovine

Oierii primesc o veste bună direct de la Bruxelles! O sumă uriașă de bani este alocată pentru sectorul ovin, urmând ca de acestă decizie să beneficieze și crescătorii de ovine români. Eurodeputatul Daniel Buda a anunțat astăzi, 3 mai, că în plenul Parlamentului European de la Bruxelles a avut loc prezentarea raportului privind situația actuală și perspective de viitor în sectoarele ovinelor și caprinelor din UE. Acesta a precizat că statele membre au la dispoziție pentru promovarea sectorului ovin suma de 2 milioane de euro!

Daniel Buda spune că a adus în atenția parlamentarilor de la Bruxelles faptul că sectorul trece prin dificultăți majore, fiind extrem de îngrijorătoare semnalele primite din partea crescătorilor de ovine care sunt nevoiți să își închidă activitatea din cauza lipsei forței de muncă, în momentul de față multe exploatații agricole fiind lichidate sau au ajuns în pragul falimentului.

“Dezvoltarea sectorului ovinelor și caprinelor reprezintă o verigă esențială în cadrul unei agriculturi durabile și eficiente. Evident, principalul rol al acestui sector este furnizarea unor produse de calitate și accesibile pentru consumatorii europeni și nu numai. Contribuția acestuia la prevenirea schimbărilor climatice, a inundațiilor, a avalanșelor și a incediilor forestiere, dar și la ocuparea forței de muncă în spațiul rural este si ea esențială. Sectorul trece însă prin dificultăți majore, fiind extrem de îngrijorătoare semnalele primite din partea crescătorilor de ovine care sunt nevoiți să își închidă activitatea din cauza lipsei forței de muncă, în momentul de față multe exploatații agricole fiind lichidate sau au ajuns în pragul falimentului”, a atenționat Buda.

Eurodeputatul a subliniat că se impune astfel încurajarea asocierii, creșterea cuantumului sprijinului cuplat acordat organizațiilor de producători din acest sector, a formelor de sprijin pentru înființarea punctelor de sacrificare precum și simplificarea procedurilor de autorizare de către autoritățile naționale.

La rândul său, comisarul Phil Hogan a subliniat în intevenția sa faptul că din 2018, sectorul beneficiază de noi reguli prin regulamentul Omnibus. În ceea ce privește practicile incorecte, operatorii funcționează într-un sector foarte fragmentat. ”Am făcut o propunere la OMC pentru păstrarea cotelor tarifare însă Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă sunt cei mai mari contestatari. Susținerea sectoarelor este în interesul tuturor și trebuie să punem accent pe performanță datorită specificității și vulnerabilității acestui sector”, a arătat Hogan.

Acesta a mai spus că s-a luat decizia ca producția durabilă în sector să fie suținută prin 2 milioane de euro pentru programele naționale și 4 milioane de euro pentru programele interstatale.

Sursa: Agrointeligenţa

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE