Home / Agricultura / Două milioane de euro pentru ciobani: S-a propus creşterea subvenţiei pentru ovine

Două milioane de euro pentru ciobani: S-a propus creşterea subvenţiei pentru ovine

Distribuie

Oierii primesc o veste bună direct de la Bruxelles! O sumă uriașă de bani este alocată pentru sectorul ovin, urmând ca de acestă decizie să beneficieze și crescătorii de ovine români. Eurodeputatul Daniel Buda a anunțat astăzi, 3 mai, că în plenul Parlamentului European de la Bruxelles a avut loc prezentarea raportului privind situația actuală și perspective de viitor în sectoarele ovinelor și caprinelor din UE. Acesta a precizat că statele membre au la dispoziție pentru promovarea sectorului ovin suma de 2 milioane de euro!

Daniel Buda spune că a adus în atenția parlamentarilor de la Bruxelles faptul că sectorul trece prin dificultăți majore, fiind extrem de îngrijorătoare semnalele primite din partea crescătorilor de ovine care sunt nevoiți să își închidă activitatea din cauza lipsei forței de muncă, în momentul de față multe exploatații agricole fiind lichidate sau au ajuns în pragul falimentului.

“Dezvoltarea sectorului ovinelor și caprinelor reprezintă o verigă esențială în cadrul unei agriculturi durabile și eficiente. Evident, principalul rol al acestui sector este furnizarea unor produse de calitate și accesibile pentru consumatorii europeni și nu numai. Contribuția acestuia la prevenirea schimbărilor climatice, a inundațiilor, a avalanșelor și a incediilor forestiere, dar și la ocuparea forței de muncă în spațiul rural este si ea esențială. Sectorul trece însă prin dificultăți majore, fiind extrem de îngrijorătoare semnalele primite din partea crescătorilor de ovine care sunt nevoiți să își închidă activitatea din cauza lipsei forței de muncă, în momentul de față multe exploatații agricole fiind lichidate sau au ajuns în pragul falimentului”, a atenționat Buda.

Eurodeputatul a subliniat că se impune astfel încurajarea asocierii, creșterea cuantumului sprijinului cuplat acordat organizațiilor de producători din acest sector, a formelor de sprijin pentru înființarea punctelor de sacrificare precum și simplificarea procedurilor de autorizare de către autoritățile naționale.

La rândul său, comisarul Phil Hogan a subliniat în intevenția sa faptul că din 2018, sectorul beneficiază de noi reguli prin regulamentul Omnibus. În ceea ce privește practicile incorecte, operatorii funcționează într-un sector foarte fragmentat. ”Am făcut o propunere la OMC pentru păstrarea cotelor tarifare însă Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă sunt cei mai mari contestatari. Susținerea sectoarelor este în interesul tuturor și trebuie să punem accent pe performanță datorită specificității și vulnerabilității acestui sector”, a arătat Hogan.

Acesta a mai spus că s-a luat decizia ca producția durabilă în sector să fie suținută prin 2 milioane de euro pentru programele naționale și 4 milioane de euro pentru programele interstatale.

Sursa: Agrointeligenţa

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Fermă zootehnică scoasă la licitație pentru 29.800 de euro

Distribuie Societatea Alpinsolv SRL, în calitate de lichidator judiciar al SC Maris Group Construct SRL, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.