Home / Cultură / FOTO: Imaginea fumosului, prin arta plastică semnată Horațiu Giurgiu

FOTO: Imaginea fumosului, prin arta plastică semnată Horațiu Giurgiu

Distribuie

Artistul reghinean Horațiu Giurgiu a revenit cu o nouă expoziție personală de artă plastică în orașul natal, după o pauză îndelungată cei apropiați artistului s-au putut delecta cu opera sa, vineri, 4 mai, cu ocazia vernisajului expoziei  ”εικόνα” găzduită de Casa de Cultură Municipală „Eugen Nicoară”.

Horațiu Giurgiu

„Tema aleasă pentru această expoziție este despre imagine, ”εικόνα”  în limba greacă. Sunt imagini pur și simplu, nu e doar pictură, e și grafică, artă decorativă, toate grupate pe acestă temă a imaginilor. Sursa de inspirație o reprezintă  viața de zi cu zi, trăirile personale și nu în ultimul rând pasiunile care le am. La fel și amintirile personale sunt prezente în lucrările care fac obiectul acestei expoziții, lucrări mai vechi precum portretul bunicului meu Octavian. În memoria lui am făcut acest demers plastic. În rest, sunt lucruri care vin instantaneu, în funcție de  forma pe care o găsești și de obiectele care le ai la îndemână,  care te ajută să faci lucrarea respectivă”, a precizat Horațiu Giurgiu.

„Să nu mai batem joc de orice obiect care are o frumusețe în sine”

Expoziția reunește 40 de imagini, numărul lucrărilor expuse, frumosul perceput de artist prinzând viață cu ajutorul culorii, formei dar mai ales al materialului, la loc de cinste fiind lemnul, „salvat” de Horațiu Giurgiu prin demersul său artistic.

„În ce privește materialele folosite, în primul rând este vorba de lemn, de care ne cam batem joc de el, de aceea am și insistat ca aceste reliefuri să fie pe bază de deșeuri, rădăcini, bucăți de lemn pe care le-am găsit în diferite locuri, în natură, în locațiile de prelucrarea lemnului unde am găsit multe obiecte interesante, care ajungeau până la urmă pe foc. M-am gândit atunci că se poate face altceva cu aceste resturi din lemn, extrem de plastice ca și expresie. Am încercat să atrag un pic atenția, în sensul să nu mai batem joc de orice material  care are o frumusețe în sine”, a subliniat Horațiu Giurgiu.

„Atât de nobil în expresivitatea sa”

Printre cei care i-au fost alături artistului la un nou botez al publicului reghinean, s-a numărat și profesorul Barothi Ádám, una din cele mai respectate voci reghinene în ce privește arta plastică, care a punctat frumosul, ca parte esențială a lucrărilor semnate Horațiu Giurgiu.

„Orice iubitor de artă, sau chiar orice neștiutor vine și se întreabă: ce vrea acest om cu aceste imagini ? Cât de controversat, cât de complicat apar aceste lucrări, dar dacă reducem totul la esență găsim căutarea unei reprezentări a frumosului sufletesc etalat prin aceste lucrări. E totul atât de simplu, e redarea unei viziuni a frumosului în care  găsești aproape totul, trebuie doar să-l cercetezi. Horațiu Giurgiu a reușit un lucru care rareori îl putem găsi la artiști, să aibă o unitate sobră, bine pusă la punct la toată expoziția, în special la lucrările unde folosește lemnul, scoarța de lemn, rădăcini, cuie de potcoave, plus o mulțime de elemente metalice, adunate din tot felul de locuri. Prin lucrările sale, artistul se dovedește a fi unul modest, moderat, elegant dar atât de nobil în expresivitatea sa”, a precizat profesorul Barothi Ádám.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.