Soiuri româneşti de nuc: rezistenţă, producţie, precocitate Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1880 Vizualizări

Soiuri româneşti de nuc: rezistenţă, producţie, precocitate

Pentru condiţiile de temperatură şi mediu din România sunt recomandate în cultură soiurile cu fructificare terminală (autohtone sau străine) deoarece sunt mai rezistente la temperaturile scăzute din iarnă decât cele cu fructificare laterală.

În plus, majoritatea soiurilor cu fructificare laterală sunt cu mult mai sensibile la atacul de bacterioză a nucului (Xanthomonas juglandis) în condiţiile din ţara noastră.

Deşi soiurile cu fructificare laterală sunt considerate mai productive decât cele cu fructificare terminală,  fără o tehnologie a culturii superioară, care să permită realizarea unor creşteri anuale de 0,6-1,2 m, producţia lor se apropie de cea a soiurilor cu fructificare terminală.

Soiurile româneşti cu fructificare terminală sunt mult mai bine adaptate condiţiilor ecologice din România şi prezintă fructe de cea mai bună calitate, fiind competitive pe pieţele internaţionale.

Germisara

Soi de nuc românesc, de vigoare mijlocie şi cu coroana globuloasă. Tipul de fructificare este terminal spre mixt. Înflorirea este semi-tardivă, de tip protogin. Este precoce şi constant în fructificare. Fructul este mare, de 14,0 g. Endocarpul se sparge uşor, iar miezul se poate extrage în jumătăţi, având un randament de 50,0%.

Maturarea fructelor se produce în decada a II-a a lunii septembrie. Soiul prezintă o bună rezistenţă la ger şi la boli. Deoarece prezintă însuşiri agrobiologice superioare este recomandat să fie extins în zona dealurilor subcarpatice. Annual, se altoiesc câte 250-300 plante pentru 1,5-2,0 ha plantaţii.

 Jupâneşti

Soi românesc, de vigoare mijlocie spre mare şi coroana cilindro-conică. Tipul de fructificare este terminal. Înflorirea este semi-tardivă, de tip protandru. Intră pe rod încă din anul 4 şi produce mult şi constant. Fructul este de mărime medie (11,0 g), eliptic–alungit, cu un vârf destul de ascuţit. Endocarpul se sparge uşor şi lasă miezul să iese în jumătăţi sau întreg. Randamentul în miez este de 51,0%.

Maturarea fructelor se produce în decadele II şi III ale lunii septembrie. Soiul prezintă o rezistenţă bună la ger şi se comportă satisfacator la atacul de bacterioză şi antracnoză. Se recomandă pentru cultură în toate zonele, cu aport de apă prin irigare deoarece este foarte productiv şi cu fructe de calitate bună. Anual, se produc plante altoite pentru 15-18 ha plantaţii. Este un soi de perspectivă.

Argeşean

Soi românesc, destul de viguros şi cu coroana globuloasă. Tipul de fructificare este terminal. Înflorirea este tardivă, de tip protandra. Fructul este mare (14,0 g). Este precoce şi productiv. Endocarpul este de grosime medie şi se sparge uşor, favorizând extragerea miezului întreg. Miezul are culoarea alb-gălbuie, gust plăcut şi aromat, de foarte bună calitate. Randamentul în miez este de 51,8%.

Maturarea fructelor are loc în decada a II-a a lunii septembrie. Soiul se recomandă în cultură pentru zona dealurilor subcarpatice, dar se altoiesc puţine plante anual (100-200 buc).

Valcor

Soi de origine românească, de vigoare mare, cu coroana globuloasa şi port etalat. Tipul de fructificare este terminal. Înflorirea este semi-tardivă, tip protandra. Intră pe rod timpuriu (anii 4-5) şi produce constant. Fructul este de mărime medie (13,0 g), de formă larg–eliptică. Endocarpul este subtire şi se sparge uşor. Randamentul în miez este de 51,0%.

Maturarea fructelor se produce în decada a II–a lunii septembrie. Soiul este foarte productiv, rezistent la ger şi destul de rezistent la bacterioză şi antracnoză, fiind foarte bun pentru toate zonele de cultură, în condiţii de irigare. Anual, se pot produce plante altoite pentru 10-12 ha. Este un soi de perspectivă pentru anii următori.

Valrex

Soi de origine românească, de vigoare mijlocie şi coroana globuloasă. Tipul de fructificare este terminal. Înflorirea este semi-tardivă, tip protogina. Este precoce şi are constanţă în fructificare. Fructul este de mărime mare (14,0g), de formă larg–eliptică. Endocarpul este subţire, neted şi se sparge uşor. Randamentul în miez este de 50%.

Maturarea fructelor se produce în prima decadă a lunii septembrie. Este rezistent la ger şi la boli (antracnoză şi bacterioză). Pentru calitatea fructelor sale, productivitatea şi comportarea la factorii de mediu este recomandat pentru cultură în toate zonele, în condiţii de irigare. Anual, se pot produce plante altoite pentru 8-10 ha. Este un soi de nuc cu perspectivă de a ocupa suprafeţe mari.

Valmit

Soi de origine românească, de vigoare mare şi coroană globuloasă. Tipul de fructificare este terminal. Înflorirea este semi-tardivă, tip protogin. Este precoce (anul 4-5), fructifică bine şi constant. Fructul este de mărime medie ( 12,6 g), aspectuos, de formă larg–eliptică, endocarpul este subţire, neted şi se sparge uşor. Randamentul în miez este de 52,0%.

Maturarea fructelor are loc în decada a II–a lunii septembrie. Soiul poate fi extins în toate zonele de cultură, în condiţii de irigare deoarece este productiv, rezistent la ger, boli şi are fructe de bună calitate. În fiecare an se pot altoi plante pentru 8-10 ha, fiind un soi de perspectivă.

Valcris

Soi românesc, cu pomi de vigoare medie şi coroana globuloasă. Tipul de fructificare este terminal. Înfloritul este semi-tardiv, tip protogin. Este productiv şi constant în fructificare. Fructele sunt mari (15,0 g), de formă sferic-circulară. Endocarpul este de grosime medie, neted, potrivit de tare. Randamentul în miez este de 49,0%.

Maturarea fructelor se produce în decada a III–a lunii septembrie. Soiul este rezistent la ger şi tolerant la antracnoză şi bacterioză. Datorită calităţilor sale, soiul este recomandat în majoritatea regiunilor ţării, în condiţii de irigare. Pentru primii ani se produc plante altoite pentru 4-5 ha.

Susita

Soi românesc, de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasă şi schelet rezistent. Tipul de fructificare este terminal. Înflorirea este semi-tardivă, de tip protandru. Intră timpuriu în fructificare (an 4-5) şi este productiv. Fructul este de mărime medie (12,0 g). Endocarpul este subţire şi lasă miezul să fie extras întreg, în proporţie ridicată. Randamentul în miez este de 50,0%.

Maturarea fructelor se produce în decada a III-a a lunii septembrie. Soiul prezintă rezistenţă la ger, dar şi la antracnoză şi bacterioză. Este recomandat în cultură pentru calităţile sale productive şi calitative, în zona dealurilor subcarpatice, iar în zonele de câmpie numai cu irigare. Soiul se înmulţeşte sporadic.

Sursa selectivă: Ştiri agricole

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!