Home / Luduș / EXCLUSIV! Dispozitiv de înaltă tehnologie pentru nevăzători adus în România de compania luduşeană Lutex

EXCLUSIV! Dispozitiv de înaltă tehnologie pentru nevăzători adus în România de compania luduşeană Lutex

Distribuie

Firma luduşeană Lutex SA a devenit distribuitor autorizat pentru România al dispozitivului OrCam MyEye 2.0, tehnologie înalt inovatoare a vederii artificiale lansată în anul 2015 (versiunea OrCam MyEye 1.0) de compania Mobileye din Israel.

Ingenios şi intuitiv, aparatul de mărimea unui deget vine în ajutorul tuturor persoanelor cu deficiențe de vedere şi le dă acces din nou la viață şi independență. Dispozitivul este de sine stătător, citeşte în timp real texte de pe orice suprafață scrisă, în limbile română, engleză şi italiană, fără să fie nevoie să ruleze o aplicație de pe internet, şi se adresează persoanelor cu deficiențe de vedere sau de citire, cărora le oferă o nouă şansă la o viață normală.

Detalii despre dispozitivul minuscul, ataşat magnetic de rama oricăror ochelari, am obţinut de la omul de afaceri Florin Urcan, proprietarul Lutex SA, companie care oferă suport în timp real, consultanţă în procesul de decizie şi posibilitatea de cumpărare şi livrare în timp record, prin oricare din canalele de comunicare online deschise în acest sens.

 

Reporter: Cui se adresează dispozitivul?

Florin Urcan: Dispozitivul e high-tech, e vorba de tehnologie de ultimă oră, unică în lume. Noi venim cu acest dispozitiv în sprijinul copiilor, studenţilor şi a persoanelor care încearcă să aibă mai multă independenţă în a-şi gestiona studiile sau viaţa de zi cu zi. Ca orizont de aşteptări, ţinând cont că în România sunt circa 100.000 de nevăzători şi 200.000 de dislexici, care au dificultăţi în recunoaşterea textelor, produsul se adresează acestora.

Rep.: Ce ştie să facă produsul pe care îl distribuiţi?

F.U.: Sunt nişte lucruri pe care acest dispozitiv le face, pe care alte dispozitive nu le pot face în mod unitar. De exemplu, dispozitivul poate citi ziare, cărţi, texte de pe orice suprafaţă, în trei limbi: română, engleză şi italiană. Un alt exemplu: dacă posesorul dispozitivului vrea să se îmbrace cu un tricou şi pune mâna pe unul, i se spune ce culoare are tricoul. Dacă eşti într-un cerc de prieteni, dispozitivul îţi spune cine e în faţa ta, recunoaşte feţele. Are o memorie de feţe, iar dacă o faţă nu e în baza de date, îţi spune că în faţa ta se află o tânără sau un domn sau un copil, de la caz la caz. De asemenea, dispozitivul recunoaşte banii sau dacă ridici mâna să te uiţi la ceas, chiar dacă nu ai ceas pe mână, îţi spune cât e ceasul şi ce dată e. Dispozitivul mai are şi circa 100.000 de produse din comerţ în memorie, astfel încât atunci când mergi la cumpărături, pui degetul pe produs şi dispozitivul îţi spune ce produse ai în faţă: cafea, pâine, şi aşa mai departe, inclusiv alte date despre produs, de pe codul de bare, cum ar fi data expirării. În cazul în care produsul nu e în baza de date, dispozitivul citeşte “biscuiţi” sau orice altă denumire de pe etichetă.

Rep.: Cât costă un asemenea dispozitiv?

F.U.: Un dispozitiv costă cam 4.500 de euro, cu TVA inclus. Pentru dislexici, care văd dar care au dificultăţi în citire, avem o altă versiune a dispozitivului, care costă 3.500 de euro. Acesta citeşte indicatoare de pe stradă, semne şi texte. Am înţeles că în viitorul foarte apropiat Guvernul va discuta o variantă pentru acordarea de vouchere pentru nevăzători. Dacă aceste vouchere vor fi decontate prin Minister sau prin CAS, atunci impactul şi accesibilitatea persoanelor la acest dispozitiv va fi mult mai mare. Din 300.000 de potenţiali clienţi, sper să reuşim ca dispozitivul să ajungă la 3.000 – 3.500 de clienţi într-un an.

Rep.: Aveţi o reţea de magazine? De unde se poate achiziţiona produsul?

F.U.: Nu. Deocamdată, dispozitivul se vinde la nivel naţional prin societatea din Luduş. Vor fi şi parteneriate cu unul sau două magazine online specializate pentru nevăzători. Acum, dispozitivul se vinde prin comandă, iar noi îl expediem cu curierul, prin poştă.

A consemnat Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Pactul pentru Tineri” la Târgu Mureș, strategii de diminuare a abandonului școlar

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat astăzi, 28 martie 2024, la Liceul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.