Peste 3.500 de elevi mureşeni, aşteptaţi la Bacalaureat Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 267 Vizualizări

Peste 3.500 de elevi mureşeni, aşteptaţi la Bacalaureat

Elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor încheia cursurile în 25 mai, urmând ca în 25 iunie să fie susținută prima probă a examenului de bacalaureat.
În acest sens, Ministerul Educației Naționale reactualizează măsurile de securitate prin care se vor preveni fraudele și, în cadrul Ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2018, face precizări importante în ceea ce privește comisiile de evaluare, măsurile de pedepsire a tentativelor de fraudă, sistemele de notare și de reexaminare a lucrărilor. De asemenea, este afișat calendarul complet al sesiunii din iunie-iulie și a celei din august-septembrie.

Cine poate fi profesor evaluator

Conform articolului 6 (1) a Ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2018, comisiile de bacalaureat județene/ comisia municipiului București asigură dotarea cu camere de supraveghere video și audio funcționale a sălilor în care se desfășoară probele examenului de bacalaureat național, a sălilor în care se descarcă și se multiplică subiectele, a sălilor în care se predau și se preiau lucrările scrise, precum și a sălilor în care se scanează lucrările.
Comisia națională de bacalaureat elaborează procedura de selecție și numire a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar în calitate de președinți ai comisiilor de bacalaureat din centrele de examen și din centrele zonale de evaluare.
Astfel, în conformitate cu articolul 7, cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate din rândul cadrelor didactice abilitate în domeniul evaluării, prin cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației Naționale. Profesorii evaluatori dintr-un/din județ/municipiul București nu evaluează lucrări ale candidaților din propriul județ/municipiu.

Procesul de evaluare

Potrivit articolului 10, în procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult 1 punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.
În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată din cele 4 note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul de bacalaureat.
În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evalure inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este transmisă spre reevaluare altor doi profesori evaluatori.
Nota finală, urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată din cele 4 note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale.

Măsuri anti-fraudă

Articolul 11 (7) oferă date clare cu privire la cazurile în care sunt încălcate regulile care interzic prezența la examen cu materiale și dispozitive electronice prin care se pot obține informații care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor. Încălcarea regulilor stabilite va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.

Sesiunea iunie-iulie

În 25 iunie va avea loc examenul de limba și literatura română (proba scrisă); în 26 iunie va avea loc examenul de limba și literatura maternă (proba scrisă); în 27 iunie va avea loc examenul de proba obligatorie a profilului (proba scrisă), iar în 28 iunie va avea loc proba la alegere a profilului și specializării (proba scrisă).
În 4 iulie va avea loc afișarea rezultatelor (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (între orele 12.00 – 16.00), în intervalul 5-8 iulie va avea loc rezolvarea contestațiilor, iar în 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Sesiunea august-septembrie

În intervalul 10-13 iulie va avea loc înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, urmând ca în 27 iulie să aibă loc înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe.
În 20 august va avea loc examenul de limba și literatura română (proba scrisă); în 21 august va avea loc examenul de limba și literatura maternă (proba scrisă); în 22 august va avea loc proba obligatorie a profilului (proba scrisă), iar în 23 august va avea loc proba la alegere a profilului și specializării (proba scrisă).
În datele de 24 și 27 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), în 28 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), în 29-30 august va avea loc evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 30-31 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).
La 1 septembrie va avea loc afișarea rezultatelor (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (între orele 12.00 – 16.00), în intervalul 2-5 septembrie va avea loc rezolvarea contestațiilor, iar în 6 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.
Prof. Illés Ildikó, inspector școlar general adjunct al judeţului Mureş, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, că numărul de elevi va fi știut în momentul examenului, dar sunt prognozați 3.548 de participanți. De asemenea, prof. Illés Ildikó a precizat că la nivelul judeţului Mureş vor fi 10 centre de examinare și două subcomisii, și, în principiu, două centre de evaluare.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE