Home / Politic / Dr. Vass Levente: „Procedura de decontare către Casa de Asigurări trebuie regândită urgent!”

Dr. Vass Levente: „Procedura de decontare către Casa de Asigurări trebuie regândită urgent!”

Parlamentarii UDMR nu au votat luni, 7 mai, în favoarea moțiunii simple pentru demiterea ministrului Sănătății, argumentând necesitatea unei reforme în domeniul sănătăţii orientată pe nevoile pacientului, nu pe schimbarea permanentă a miniştrilor.

„Medicii de familie au nevoie de mai mult sprijin”

„Sistemul de sănătate se confruntă cu numeroase probleme: procedura de decontare către Casa de Asigurări trebuie regândită urgent, iar în concordanță cu sporurile salariale trebuie modificat și bugetul spitalelor, altminteri nu vor dispune de fondurile necesare pentru acordarea acestor sporuri. Totodată, medicii de familie au nevoie de mai mult sprijin și trebuie găsită o soluție pentru lipsa vaccinurilor”, a atras atenția dr. Vass Levente, deputat UDMR de Mureş, în cadrul dezbaterii din plenul Camerei Deputaților a moțiunii simple inițiate împotriva ministrului Sănătății.

„În ultimii 27 de ani Ministerul Sănătății a fost condus de 27 de miniștri diferiți. Nu schimbarea permanentă a acestora va soluționa problemele sistemului sanitar”, a adăugat dr. Vass Levente.

„Avem nevoie de o strategie amplă”

Totodată, secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor a adăugat că avem nevoie de o reformă eficientă în domeniul sănătății, orientată pe nevoile pacientului, iar sporurile salariale trebuie să reflecte o calitate sporită a serviciilor în sistemul sanitar.

Deputatul din județul Mureș a reiterat faptul că un act normativ adoptat în 2011 stipulează că nivelul salariilor poate fi cel mult 70% din bugetul total al spitalelor, însă în anul 2012 o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului „a șters” această prevedere, astfel că nu există nicio garanție legală conform căreia spitalele să primească mai multe fonduri pentru a acoperi sporurile salariale.

„Situația creată în jurul sporurilor din sistemul sanitar atrage atenția asupra faptului că avem nevoie de o strategie amplă, cuprinzătoare, pe termen lung”, a menționat deputatul UDMR.

Lege doar pe hârtie

Nu în ultimul rând, Vass Levente a atras atenţia că Ministerul Sănătăţii nu a elaborat nici până în prezent normele de aplicare a legii, prin care se extinde dreptul folosirii limbii materne pentru minorități în instituțiile care oferă servicii de sănătate și servicii sociale.

”Membrii comunității noastre au un drept, garantat prin lege, de a avea acces la serviciile de sănătate și cele sociale în limba maternă în localitățile unde ponderea maghiarilor depășește pragul procentual prevăzut de lege. Parlamentul a adoptat, la începutul anului trecut, propunerea UDMR în această privință, dar ministerul de resort nu a elaborat, încă, normele de implementare a legii, prin urmare dispozițiile acesteia nu pot fi aplicate. În cadrul discursului meu din plen, am cerut astăzi șefului Ministerului Sănătății să adopte măsurile necesare pentru ca membrii comunității maghiare să beneficieze de drepturile garantate prin lege”, a menţionat dr. Vass Levente.

(Redacţia)

 

1 comentariu

  1. Politica statului roman.Lege intocmit pentru ochiul lumii dar neaplicabil pentru cei vizati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Dublă lansare IRUM, la Ziua Forestierului: TAF 690 S5 și TAGRO, echipat forestier

În această toamnă, continuând să inoveze în centrul de cercetare și dezvoltare iFOR, producătorul român …