Perspectiva viitoarei profesii,  la Târgul de Arte și Meserii Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 679 Vizualizări

Perspectiva viitoarei profesii, la Târgul de Arte și Meserii

Organizatorii celei de a patra ediții a Târgului de Arte și Meserii, care va avea loc în perioada 22-23 mai în Cetatea Târgu-Mureș, eveniment inclus în cadrul Zilelor Târgumureşene,  și-au prezenta oferta participanților, printre aceștia  numărându-se liceele „Electromureș”, ”Avram Iancu”, „Aurel Persu”, „Gheorghe Șincai”, „Traian Vuia”, „Ion Vlasiu”, „Szasz Adalbert”, Liceul de Artă, colegiile Economic și Agricol alături de agenți economici din oraș.

„La fel ca și la celelalte patru ediții, dorim să mobilizăm toate energiile în ceea ce privește pregătirea forței de muncă pentru piața mureșeană în primul rând, în domeniul tehnic, auto, respectiv prelucrări prin așchiere, dar și în celelalte domenii care sunt la mare căutare, servicii, turism, înfrumusețarea corpului uman. În acest an revenim cu tematica auto, cu toate meseriile care se leagă de acest domeniu, respectiv prelucrări prin așchiere, în contextul clasic, strung, freză. De asemenea, dorim să promovăm și meseriile noi care se leagă de acele cerințe ale tehnologiei care au ajuns atât în domeniul auto cât și în cel al prelucrării prin așchiere”, a precizat Csegzi Sandor, directorul Universității Cultural Științifice Târgu-Mureș.

Sensibilizarea părinților în ce privește viitorul copiilor

Acesta a precizat că ținta principală a târgului sunt părinții, cei care pot decide viitorul copiilor lor în ce privește viitoarea profesie .

„Ținta principală la ediția din acest an a Târgului de Arte și Meserii nu este elevul de clasa VII-a sau a VIII-a, ci părintele. Credem că părintele, prin faptul că este formatorul de opinie pentru un copil, împreună cu școala, trebuie să aibă suficientă informație despre piața muncii, să poată să dea indicații, sfaturi și recomandări pentru un copil în ce privește viitorul acestuia, implicit pentru viitorul părintelui. Dorim prin acest târg să fim mai agresivi, în sensul bun al cuvântului, să vedem care este oferta pieței muncii, care sunt meseriile care există pe piața muncii la momentul de față. Din păcate multă lume nu cunoaște condițiile de lucru existente la nivelul actual al secolului XXI în Târgu-Mureș, unde pot afirma că există calitate comparabilă cu oricare altă țară dezvoltată din punct de vedere industrial. De asemenea, trebuie să ne facem și o perspectivă, ce fel de meserii vor exista în următorii patru, cinci ani, perioadă în care fiecare societate comercială își face planuri de dezvoltare”, a menționat Csegzi Sandor.

La rândul său, primarul municipiului Târgu-Mureș Dorin Florea a adresat o invitație părinților să participe la ediția din acest an a Târgului de Arte și Meserii.

„În cadrul Zilelor Târgumureșene ne străduim să fim atât de atractivi încât părinții, aflați într-o oarecare analiză să vină să vadă modul în care profilăm învățământul de arte și meserii  care să le aducă încredere, siguranță și normalitate. Eu îi invit cu toată bucuria pe părinți să participe la acest târg de arte și meserii”, a menționat Dorin Florea.

„Nu este o rușine să termini un liceu industrial”

Parteneri în cadrul târgului, reprezentantul IȘJ Mureș a punctat importanța unei meserii, respectiv a pregătirii elevilor pentru acest lucru.

„Avem o problemă deosebită, nu doar la Târgu-Mureș ci în toată țara, nu avem meseriași la ora actuală. Cred că ar trebui să lucrăm cel mai mult la mentalitate, în condițiile în care mulți consideră munca ca fiind o rușine, de aceea cer ajutorul tuturor, să pună în lumină importanța muncii. Ea este o cinste până la urmă. Trebuie să deschidem apetitul , să încurajăm părinții. Toată lumea declară că avem nevoie de forță de muncă, de meseriași, dar când e vorba să-i orientăm pe acești copii, toată lumea se îndreaptă spre liceele teoretice la modă iar părintele face orice să-și ducă copii la aceste școli. Eu consider că nu este o rușine să termini un liceu industrial dacă înveți o meserie, iar apoi poți să optezi și pentru o facultate. Încurajez toți părinții să aibă încredere în școlile noastre, în dascălii noștri,  să încercăm să orientăm tinerii spre liceele cu profil tehnic”, a spus Illes Ildiko, inspector general adjunct, IȘJ Mureș.

Nevoia de specialiști ridicată de reprezentantul Imatex

Printre cei prezenți s-au numărat și reprezentanți ai mediului de afaceri care au punctat importanța pregătirii forței de muncă pentru domenile deficitare din oraș, care se confruntă cu o lipsă acută de meseriași.

„Vin din sectorul privat, suntem de cei care zi de zi dăm cu capul de perete cu tot felul de probleme pe care numai noi știm cum le rezolvăm. Noi, la ora actuală, ca să găsim un operator pe o mașină cu comandă numerică, nu vreau să spun prin ce trecem. Am ajuns să ne furăm unii de la alții operatorii, să plătim în plus, în felul acesta ajung oamenii mediocrii să aibă niște salarii care nu știu dacă le merită. Am început să ne gândim ce trebuie făcut. Mai există o situația paradoxală, având bani europeni la dispoziție, se cumpără utilaje ultramoderne , pe care le aducem în fabrică, dar la care nu găsim oameni care să lucre pe aceste utilaje. Efectele sunt groaznice.În schimb, o școală profesională care să pregătească astfel de meseriași nu există. Am investit, am crescut 10 operatori, pe care i-am pierdut fiind acaparați de alte firme. Până nu se rezolvă această problemă, la nivel de învățământ profesional, vom trăi în această situație”, a precizat Natașa Cetenaș, director SC Imatex SA.

Familia, Școala și Mediul de afaceri

Nevoia de formare a viitorilor meseriași a fost subliniată și de reprezentatul Companiei Materom, Rodica Baciu.

„În mintea mea este un triunghi echilateral în care, la colțuri avem trei parteneri importanți, Familia, Școala și Mediul de afaceri. Aceste influențe trebuie să se resfrângă într-un mod la fel de responsabil și de bine voitori din toate cele trei unghiuri ale triunghiului asupra tinerei generații. Să privim la aspectul beneficiilor, și vedem că putem să-i păstrăm aici pe copiii, nepoții și strănepoții noștri, bucurându-ne de relații apropiate cu cei din familia noastră, cu prietenii noștri. În ce privește ediția din acest an a Târgului de Arte și Meserii, vom fi prezenți cu patru standuri, Caravana Skoda, cu un mic atelier, un stand de la Materom în care vom prezenta componentele unui autoturism, vânzarea de piese auto care este și ea o meserie și un stand cu scule, ca să putem arăta că putem lucra cu cele mai sofisticate aparate și cele mai performante instrumente”, a menționat Rodica Baciu.

Meseriaș bun, salar pe măsură

Directorii liceelor tehnologice din Târgu-Mureș s-au declarat încântați de organizarea târgului, demers care vine să revigoreze învățământul profesional.

„Acest târg este unul binevenit,  face cunoscut arealul de meserii pe care sistemul de învățământ de la noi îl oferă elevilor, în special absolvenților de clasa VIII-a, respectiv învățământul profesional. Este lăudabilă decizia Ministerului de a reînvia învățământul profesional pentru a putea pregăti meseriași , în special în ce privește profilul auto în ce ne privește, la cel mai înalt nivel, având în vedere colaborările care noi le avem cu agenții economici din oraș. Suntem singurul liceu din județ care a reușit să încropească învățământul profesional dual, grație colaborărilor cu mai multe firme din Târgu-Mureș, care susțint material elevii, pe lângă bursa oferită de stat . Cred că finalitatea eficientă acestui târg ar fi în ideea în care am conștientiza părinții că nu este o tragedie dacă copii nu fac o facultate. Din contră, un mecanic auto bun în fiecare zi are parte de un câștig material, și nu cred că există o meserie mai bănoasă la ora actuală în Târgu-Mureș decât cea de mecanic auto”, a menționat Florin Oproiescu, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Persu”.

În ce privește anumite cerințe pe piața muncii, învățământul profesional, în momentul de față nu este pregătit să ofere specialiști, este de părere Vasile Moldovan, directorul Liceului Tehnologic „Traian Vuia” din Târgu-Mureș.

„Demersul este foarte bun, problema care se pune este dacă se poate și realiza pe viitor. Să revigorezi din nou școala profesională la ceea ce se cere azi pe piața forței de muncă îți trebuie o dotare la zi a școlilor respective, plus un nivel al elevilor care trebuie să aibă un anumit grad de inteligență, altfel  va fi foarte greu. S-a pus problema operatorilor CNC, iar prin școala profesională nu știu dacă se poate rezolva acest aspect, realizarea calificării acestor operatori. Nivelul de pregătire îl văd realizabil printr-o școală post liceală. În primul rând trebuie să fie elevi de liceu foarte buni, care să aibă și o pasiune pentru așa ceva, care să se continuie prin școala post liceală. CNC-uri sunt mașini foarte inteligente care necesită un operator extrem de bine pregătit”, a precizat Vasile Moldovan.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE