Share

Home / Cultură / FOTO: Concert aniversar 10 ani de International Youth Jazz Festival

FOTO: Concert aniversar 10 ani de International Youth Jazz Festival

Duminică, 13 mai, de la ora 19:00, am avut plăcerea de a asculta o multitudine de piese jazz, noi și vechi, cunoscute și mai puțin cunoscute, pe scena Teatrului Național Târgu-Mureș. Cele două nume care au urcat pe scenă alături de invitați au fost UNAGE Big Band din Iași și Budapest Jazz Orchestra din Ungaria.

Primii care au urcat pe scenă, orchestra Universității de Arte „George Enescu” din Iași sau UNAGE Big Band, este o formație înființată în toamna anului 2015. Cu doar două ore de practică pe săptămână, membrilor le-a ieșit un concert plăcut, plin de muzicalitate și patos. Nucleul său e format din studenți ai specializării Compoziție Jazz și muzică ușoară, iar lor li s-au alăturat câțiva studenți de la catedrele de trompetă, trombon, saxofon și percuție. Toți tinerii au fost ajutați de trombonistul Liviu Mărculescu, saxofonistul Nicu Luceanu și asistent univ. dr. Eduard Mihăilă la trompetă și dirijați de Dan Spînu, lector univ. dr. la Universitatea Ieșeană de Arte. Repertoriul a fost format din standarde de jazz, dar și lucrări din jazz modern și latino-american. Nu în ultimul rând, ei au fost acompaniați de Sandu Bantaș și Ana Maria Alexa.

După o scurtă pauză, au urmat marea atracție a serii, Budapest Jazz Orchestra. Aceștia reprezintă singura trupă profesională mare din Ungaria care efectuează hit-uri legendare din era swingului și aproape toate stilurile de jazz. Ei vor susține în data de 27 octombrie la Budapesta un concert aniversar de 20 de ani unde vor avea mulți invitați speciali din lumea jazzului. Spre deosebire de prima formație, aici am avut ocazia să auzim și propriile compoziții pe lângă reprertoriul clasic. De altfel, multe piese cunoscute de noi au fost cântate în limba maghiară. Trupa este formată conform rețetei  clasice a big bandurilor din 17 muzicieni: Gabor Kollmann, Tamas Ludanyi, Akos Csejtey, Zoltan Zana, Gyorgy Varga (toți la saxofon); Ferenc Schreck, Gabor Skerlecz, Akos Frolov, Viktor Daniel Nagy (la trombon); Peter Tulkan, Ferenc Magyar, Aron Koos-Hutas, Balazs Pecze la trompetă; Attila Juhasz la pian; Miklos Birta la chitară; Viktor Hars la contrabas și Daniel Serei la tambur. Alături de ei au urcat ca vocal pe scenă din nou Sandu Bantaș, Koszorus Krisztina (Koszika) și două soliste din Ungaria. Feher Adrienn, nepoata cântărețului de operă Feher Pal cântă cu ei de aproape 5 ani. Urban Orsi deja are propriul album solo la activ și prin varietatea stilurilor pe care le poate acoperi, a fost o adiție reușită colaborărilor marca Budapest Jazz Orchestra.

Au fost trei ore de festin pentru urechea muzicală și publicul mureșean este invitat cu drag de către organizatori la următoarele ediții International Youth Jazz Festival prin care să susțină aceste activități culturale atât de importante pentru viața locală.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Metode noi de investigație la Clinica de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș

Cu o adresabilitate crescută și o gamă variată de servicii medicale, Clinica de Pediatrie a …

Share
Share