Share

Home / Agricultura / Necroza bacteriană și cancerul viței de vie, depistate în România!

Necroza bacteriană și cancerul viței de vie, depistate în România!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în urma efectuării controalelor oficiale privind respectarea exigențelor fitosanitare, a depistat prezența bacteriei Xylophilus ampelinus. Acesta este un organism de carantină și a fost depistat pe plantele de viță-de-vie originare din Italia.

6.650 bucăți de viță de vie contaminate

Inspectorii fitosanitari Timiș au verificat în data de 14.03.2018 un transport ce conținea un număr de 18.900 bucăți plante de viță-de-vie cu proveniență din Italia, din care au prelevat 32 de probe, câte o probă din fiecare soi, pe care le-au trimis laboratorului din cadrul ANF pentru a fi analizate.

Conform buletinelor de analiză emise în data de 20.04.2018 si 25.04.2018,  rezultatele au arătat prezența organismului de carantină Xylophilus ampelinus pe un număr de 6.650 bucăți de plante de viță-de-vie, respectiv 10 probe pozitive.

3.850  bucăți de viță de vie, unele contaminate, vândute

Până în data de 23.04.2018 când a fost notificat, agentul economic a comercializat 3.850 bucăți de viță-de-vie către diferiți beneficiari. Măsura luată de inspectorii fitosanitari este aceea de colectare și returnare a plantelor infectate, iar pentru următorul transport cu plante viticole cu origine italiană, comercializarea va fi interzisă până la primirea buletinului de analiză.

În baza Ordinului nr.582 din 13 iulie 2007, privind stabilirea unei proceduri pentru notificarea interceptării unui transport de marfă sau a unui organism dăunător din țări terțe şi care prezintă un risc fitosanitar iminent, în data de 23.04.2018 Autoritatea Naţională Fitosanitară din Romania a notificat in sistemul electronic al Comisiei Europene EUROPHYT, lotul de plante pentru plantare de Vitis sp. originare din Italia, care a fost declarat contaminat, ca urmare a rezultatului analizelor de laborator la probele prelevate de inspectorii fitosanitari.

Ce este și cum se manifestă cancerul viței de vie?

cancer la nivelul coardelor viței de vie

Xylophilus ampelinus este agentul etiologic al necrozei bacteriene si al cancerului la vița-de-vie, planta gazdă fiind vița de vie din specia Vitis vinifera. Simptomele pot fi observate de la începutul primăverii, atunci când condițiile climatice sunt favorabile (precipitații, umiditate crescută) până în iunie, pe lăstari, frunze și flori. Cele mai caracteristice simptome ale bolii sunt cancerele ramurilor verzi, acestea formând cratere în care se poate observa xylemul, adică bacteria dăunătoare. De asemenea, cancerele apar și la nivelul pețiolului foliar și provoacă o necroză caracteristică frunzei. Acestea pot să apară la nivelul florilor principale sau secundare, petele necrotice foliare se pot observa cu ochiul liber.

pete necrotice foliare

Căile de transmitere și depistarea cancerului viței de vie

Din fericire, răspândirea este limitată în podgorii și în zonele din imediata vecinătate. În schimb, boala se poate transmite foarte ușor prin intermediul materialului de plantare contaminat.

Controlul pentru depistarea necrozei bacteriene și cancerului viței de vie se realizează în timpul perioadei de vegetație. La nivelul tulpinii și frunzelor , bacteria poate fi depistată la 10 cm (chiar 40 cm) deasupra zonelor cu simptome vizibile.

Pentru a avea acces la informații suplimentare, adresați-vă Unităților Fitosanitare Județene!

 

 

A consemnat Denisa MORAR

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Bălțata românească câștigă teren în fața raselor bovine străine

Participanții la cea de-a III-a ediție a „Zilei Naționale a Bălțatei” – desfășurată la finele …

Share
Share