Home / Agricultura / Camila, Miss Expo Taurine Deda 2018

Camila, Miss Expo Taurine Deda 2018

Distribuie

Expoziția Zonală de Taurine de la Deda și-a consumat sâmbătă, 12 mai cea de a XX-a ediție, eveniment organizat de Direcția pentru Agricultură Mureș, Primăria Comunei Deda, Oficiul Județean de Zootehnie Mureș cu sprijinul Semtest BVN Târgu-Mureș.

„Ducem mai departe această tradiție”

Peste 70 de animale au fost expuse, la cele cinci categorii, „Vaci multipare”, „Vaci primipare”, „Juninci gestante”, „Tineret femel pentru reproducție”, „Balțată cu Negru Românească”, alături de exemplarele din Rasa Aberdeen Angus.

„Sunt onorată să am ocazia să deschid cea de a XX-a ediție a Expoziției de Taurine de la Deda. A fost dorința noastră, a celor de la primărie, a Direcției Județene Agricole și a Semtest-ului să organizăm acestă expoziție de taurine. Sunte doar două localități din județ care păstrăm și ducem mai departe această tradiție, orașul Sărmașu și comuna Deda  care mai au expoziții dedicate crescătorilor de taurine. Am ținut să facem această expoziție în dorința ca locuitorii din această zonă să vină  să vadă animale frumoase, exemplare de calitate, să beneficieze de  sfaturile și indicațiile specialiștilor din domeniu fără de care nu se poate face o zootehnie de calitate. Avem animale frumoase, crescători deosebiți, de aceea este o mare onoare pentru noi să fim prezenți la această ediție jubiliară a expoziției de taurine de aici de la Deda. Mulțumesc crescătorilor care au onorat expoziția din acest an , îi felicit pentru continuarea acestei activități de creștere a animalelor, în special în ce privește bovinele.  Numărul acestora a înregistrat o scădere, inclusiv la nivelul comunei Deda, de aceea dorința noastră este să găsim soluții , să-i ajutăm pe crescători în ce privește creșterea animalelor, în special a vacilor cu lapte. Avem pășuni suficiente, sunt suprafețe mari de fânețe care pot fi cosite , astfel că animalele ar putea fi ținute ușor în zona noastră, care să reprezinte o sursă de venit pentru crescători.Îi rog pe aceștia să conteze pe sprijinul  celor din primăria Deda pentru ca acestă tradiție a creșterii animalelor să mergă mai departe”, a precizat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

La rândul său, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Mureș, ing. Ileana Gușatu a subliniat strădania crescătorilor de animale din comuna Deda de a păstra tradiția creșterii animalelor, în vremurile în care efectivele de bovine scad.

„Este o zi de sărbătoare în comuna Deda, aniversăm cea de a XX-a ediție a Expoziției de Taurine de la Deda. Este un lucru deosebit de important în contextul în care doar două localități mai păstrează această frumoasă tradiție în județul Mureș, de aceea vreau să mulțumesc crescătorilor de animale din Deda. Prin prezența lor an de an la această manifestare profesională au transformat fiecare expoziție într-o manifestare tradițională. Nu este o muncă deloc ușoară , însă sunt extrem de bucuroasă fiindcă am văzut printre crescătorii din comuna Deda  foarte mulți tineri, care sper ca și în continuare să ducă mai departe această tradiție deloc ușoară, care este una benefică pentru noi toți și care ne poate aduce foarte multe satisfacții. Trebuie să mulțumim conducerii Primăriei Deda, primarului Lucreția Cadar, care este sufletul acestor evenimente , omul care se interesează de soarta crescătorilor din comună, căreia îi pasă de tot ce se întâmplă cu efectivele de taurine din această comunitate. Situația în județul Mureș este una destul de gravă, efectivele de taurine au scăzut foarte mult. Efectivele de animale ar putea să crească numeric, la fel și producția de lapte, de aceea cei din Deda sunt un exemplu pentru celelalte localități din județ, astfel ca județul Mureș  să-și poată menține primul loc la nivel național atât în ce privește efectivele de taurine cât și producția de lapte. Îi felicit pe toți crescătorii pentru frumoasele animale cu care s-au prezentat, le doresc multă sănătate pentru ca și anul viitor să ne putem întâlni în această atmosferă frumoasă , să putem vedea că sunt mult mai multe animale , mai mulți tineri crescători  care să ducă această tradiție mai departe”, a  menționat ing. Ileana Gușatu.

Câștigătorii expoziției

Comisia de bonitare și apreciere a animalelor formată din dr. ing. Peterfi Lajos (Semtest BVN Târgu-Mureș), ing. zoot. Daniel Cherecheș (ACT Mureș) și dr. Gherendi Szilard și-a intrat în rol, prima categorie fiind „Vaci multipare” cu 31 de animale înscrise în competiție. Pe primele trei locuri s-au situat Viorel Stegar din Bistra, Rareș Harpa din Bistra, locul 3 fiind obținut de același Viorel Stegar din Bistra.

A urmat categoria „Vaci primipare”, vaci cu un singur vițel, cu 12 de animale înscrise în expoziție, Locul 1 fiind obținut de  Pamfir Pașcan din Bistra, urmat de  Maria Pașcan din Deda și  Viorel Stegar din Bistra.

La secțiunea „Juninci gestante”, din cele șase animale înscrise, câștig de cauză a avut Adrian Bândilă din Filea urmat de Emil Cheia din Bistra și Grigore Tornea din Pietriș.

La categoria „Tineret femel pentru reproducție” clasamentul arată astfel: Locul 1: Ștefan Pop din Deda, Locul 2: Marcela Pașcan din Bistra și Locul 3: Emil Cheia din Bistra.

La secțiunea „Bălțată cu Negru Românească” , pe primele trei locuri s-au situat Vasile Pașcan din Bistra, Viorel Stegar din Bistra și Daniel Suciu din Filea.

Au mai fost acordate premii la categoriile „Cel mai corect uger”- Ioan Botezan din Filea, „Cel mai tânăr crescător” – Ioan Botezan din Filea și „Cel mai vârstnic crescător” – Ioan Șeioan din Deda.

Pata de culoare a expoziției au fost exemplarele Aberdeen Angus, crescător Marțian Roșca din Filea, rasă care a completat fericit Bălțata Românească, preponderentă crescătorilor din comuna Deda.

Deloc de neglijat au fost premiile oferite de organizatori câștigătorilor, 250 de lei  Premiului 1 la cele cinci categorii, 200 de lei locul 2 și 150 de lei locul 3, respectiv 100 de lei pentru câștigătorii la secțiunile „Cel mai tânăr crescător”, „Cel mai vârstnic crescător” și „Cel mai corect uger”. Marele premiu al expoziției a fost în valoare de 400 de lei.

Viorel Stegar & Camila, Marele Premiu Expo Taurine Deda 2018

După defilarea tuturor câștigătorilor la cele cinci categorii, publicul a decis câștigătorul Marelui Premiu al expoziției . Clasificarea s-a făcut pe baza intensității  aplauzelor publicului, câștig de cauză având Viorel Stegar din Bistra.

„Acest premiu este rezultatul anilor de muncă. Creșterea animalelor nu este o profesie tocmai ușoară, de aceea mă bucură faptul că munca mea este răsplătită. Am fost prezent în expoziție cu cinci animale, toate fiind premiate spre bucuria și satisfacția mea și a familiei.  Exemplarul cu care am și câștigat Marele Premiu este o vacă din rasa Bălțată Românească adevărată, pe nume Camila. Sperăm să obținem mulți produși de la ea, să putem continua frumos activitatea, și nu în ultimul rând multă sănătate să putem munci în continuare.  Dincolo de valoarea materială a premiului câștigat, participarea la astfel de expoziții îți oferă posibilitatea să mai iei pulsul activității zootehnice. Cum s-a și afirmat aici, se înregistrează un progres în ce privește calitatea animalelor, se vede o îmbunătățire a geneticii ceea ce reprezintă un aspect extrem de important în ce privește creșterea animalelor”, ne-a declarat Viorel Stegar, Marele Premiu al Expoziției Zonale de Taurine Deda 2018.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Detașarea unui consilier de la Primăria Târgu Mureș la șefia ITM Mureș notificată de Prefectură

Distribuie Instituția Prefectului – Județul Mureș a notificat Primăria Municipiului Târgu Mureș să respecte legislația …