Demeny Helga, între medicină veterinară și înot de performanță medicina veterinara
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1540 Vizualizări

Demeny Helga, între medicină veterinară și înot de performanță

Astăzi sărbătorim Ziua Națională a Medicului Veterinar. Dacă facem o scurtă incursiune prin istoria medicinei veterinare, constatăm că ziua de 15 mai nu a fost aleasă aleatoriu, ci se leagă de momente importante. În data de 15 mai 1861, Alexandru Ioan Cuza a dat un decret semnat prin care a început funcționarea “Școlii de Medicină Veterinară”, în cadrul “Școlii de Medicină și Farmacie”, înființată de Carol Davila.

Tot pe 15 mai, dar zece ani mai târziu, 14 medici veterinari au semnat o “declarațiune” care a stat la baza înființării Asociației Medicilor Veterinari din România. Aceasta a fost desființată în 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 să se reînființeze, iar ulterior să fie denumită Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România. În cadrul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară din 1994, a fost aleasă 15 mai ca fiind Ziua Națională a Medicului Veterinar.

Cu această ocazie, am ales să vă împărtășim povestea de viață a unui medic veterinar aflat în plină ascensiune profesională, mai exact a unei tinere iubitoare de animale care este din Târgu-Mureș, dar s-a stabilit la Cluj Napoca. Are în memorie ochii rugători ai stăpânilor de animale care vin la ea pentru tratarea diferitelor afecțiuni, în special a celor de ordin neurologic, cum este epilepsia.

Dr. Demeny Helga, medic veterinar la Clinica Veterinară Vet for Pet din Cluj Napoca, dar și antrenoare de înot la World Class Belvedere, ne-a oferit un interviu despre pasiunea și stăruința de care e nevoie pentru a inova în domeniul medicinei veterinare.

 

Reporter: Povestește-mi cum ai ajuns să îți dorești să devii medic veterinar și ce credeai înainte de a începe facultatea că vei face după ce o termini? Când a apărut dragostea pentru animale și, mai ales, pentru a le face bine?

Demeny Helga: Am crescut înconjurată de animale, în special câini și pisici pe care le luam de pe stradă și le îngrijeam acasă apoi. Nu aveam mai mult de 3 ani când m-am decis că vreau să fiu medic veterinar pentru a putea să le ofer ajutor de specialitate. Am rămas fixată pe această idee de atunci, m-am înscris la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca și am absolvit în 2017. În anul al II-lea de studii, am avut șansa de a cunoaște un medic neurolog uman, pe dr. Bogdan Florea, în cadrul unei conferințe organizate pentru studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Cluj Napoca.

Urmez cursurile de doctorat tot la USAMV, pe tema epilepsiei canine,  mai exact pe un senzor de alarmă în crizele epileptice.

 

D.M.: Ce te-a determinat să te axezi pe tratarea bolilor cu caracter neurologic?

D.H.: După multe discuții pe teme medicale avute cu dr Bogdan Florea, am ajuns la concluzia că o colaborare între medicina umană și cea veterinară pe partea de neurologie ar fi foarte benefică. Astfel, mă simt foarte norocoasă să am un specialist atât de bine pregătit lângă mine și să pot aplica cele învățate de la el pe pacienții mei, câinii. De asemenea, am efectuat un stagiu în Germania, la Facultatea de Medicină Veterinară din Hanovra, Germania, la Clinica de Neurologie – animale mici, care m-a motivat mult să-mi continui studiile în această direcție.

 

D.M.:  Cum ai reușit să înveți constant și cu seriozitate pentru facultate și în același timp să fii și antrenoare de înot? Cred că nu ți-a fost tocmai ușor…

D.H.: Am convingerea că în viață trebuie să faci ceea ce te pasionează. Înotul a făcut parte din viața mea de când mă știu. Am făcut înot de performanță de la vârsta de 4 ani, iar odată cu începerea studiilor universitare, pentru a păstra legătura cu apa și cu acest sport minunat, am decis să continui ca și instructor pentru copii și adulți. Sportul de performanță îți oferă o mare forță de muncă și o atitudine hotărâtă față de toate greutățile și provocările din viață, astfel că nu am întâmpinat dificultăți în timpul anilor de studiu, făceam două lucruri care mă pasionează de când mă știu.

 

D.M.: Ce înseamnă telemedicină în epilepsie și cu ce vine aceasta în ajutor tratamentului bolii?

D.H.: Termenul “telemedicină” este folosit atunci când medicul și pacientul comunică la distanță, deci fără să se afle în aceeași încăpere. Telemedicina face posibile consultațiile și terapia la distanță, cu ajutorul internetului și al camerelor video. Proiectul „Telemedicină în epilepsie” a fost inițiat în urmă cu 3 ani și constă în înființarea unei rețele de cabinete specializate în epilepsie în toată țara. Pacienții cu epilepsie vor avea acces la un astfel de cabinet, vor fi consultați de medici specializați în domeniu, EEG-urile (n.r.: EEG – Electroencefalogramă) vor fi efectuate după metode standardizate, astfel diagnosticele vor fi mult mai rapid stabilite. Tratamentele potrivite vor fi rapid inițiate, controalele vor fi mai ușor realizabile, iar pe de altă parte, pacienții vor avea acces la opinii secundare din partea medicilor care sunt conectați în această rețea.

Epilepsy Challenge este un cros de 5 kilometri organizat pentru dezvoltarea acestui proiect, în 10 orașe din țară (Timișoara, Sibiu, Alba Iulia, Brașov, Târgu-Mureș, Craiova, Bacău, Baia Mare, București, Cluj Napoca). Fac parte din organizatorii acestuia, particip și la cros, vă încurajez și pe dumneavoastră să veniți să alergați alături de 20.000 de cadre medicale pentru cei 400.000 de pacienți cu epilepsie din țară.

 

D.M.:  Care e programul tău zilnic, cu cine colaborezi din punct de vedere medical veterinar și ce-ți dorești să realizezi mai departe. Care e cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o în practica meseriei de până acum?

D.H.: De dimineață și până după masa, consult cazurile de epilepsie umană la Centrul de Epilepsie și Monitorizare EEG, împreună cu dr. Bogdan Florea și pe cele de epilepsie canină la Clinica Veterinară Vet for Pet, împreună cu dr. Cristian Popovici. În fiecare zi, între 17-20, predau înot copiilor la World Class Belvedere – Cluj Napoca. Seara fac sport și rezolv problemele administrative pentru proiectele în care sunt implicată. Mă bucur să învăț din practica medicinei umane și să aplic în medicina veterinară tot ce pot. Câinii dezvoltă de 4 ori mai des epilepsie decât oamenii. Îmi doresc să mă specializez în acest domeniu, să îi fac pe proprietari să conștientizeze această problemă și să înțeleagă că animalele pot avea o viață normală cu ajutorul tratamentului. Este o adevărată provocare să explici proprietarilor că pacienții cu epilepsie sunt absolut normali între crize, dar acestea pot avea mai multe cauze și necesită investigații amănunțite.

 

D.M.: Ești prima femeie din România care a înotat 24 de ore neîntrerupt și ai finalizat concursul de anduranță de 52 de kilometri la Kecskemet, în Ungaria. Urmează să participi la vreun alt concurs de acest gen?

D.H.: Pentru mine sportul nu a pierdut din importanță. Consider că trebuie să mă mențin în formă ca să pot avea energie pentru muncă. Simt nevoia de noi provocări, tocmai m-am întors de la o competiție de triatlon, Half Ironman, care a implicat 1,9 kilometri de înot, 90 de kilometri de pedalat și 21,1 de kilometri de cros.

Demeny Helga, prima femeie din România care a înotat 24 de ore neîntrerupt

 

D.M.: Este evident că şi în medicina veterinară lucrurile se schimbă rapid. Care sunt provocările cu care te confrunți?

D.H.: Oamenii au acces la informații din ce în ce mai ușor. Citesc foarte mult, se documentează, vin la cabinet cu diagnosticele gata puse. Nu este rău, dar trebuie să avem mare grijă, să fim selectivi, să avem convingerea că sursa de unde ne documentăm este sigură. Noi, ca și medici veterinari, trebuie să acordăm timp proprietarilor, să le oferim explicații și să răspundem la toate întrebările lor. Astfel, putem evita ca ei să se documenteze din alte surse, posibil greșite, să cumpere medicamente după ureche. În final, ei sunt cei mai buni medici ai animalelor, petrec cel mai mult timp cu ele, observă semnele unei boli, noi doar venim cu sfaturi și încercăm să le oferim cel mai bun ajutor.

Astăzi, de ziua profesiei, adresăm tuturor medicilor veterinari multă sănătate și succese în cât mai multe dintre intervențiile medicale pe care le au de efectuat!

 

A consemnat Denisa MORAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE