FOTO: Mureșenii impresionați de arhitectura Palatului Administrativ la Ziua Porților Deschise Administratie
  • Elena.Polearus
  • 0 comentarii
  • 318 Vizualizări

FOTO: Mureșenii impresionați de arhitectura Palatului Administrativ la Ziua Porților Deschise

Pentru al doilea an consecutiv, Palatul Administrativ și-a deschis porțile vizitatorilor cu ocazia Zilei Porților Deschise care a avut loc miercuri, 16 mai. Au fost organizare trei tururi în limba română și trei în limba maghiară.

Palatul Administrativ este o clădire monument istoric de categoria A construită într-un stil Art Nouveau specific. Turul de vizitare s-a desfășurat începând din holul principal de la parter, a continuat în sala de ședințe, sala de conferințe de presă, a coborât în curtea interioară și s-a încheiat cu vizitarea turnului cu ceas. S-a descris pe de o parte istoricul clădirii, elementele de inginerie și cele arhitecturale și pe de alta s-a vorbit despre ambele instituții care își desfășoară activitatea aici.

„Inițiativa a început anul trecut, în data de 16 mai. Scopul este unul foarte simplu, și anume acela de a le oferi cetățenilor posibilitatea de a vedea această clădire minunată și de a ne prezenta, de a spune cine suntem și ce facem pentru că în această clădire funcționează două instituții, respectiv Instituția Prefectului Județului Mureș și Consiliul Județean Mureș.” ne-a spus Sanda Vițelar, consultant comunicare Consiliul Județean Mureș și ghidul tururilor efectuate în limba română.

A fost prezentat și un filmuleț scurt de două minute care ne înfățișa fragmente din expoziția György Bernády de la Palatul Culturii care poate fi vizitată oricând. Aceasta conține biblioteca, masa și biroul de lucru, documente, cărți și multe alte artefacte. A arătat de asemenea și acele elemente ale clădirii care au fost înlăturate și restaurate după, cum ar fi vitraliile din sala de ședință și cele din exterior, totul pentru ca vizitatorii să își facă o idee despre cum arăta clădirea în anul 1908 după finalizarea ei.

Costul vitraliilor s-a ridicat la o treime din cel al clădirii

„Clădirea ascunde tot felul de povești interesante. Construcția efectivă a durat doi ani de zile, dar certurile în Consiliul Local Mureș au durat trei ani de zile până la aprobarea proiectului. La fel se întâmplă și astăzi pentru cei care urmăresc ședințele de Consiliu Local. De asemenea, avem câteva povești interesante legate de vitraliile clădirii, care au costat o treime din valoarea totală a construcției care a fost de 800.000 coroane. La începutul secolului XX, o coroană era echivalentul unui franc elvețian și a unei mărci germane. Vitraliile realizate de Róth Miksa de la Budapesta care au fost date jos și dispărute de 50 de ani, ele au fost descoperite de doamna președinte Lokodi Emoke și de domnul Soós Zoltan, directorul Muzeului Județean Mureș într-o pivniță din Palatul Culturii. Au fost restaurate, iar acum pot fi admirate în expoziția Bernady din Palatul Culturii. De asemenea ce nu se știe este că sala mare de ședințe are ventilație naturală, sunt coloane de aerisire care pleacă prin pereți din spatele unor grătare care se întâlnesc în subsol și ies afară în curte și că această clădire reprezintă de fapt și a reprezentat de-a lungul timpului centrul administrației locale la început a orașului Târgu-Mureș, iar apoi a județului Mureș.” a afirmat Sanda Vițelar.

Biroul lui György Bernády a fost găsit dintr-o totală întâmplare de către actualul director al Teatrului Național, Gáspárik Attila, care mergând la Complexul Weekend la o petrecere a văzut un birou vechi din care cineva scobea așchii pentru foc de grătar. L-a rugat să îi permită să îl ia, l-a ținut 2-3 ani într-o șură, iar când s-a hotărât să îl recondiționeze, a descoperit ștampila primăriei Târgu-Mureș pe tăblia de dedesupt. După o muncă asiduă de căutare în arhive realizată de Soós Zoltan cu echipa de experți, s-a descoperit că era chiar biroul lui Bernády. O altă descoperire interesantă în desfășurare este că se vorbește despre prezența unei pivnițe uriașe care acoperă întreaga suprafață a Palatului Administrativ și a hotelului Parc, dar din păcate încă nu se dețin destule informații.

Și-a împărtășit gândurile Loghin Sanda, unul dintre vizitatorii care s-au înscris la acest tur. „În această instituție nu am pășit niciodată deși am locuit în oraș toată cariera mea de profesoară. Faptul că admir o arhitectură unică poate în țară este fascinant. Am mai colindat și alte capitale și țări, dar tot ceea ce am văzut este unic și încântă privirea și sufletul. Nu pot să-mi imaginez că niște artiști maeștri ai artei au putut făuri așa ceva și bănuiesc că acest lucru ar trebui popularizat în toată lumea și să rămână în memoria tuturor.”

Peste 1000 de vizitatori de la demararea inițiativei

„Pentru ediția din acest an am pregătit vizitatorilor un material informativ cu privire la Consiliul Județean Mureș, chiar ieri ieșit din tipar, materialul se numește Consiliul Județean Mureș. O autoritate pentru comunitate, el a fost editat și cu prilejul împlinirii a 25 de ani a instituției. Este un material strict informativ care prezintă toată structura Consiliului Județean, instituțiilor subordonate și obiectele de patrimoniu care se află în proprietatea noastră și se distribuie gratuit. Referitor la cum poate fi vizitat, aș vrea să vă spun că din momentul în care am demarat acest proiect, Ziua Porților Deschise, peste 1000 de persoane au vizitat clădirea. Vizitarea se face după niște reguli, pentru că este o clădire de patrimoniu, dar nu este un obiectiv turistic. Funcționează două instituții, sunt zone de securitate și atunci cei care doresc se pot înscrie printr-o cerere simplă adresată Consiliului Județean Mureș, fie prin e-mail, fie la Registratură și trebuie să fie un grup de maximum 30 de persoane și se face pe bază de programare în funcție de disponibilitatea celui care realizează turul, adică a mea și a programului meu de muncă. Dar de obicei fac în așa fel încât să îi pot primi pe toți cei care doresc să viziteze. Ultimul grup l-am avut chiar în weekendul de 1 mai, duminică, când am avut 30 de tineri studenți la teatru din Scoția care s-au aflat la Târgu-Mureș pentru un program de schimb studențesc.” a ținut să adauge Sanda Vițelar.

Prin urmare, clădirea se poate vizita, dar trebuie să se înțeleagă că există câteva reguli stricte. Turul este gratuit și durează aproximativ o oră și jumătate și se poate realiza chiar și în engleză, însă este neapărat necesară o programare în prealabil. În schimb, holul clădirii de la parter se poate vizita oricând, fără programare, de asemenea, gratuit.

Text și foto: Elena POLEARUȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!